Από :
http://www.ictplus.gr:80/default.asp?pi ... &ct=0&la=131/3/2009
Ανεξέλεγκτες πλέον οι διαστάσεις της προσωπικής, πλέον, διαμάχης Νικήτα Αλεξανδρίδη και Παναγή Βουλούμη που θέτει θέμα μεροληπτικής συμπεριφοράς του Προέδρου της ΕΕΤΤ. Προετοιμάζονται νέα BusinessStories στη σταθερή τηλεφωνία με την επικείμενη «τριπλή» συνένωση OnTelecoms/ ΝetOne/ Algonet, την σταδιακή ενοποίηση Forthnet και Nova, την ολοκλήρωση του δικτύου κορμού της ΑΤΗΚ και άλλων κινήσεων. Εκτύπωση | Στείλε σε φίλο
Ανοικτή είναι η προσωπική, πλέον, ρήξη του Προέδρου της ΕΕΤΤ, καθηγητή κ Νικήτα Αλεξανδρίδη και του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΤΕ κ. Παναγή Βουλούμη. Στην τελευταία ανακοίνωση του ΟΤΕ , στην οποία απαντώνται σημείο προς σημείο όλες οι αιχμές και εκφράσεις που διατυπώθηκαν από την πλευρά της ΕΕΤΤ για τις ερμηνείες των δηλώσεων Βουρλούμη που δημοσιεύθηκαν στα ΜΜΕ αμέσως μετά την ενημερωτική επίσκεψη εκπρόσωπων τους στα κεντρικά γραφεία της DeutscheTelekomστη Βόννη, διατυπώνονται σοβαρές αιχμές για την διασφάλιση της απαραίτητης εκ του Νόμου αμεροληψίας του επικεφαλής της Ρυθμιστικής και Ανεξάρτητης Αρχής Τηλεπικοινωνιών.
Μάλιστα ο ΟΤΕ αναγγέλει την διερεύνηση αιτίων που συνθέτουν νομική βάση για την ενδεχόμενη αίτηση απομάκρυνσής του Προέδρου της ΕΕΤΤ. Εκτός από την κλιμάκωση της πολεμικής ΟΤΕ και ΕΕΤΤ στην αγορά της σταθερής τηλεφωνίας ολοκληρώνεται σειρά κινήσεων με τις οποίες αλλάζουν οι μέχρι πρότινος ισορροπίες. Η επικείμενη συγχώνευση της OnTelecoms με τις Algonet και NetOne, είναι ένα από τα αξιοπρόσεκτα Business Stories στην αγορά σταθερής τηλεφωνίας, η οποία κατά τα φαινόμενα μπαίνει στον τελικό γύρο επιβίωσης, καθώς έχουν ολοκληρωθεί οι κινήσεις για την δημιουργία ισχυρότερων επιχειρηματικών σημάτων και την διεύρυνση των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Ηδη η Forthnet ενοποιεί με γοργές κινήσεις τις υπηρεσίες και το στελεχιακό δυναμικό της Nova, όπως επίσης υλοποιεί και την ενοποίηση των θυγατρικών της εταιρείας τηλεοπτικών υπηρεσιών μεταφέροντας σταδιακά και τα γραφεία της από την Καλλιθέα στην Κάντζα. Η HOLέχει ολοκληρώσει τις βασικές κινήσεις της για την κεφαλαιουχική της ενίσχυση ενώ η Cosmote. Wind και Vodafone, η οποία είδε μα ανακούφιση να απομακρύνεται η επιβολή του προστίμου των 76 εκατ. ευρώ της ΑΔΑΕ, συνεχίσουν να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να αποκτήσουν μερίδιο αγοράς από κάθε πλευρά.
Επίκεντρο των εξελίξεων ο ΟΤΕ
Ο ανταγωνισμός, η μείωση των εσόδων της σταθερής τηλεφωνίας και η ανάσχεσης του ρυθμού ανάπτυξης της κινητής τηλεφωνίας είχαν σαν αποτέλεσμα την μείωση των επιδόσεων του Ομίλου ΟΤΕ το 2008. Σύμφωνα με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του Ομίλου ΟΤΕ τα κέρδη προ φόρων μειώθηκαν κατά 26% από τα 1.154 εκατ. ευρώ στα 844 εκατ. ευρώ, τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν κατά 9,2%, 662 εκατ. στα 601 εκατ. ευρώ ενώ τα έσοδα του Ομίλου αυξήθηκαν οριακά κατά 1,4% στα 6.407 εκατ. ευρώ από 6.319 εκατ. το 2009. Ο ΟΤΕ, ως μητρική εταιρεία, παρουσίασε μείωση εσόδων κατά 3,5%, στα 2.589 εκατ. ευρώ από 2.682 εκατ., μείωση κερδών προ φόρων στα 446 εκατ. ευρώ από 792 εκατ. και καθαρά κέρδη στα 363 εκατ. ευρώ από 579 εκατ. ευρώ. Παρά την πτωτική πορεία των κερδών η Διοίκηση της εταιρείας θα προτείνει, για το 2008, τη διανομή μερίσματος 0,75 ευρώ ανά μετοχή, που είναι αμετάβλητη σε σχέση με την περσινή χρονιά.
Συνεχίζεται η στήριξη ΟΤΕ από Cosmote
Για μία ακόμη χρονιά η Cosmote παραμένει η «γεννήτρια κερδοφορίας» για τον Ομιλο ΟΤΕ καθώς η θυγατρική στον τομέα της κινητής τηλεφωνίας συμμετείχε πάνω από 50% στα έσοδα του Ομίλου. Παράλληλα ξεπέρασε τον στόχο των 20 εκατομμυρίων συνδρομητών και η Cosmote Ρουμανίας παρουσίασε για πρώτη φορά ετήσιο θετικό EBITDA. Η κινητή τηλεφωνία παραμένει το βασικό πλεονέκτημα του Ομίλου καθώς ο κύκλος εργασιών του Ομίλου Cosmote αυξήθηκε κατά 6,6%, στα 3.261 εκατ. ευρώ από 3.060 εκατ. ευρώ, τα λειτουργικά του κέρδη έφτασαν στα 725 εκατ. ευρώ έναντι 618 εκατ., τα EBITDA σε 1.142 εκατ. ευρώ, έναντι 985 εκατ. ευρώ, με το περιθώριο EBITDA να αυξάνεται στο 35% από 32,2%. Το μερίδιο αγοράς της Cosmote στην ελληνική αγορά το 2008 αυξήθηκε στο 42% παρουσιάζοντας αύξηση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες από το 2007. Αντίστοιχη αύξηση μεριδίου σημειώθηκε και στα έσοδα από υπηρεσίες. Η θέση της εταιρείας στη Ρουμανία αυξήθηκε κοντά στο 23%, με ανάλογη αύξηση στην πελατειακή βάση στα 5,9 εκατ. πελάτες. Στην Βουλγαρία και Αλβανία, με τις εταιρείες GLOBUL και AMC αντίστοιχα, το μερίδιό τους ενισχύθηκε τόσο σε έσοδα όσο και σε πελάτες.
Τι προβλέπεται για το 2009
Δεν προβλέπονται θεαματικές αλλαγές το 2009 σύμφωνα με τη Διοίκηση του ΟΤΕ. Η μείωση των εσόδων της σταθερής τηλεφωνίας θα συνεχίσουν αν μειώνονται Ελλάδος, ενώ σχεδόν αμετάβλητα θα παραμείνουν τα έσοδα από την κινητή τηλεφωνία, ενώ εκτιμάται ότι θα σημειωθεί μικρή αύξηση εσόδων από την αγορά της Ρουμανίας. Με αυτές τις προβλέψεις το προσαρμοσμένο περιθώριο EBITDA του Ομίλου θα φτάσει στα 2.320 εκατ. ευρώ, από 2.240 το 2007. Το EBITDA επίσης θα επηρεαστεί από το πρόγραμμα πρόωρης αποχώρησης επιπλέον 600 υπαλλήλων, που θα πραγματοποιηθεί το 2009. Οι επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία το δ' τρίμηνο του 2008, έφτασαν στα 361,6 εκατ. ευρώ, και εμφανίστηκαν μειωμένες κατά 10,3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2007. Στο τέλος του 2008, ο καθαρός δανεισμός ήταν 6 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά 9,4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2007 και οφείλεται στην εξαγορά μειοψηφιών της Cosmote. Οσον αφορά την κατανομή του δανεισμού στο τέλος του 2008, το 81% ήταν με σταθερό επιτόκιο και σχεδόν το 100% ήταν σε ευρώ. Ο καθαρός δανεισμός έφτασε στα 4,6 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά 9,7% από το τέλος του 2007. Ουσιαστικά το 2009 δεν προβλέπεται ανοδικό αλλά στάσιμο και πτωτικό στους τομείς της σταθερής τηλεφωνίας.