Στενεύουν τα...περιθώρια
Υπό έλεγχο - ακόμη - χαρακτηρίζουν οι τραπεζίτες τις επιπτώσεις από την χθεσινή υποβάθμιση της Moody's. Σπεύδουν στο πακέτων των 30 δις. ευρώ για να καλύψουν εγγυήσεις που εκπίπτουν από την ΕΚΤ.
Του Κ. ΠαπαγρηγόρηΤρεις εβδομάδες περίπου χρειάστηκε ο Οίκος Αξιολόγησης Moody's για να κάνει πράξη τις απειλές που είχε εκτοξεύσει στις 9 Μαΐου, θέτοντας την αξιολόγησης της χώρας υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση.
Έτσι αργά χθες το βράδυ η Moody's προχώρησε σε υποβάθμιση της αξιολόγησης του ελληνικού χρέους κατά τρεις βαθμίδες (σε "Caa1" από "Β1"), κάνοντας λόγο για πιθανότητα χρεοκοπίας κατά 50% σε ορίζοντα πέντε ετών. Επικαλείται, μεταξύ άλλων, την αυξημένη πιθανότητα η Ελλάδα να αποτύχει να σταθεροποιήσει το χρέος της.
Στο πιστωτικό σύστημα παρότι ανάμεναν την κίνηση αυτή από πλευρά της Moody's δεν κρύβουν πλέον τον προβληματισμό τους για τις συνέπειες της νέας υποβάθμισης. Επικεφαλής ιδιωτικής τράπεζας τόνισε χθες το βράδυ στο axiaplus.gr ότι "τα περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα, με την ικανότητα του πιστωτικού συστήματος να χρηματοδοτεί τις ανάγκες τους να καθίσταται πλέον οριακή. Το μπαράζ των συνεχόμενων υποβαθμίσεων από τους Οίκους Αξιολόγησης οδηγεί πλέον την χώρα και τις τράπεζες στα όριά τους" καταλήγει ο έμπειρος τραπεζίτης.
Έτερος τραπεζικός παράγοντας αν και δεν διστάζει να χαρακτηρίσει τις κινήσεις των οίκων αξιολόγησης αψυχολόγητες, κάνει λόγο για νέα επιδείνωση των συνθηκών ρευστότητας για τις τράπεζες, χαρακτηρίζοντας ωστόσο τις επιπτώσεις ακόμη υπό έλεγχο. Σημειώνεται ότι είναι θέμα ωρών η Moody's, μετά την ελληνική οικονομία να προχωρήσει σε υποβάθμιση και των ελληνικών τραπεζών, απόφαση για την οποία επίσης έχει προειδοποιήσει.
Ως εκ τούτου θα υποβαθμιστούν και τα ομόλογα των τραπεζών, όπως και η πάσης φύσεως τραπεζικές εκδόσεις, όπως τιτλοποιήσεις, ομολογιακά δάνεια και καλυμμένες ομολογίες.
Συνέπειες για 16 δις. τραπεζικά ομόλογαΣημειώνεται ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν δανειστεί από την ΕΚΤ 87,9 δις. ευρώ ρευστότητα έχοντας καταθέσει εγγυήσεις ύψους 139,6 δις. ευρώ. Από αυτές τις εγγυήσεις λίγο πάνω από τα 120 δις. ευρώ είναι ομόλογα του δημοσίου και κρατικές εγγυήσεις, για τα οποία η ΕΚΤ έχει ενημερώσει εδώ και ένα χρόνο περίπου ότι θα γίνονται αποδεκτά ανεξαρτήτου βαθμολογία από τους οίκους αξιολόγησης.
Το πρόβλημα αφορά στα 16 δις. ευρώ περίπου που είναι τραπεζικά ομόλογα και πάσης φύσεως εκδόσεις των ελληνικών τραπεζών που χρησιμοποιούνται ως εγγυήσεις από την ΕΚΤ και αξιολογούνται με βάση την υψηλότερη βαθμολογία.
Υπό αυτές τις συνθήκες στο πιστωτικό σύστημα εμφανίζονται καθησυχαστικοί ως προς τις επιπτώσεις από την υποβάθμισης της Moody's ξεκαθαρίζοντας πως οι απώλειες θα αντισταθμισθούν από τη ρευστότητα που προσφέρει το νέο πακέτο εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 30 δισ. ευρώ και το οποίο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ μέσα στον Ιούνιο. Μάλιστα προσθέτουν ότι από το προηγούμενο πακέτο εγγυήσεων ύψους 25 δισ. ευρώ, υπάρχει απόθεμα 5 δισ. ευρώ που δεν έχουν αξιοποιηθεί.
Ωστόσο δεν λείπουν και "φωνές" στους κόλπους του πιστωτικού συστήματος που θεωρούν ανεπαρκές το νέο αυτό πακέτο εγγυήσεων καθώς καλύπτει μόνο τις τρέχουσες ανάγκες, αφήνοντάς εκτεθειμένες τις τράπεζες σε περίπτωση που η κατάσταση στην οικονομία επιδεινωθεί περισσότερο. Μάλιστα επισημαίνουν ότι με τα νέα δεδομένα από τα 30 δις. ευρώ δεν περισσεύουν κεφάλαια για ένα από τα μέγιστα ζητούμενα αυτή την περίοδο που είναι η χρηματοδότηση της οικονομίας.
Μπλόκο και στην χρηματοδότηση του χρέους από τις τράπεζες Τέλος αξίζει να σημειωθεί και η εκτίμηση μικρής μερίδας τραπεζικών παραγόντων που θέλει την χθεσινή υποβάθμιση να αποτελεί νάρκη στις διαπραγματεύσεις που φέρονται να βρίσκονται σε εξέλιξη, αναφορικά με την συμμετοχή των τραπεζών στη χρηματοδότηση της χώρας το 2012-'13, ώστε να αποσοβηθεί η χρεοκοπία.
Σημειώνεται ότι χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική, με δηλώσεις του επικεφαλής οικονομολόγου, Γερμανού Γιούργκεν Σταρκ, τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής των τραπεζών στη χρηματοδότηση του ελληνικού χρέους, μέσω της δέσμευσής τους ότι θα αγοράσουν νέα ομόλογα σε αντικατάσταση ενός μέρους αυτών που λήγουν τη διετία 2012-'13, καθώς η ΕΚΤ διαχωρίζει πλήρως αυτή τη μορφή εθελοντικής συμμετοχής των ιδιωτών στη χρηματοδότηση της Ελλάδας από όλα τα σενάρια αναδιάρθρωσης του χρέους.
http://www.axiaplus.gr/Default.aspx?id= ... 108&lang=1