Από :
http://www.ase.gr/content/gr/Announceme ... s_id=9661802/04/2009
ΕΝΩΜΕΝΗ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ Α.Ε.
Ανακοίνωση για τη διαπραγμάτευση της μετοχής της Εταιρείας στην Κατηγορία υπό Επιτήρηση
Στα πλαίσια της δημοσίευσης των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων του 2008 της εταιρείας, του άρθρου 4.1.4.4. του νέου Κανονισμού του Χρηματιστηρίου Αθηνών, καθώς και των σχετικών αποφάσεων της κείμενης νομοθεσίας, ενημερώνουμε το επενδυτικό κοινό και εσάς για τα ακόλουθα:
Σύμφωνα με τον κανονισμό του Χρηματιστηρίου, το Δ.Σ. του Χ.Α. στη συνεδρίασή του της 17.02.2005, λαμβάνοντας υπόψη τις πληροφορίες που παρουσιάστηκαν στο ενημερωτικό δελτίο της εταιρείας μας για την ΑΜΚ λόγω της συγχώνευσης με απορρόφηση της θυγατρικής ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ Α.Ε., την ΑΜΚ με καταβολή μετρητών και την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου που εγκρίθηκε σύμφωνα με τα παραπάνω, αποφάσισε να εντάξει τη μετοχή της εταιρείας σε καθεστώς επιτήρησης από την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2005, κατ' εφαρμογή του 'Αρθρου 110/ Στοιχείο Β (ένταξη λόγω ανησυχητικών γεγονότων) του κανονισμού του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Στις 15 Μαρτίου 2006 υπεγράφη συμφωνία (M.O.U.) με τις κύριες πιστώτριες τράπεζες για την χρηματοδότηση του επιχειρησιακού σχεδίου αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης των εταιρειών του ομίλου. Στα πλαίσια του επιχειρησιακού σχεδίου αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης των εταιρειών του ομίλου, συμφωνήθηκε η πραγματοποίηση σειράς ενεργειών μεταξύ άλλων και η συγχώνευση δι? απορροφήσεως των εταιρειών FANCO A.E., ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΡΟΔΟΠΗΣ Α.Ε. και GALLOP Α.Ε.Β.Ε. από την μητρική ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΝΑΟΥΣΗΣ Α.Ε.
Στόχος του υλοποιούμενου επιχειρησιακού σχεδίου είναι η εξυγίανση και ανάκαμψη του Ομίλου.
Μέχρι σήμερα έχει ήδη υλοποιηθεί σημαντικός αριθμός των εγκριθέντων και συμφωνηθέντων στρατηγικών ενεργειών:
1. Ολοκληρώθηκε η Συγχώνευση με απορρόφηση των τριών θυγατρικών και ταυτόχρονα αλλαγή της ονομασίας σε UNITED TEXTILES SA.
2. Ενισχύθηκε η διοικητική ομάδα του Ομίλου με νέα στελέχη που διαθέτουν εμπειρία σε αναδιαρθρώσεις εταιριών, όπως επίσης και πολυετή εμπειρία σε εμπορικά, παραγωγικά, οικονομικά και διοικητικά θέματα.
3. Προχώρησε επιτυχώς η αναδιάρθρωση του εμπορικού δικτύου του ομίλου και η υλοποίηση διαδικασιών για την οικονομική αξιολόγηση των παραγγελιών.
4. Υπεγράφη με τις κύριες πιστώτριες τράπεζες η σύμβαση ομολογιακού δανείου για την αναχρηματοδότηση του τραπεζικού δανεισμού του Ομίλου ύψους 120 εκατ. ευρώ, όπως επίσης και η σύμβαση για τη χρηματοδότηση των κεφαλαίων κινήσεως με κοινοπρακτικό δάνειο ύψους 20 εκατ. Ευρώ. Εκκρεμεί η διάθεση του ομολογιακού δανείου αναχρηματοδότησης, η οποία θα ολοκληρωθεί με την περάτωση της εγγραφής των βαρών.
5. Εκδόθηκε και καλύφθηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος το Μετατρέψιμο Ομολογιακό Δάνειο ύψους 16 εκατ. ευρώ, το οποίο εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων της 09.06.2006. Ασκήθηκε το δικαίωμα μετατροπής και το Διοικητικό Συμβούλιο πιστοποίησε τη μετατροπή ομολογιών αξίας 12.103.620 ευρώ σε μετοχές και προέβη στην συνέχεια σε αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου κατά το ποσό των 12.103.620 Ευρώ.
6. Η Εταιρεία προχώρησε στην πώληση μη στρατηγικών περιουσιακών στοιχείων (34% συμμετοχή της στην εταιρεία ΘΡΑΚΚΙΚΑ ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΗΡΙΑ Α.Ε., γήπεδο και βιομηχανικό κτίριο στην Πέλλα, διάφορα παλαιάς τεχνολογίας μηχανήματα), σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει έναντι των βασικών πιστωτριών τραπεζών. Τα έσοδα από τις προαναφερθείσες πωλήσεις χρησιμοποιήθηκαν στο σύνολό τους για τη μείωση υφισταμένων τραπεζικών δανείων.
7. Στα πλαίσια της στρατηγικής για μετακίνηση σε προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας και της καλύτερης εκμετάλλευσης της καθετοποιημένης δομής της, η Εταιρία ξεκίνησε από τα τέλη του 2007 την ανάπτυξη και προώθηση νέας σειράς επώνυμων προϊόντων με την εμπορική επωνυμία Assist, στον τομέα των αθλητικών ενδυμάτων.
Ως αποτέλεσμα της υλοποίησης του επιχειρησιακού σχεδίου αναδιάρθρωσης, επετεύχθη σημαντική μείωση των ζημιών από ευρώ 90 εκατομμύρια το 2004 σε ευρώ 40 εκατομμύρια το 2007, όπως επίσης και αντίστοιχη βελτίωση του EBITDA, από αρνητικό ευρώ 20 εκατομμύρια το 2004 σε ευρώ 8,9 εκατομμύρια το 2007. Τα θετικά αποτελέσματα της Εταιρείας θα ήταν ακόμακαλύτερα, αν είχαν τηρηθεί οι δεσμεύσεις και το χρονοδιάγραμμα των χρηματοδοτήσεων που προέβλεπε το επιχειρησιακό σχέδιο αναδιάρθρωσης.
Τα θετικά αποτελέσματα της Εταιρείας αποκτούν βαρύνουσα σημασία, καθώς επετεύχθησαν σε μια αρνητική συγκυρία για τον κλάδο. Ειδικότερα, κατά την ίδια χρονική περίοδο ο κλωστοϋφαντουργικός βιομηχανικός κλάδος στην Ελλάδα παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση των μεγεθών με αύξηση των ζημιών και συρρίκνωση των πωλήσεων, λόγω του εντεινόμενου ανταγωνισμού στα προϊόντα που παραδοσιακά παράγονται στην Ελλάδα.
Η συνέχιση της δεύτερης φάσης υλοποίησης του επιχειρησιακού σχεδίου αναδιάρθρωσης διεκόπη το 2008 λόγω αδυναμίας εξασφάλισης της απαιτούμενης χρηματοδότησης για την συνέχισή του. Αποτέλεσμα της διακοπής αυτής είναι η αναστροφή της τάσης βελτίωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων, όπως διαμορφώθηκε κατά την περίοδο 2005-2007 και η πολύ σημαντική επιδείνωσή τους εντός του 2008, με συνέπεια η καθαρή θέση να καταστεί αρνητική και να είναι πλέον πολύ επιτακτική η ανάγκη χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης της Εταιρείας για την αποφυγή των προβλέψεων του άρθρου 48 του Κ.Ν.2190/20.
Η εξέλιξη αυτή οφείλεται αποκλειστικά στη μη υλοποίηση από αρχάς του 2008 της δεύτερης φάσης του επιχειρησιακού σχεδίου λόγω μη χρηματοδότησής του και παρά του ότι είχε προηγουμένως κριθεί βιώσιμο από όλους τους εμπλεκόμενους. Ήδη η εταιρεία έχει υποβάλλει επικαιροποιημένο επιχειρησιακό σχέδιο, όπως αποφασίσθηκε στη σύσκεψη της 5ης και 6ης Φεβρουαρίου 2009 στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και αναμένει την έγκριση και την χρηματοδότησή του.
Το επιχειρησιακό σχέδιο προβλέπει ευρείας έκτασης χρηματοοικονομική αναδιάρθρωση της εταιρείας, καθώς και ολοκλήρωση της λειτουργικής αναδιάρθρωσής της.
Από την έγκριση, χρηματοδότηση και επιτυχή υλοποίηση του επικαιροποιημένου επιχειρησιακού σχεδίου θα εξαρτηθεί η επίτευξη βιωσιμότητας και ανάπτυξης της εταιρείας, η οποία θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την επιστροφή της μετοχής της εταιρείας στο καθεστώς της κανονικής διαπραγμάτευσης. Σε αντίθετη περίπτωση, η εταιρεία θα αντιμετωπίσει προβλήματα στη συνέχιση της λειτουργίας της.