Από κάποια σχόλια που έγραψα στη στήλη του Στούπα και στο "κλασικό" ερώτημα αν η τεχνική ανάλυση μπορεί να προβλέψει το μέλλον των μετοχών.
Φυσικά κανείς, ουτε η ΤΑ δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα το μέλλον
(το μοναδικό σίγουρο μελλοντικό συμβάν είναι οτι κάποια στιγμή όλοι θα πεθάνουμε με τον Α η Β τρόπο).
Δεν θα μπορούσε να γίνει άλλωστε σίγουρη πρόβλεψη, διότι στις τιμές θεωρητικά εμπεριέχονται όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες, αλλά τίποτα δεν αποκλείει ένα σημαντικό ή απρόσμενο γεγονός (πχ θανατηφόρο ατύχημα σήμερα το απόγευμα του βασικού μετόχου).
Πέρα απ αυτό η Τεχνική Ανάλυση πιθανολογεί με διάφορες μεθόδους τις επόμενες εξελίξεις.
Μια εξέλιξη πρέπει όμως καθημερινά να επιβεβαιώνεται ή να διαψευδεται κι αυτό γίνεται προσθέτοντας δηλαδή λαμβάνοντας "πληροφορία" απο τη εκάστοτε επόμενη συνεδρίαση που παρακολουθούμε, πληρώνοντας όμως γι αυτό, δηλαδή αφαιρώντας περιθώριο (ποσοστό ) κέρδους και χρονικά περιθώρια εξέλιξης όσο επιβεβαιώνει τη πρόβλεψη.
Οσο δηλαδή μειώνεται η αβεβαιότητα της πρόβλεψης άρα και το ρίσκο λήψης θέσης, με την επόμενη συνεδρίαση, τόσο εξανεμίζεται το πιθανό κέρδος.
Τέλος σημαντικός παράγων στο φιλτράρισμα, είναι ο χρονικός ορίζοντας (το time frame) του διαγράμματος και των σχηματισμών και εργαλείων που χρησιμοποιείς, και που πρέπει να είναι χρονικά ανάλογα με τον επενδυτικό σου ορίζοντα.
Λένε για αγοραστικά σήματα ως εξής
«Έσπασε ο ΚΜΟ(50) προς τα πάνω? Αρα αγοραστικό σήμα. Αρα αγοράζω» και εν συνεχεία «έσπασε προς τα κάτω? Αρα πουλάω»
Καταρχάς θέτω την εξής αντίρρηση.
Ωραία σήμερα οι τιμές έσπασαν τον ΚΜΟ(50). Ναι αλλά χθές είχαν σπάσει τον ΚΜΟ(45) ενώ δεν έχουν σπάσει ακόμη τον ΚΜΟ(55). Δηλαδή τι έχει ο ΚΜΟ(50) και τον κάνουμε θεό?
Τίποτε δεν έχει.
Απλά κάποιοι τον προεπιλέγουν για να ακολουθούν αυτόν και όχι τον άλλον.
Υποτίθεται ότι έχουν την εξής λογική:
«Εχει αποδειχθεί στατιστικά ότι κάνοντας αυτό με κάποιον ΚΜΟ που θα τον ακολουθείς ΠΑΝΤΑ (προσοχή! Δεν θα τον αλλάζεις!) είναι καλύτερα από το να αγοράζεις στην τύχη και τελικά μακροχρόνια θα σου αποδώσει κέρδη με στατιστικό τρόπο». Είναι πολύ απλό σύστημα για να είναι αληθινό?
Νομίζω τώρα γίνεται καθαρότερο αυτό που θέλω να πω στη τελευταία μου παράγραφο για σωστό time frame.
Ο βραχυπρόθεσμος μπορεί στο παράδειγμά μας να κοιτά να κόψει η γραμμή του διαγράμματος τον ΚΜΟ30 για να μπει, ενω ο μεσοπρόθεσμος να περιμένει να κόψει ο ΚΜΟ30 τον ΚΜΟ90 και ο μακροπρόθεσμος να περιμένει να κόψει τον 200άρη...
Ο πρώτος θα μπαινοβγαίνει κάθε τρεις και λίγο (χαρά του χρηματιστή του) τις μισές θα κερδίζει κάτι και τις άλλες μισές ίσως θα το χάνει, κι ο μακροπρόθεσμος θα χάσει τις μισές κινήσεις της αγοράς περιμένοντας σήμα, κι από μια κίνηση που θα πιάσει θα αργήσει να μπεί, θα αργήσει όμως και να βγει και θα του μείνει απ το εύρος της η μισή και αν...
Και κάτι τελευταίο : Η δουλειά της τεχνικής ανάλυσης γίνεται ευκολότερη όταν υπάρχει ουσιαστική τάση στο διάγραμμα.
Αν έχουμε πλαγιοσυσσώρευση, τότε "καλό ύπνο"...
Αντιγραφη απο τον φιλο μου τον shareholder
Για τους λατρεις της τεχνικης αναλυσης
