Το παιχνίδι αρχίζει
Θρυαλλίδα εξελίξεων στο πιστωτικό σύστημα θεωρείται η δρομολογούμενη αποκρατικοποίηση του Τ.Τ. Όλες οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες παρακολουθούν τις εξελίξεις. Το αγκάθι του ομολογιακού χαρτοφυλακίουΤου Κ. Παπαγρηγόρη
Νέα δεδομένα στην τραπεζική σκακιέρα θέτει η χθεσινή απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει τελικά στην άμεση αποκρατικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Συγκεκριμένα τo ελληνικό δημόσιο αποφάσισε να προχωρήσει στην πώληση του 34% του ΤΤ ενώ στο προσεχές μέλλον θα εξετάσει και την πώληση του ποσοστού που κατέχουν στον Οργανισμό τα ΕΛΤΑ (10%) αυξάνοντας υπό προϋποθέσεις το προς διάθεση ποσοστό έως και το 44%.
Παρά το γεγονός ότι στο άκουσμα της "είδησης" στα τραπεζικά επιτελεία επικράτησε ψυχραιμία, έμπειροι τραπεζικοί παράγοντες εκτιμούν ότι η δρομολογούμενη ιδιωτικοποίηση του Τ.Τ είναι ικανή να αποτελέσει θρυαλλίδα εξελίξεων στο πιστωτικό σύστημα.
Σε πρώτη φάση τα επιτελεία όλων των μεγάλων ελληνικών τραπεζών δηλώνουν ότι παρακολουθούν τις εξελίξεις, προχωρούν σε ανάλυση των δεδομένων, και σύντομα θα καταρτίσουν στρατηγική εκδήλωσης ή όχι ενδιαφέροντος για το Τ.Τ. Υπενθυμίζεται ότι στο μετοχικό κεφάλαιο του Τ.Τ συμμετέχουν ήδη με ποσοστό λίγο μεγαλύτερο του 6% έκαστη τόσο η Εθνική Τράπεζα όσο και η Eurobank, ενώ ποσοστό πέριξ του 4,5% ελέγχει ο Όμιλος Marfin. Επίσης το περασμένο Καλοκαίρι είχε καταθέσει πρόταση για την συγχώνευσή του και η Τράπεζα Πειραιώς, ενώ και το Γαλλικό Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, το Caisse d' Epargne, είχε κατά καιρούς εκδηλώσει ενδιαφέρον.
Στο πιστωτικό σύστημα εκτιμούν ότι το ενδιαφέρον για το Τ.Τ θα είναι σημαντικό και όλες οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες αναμένεται να διερευνήσουν την περίπτωση να κινηθούν για την απόκτησή του.
Σημειώνεται ότι το Ενεργητικό του ΤΤ ανέρχεται στα 16,5 δις ευρώ Ενεργητικό, ενώ διαθέτει 12,2 δις. ευρώ Καταθέσεις, 8,2 δις ευρώ Χορηγήσεις και Κεφάλαια άνω των 900 εκατ ευρώ ενώ πρέπει να επισημανθεί ότι είχε και την μικρότερη μείωση καταθέσεων μεταξύ ελληνικών τραπεζών, όλο αυτό το διάστημα της "αιμορραγίας".
Σε τρέχουσα επίπεδα τιμών η αποτίμηση του ΤΤ βρίσκεται στα 800 εκατ ευρώ περίπου, με αποτέλεσμα το 34% να κοστολογείται σε 270 εκατ ευρώ και το 44% στα 350 εκατ. ευρώ.
"Είναι προφανές, τονίζει στο axiaplus.gr έμπειρος τραπεζίτης ότι σε μια περίοδο όπου η έλλειψη ρευστότητας αποτελεί κυρίαρχο ζήτημα για τις ελληνικές τράπεζες, η καταθετική βάση του Τ.Τ αποτελεί μεγάλο δέλεαρ".
Το ερωτηματικό των ομολόγωνΤην ίδια στιγμή υπάρχουν δύο βασικά ζητήματα που καλούνται να λάβουν υπ' όψιν τους οι ενδιαφερόμενοι και τα οποία είναι πιθανό να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην κατάρτισης της τελικής λίστας με τους ενδιαφερόμενους.
Το πρώτο και το σημαντικότερο είναι το σημαντικό χαρτοφυλάκιο ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που διαθέτει το Τ.Τ και το οποίο υπολογίζεται ότι προσεγγίζει τα 5,5 δις. ευρώ ήτοι δηλ. το 1/3 περίπου του συνολικού ενεργητικού του Οργανισμού.
Σε μια περίοδο όπου τα σενάρια αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και των συνεπειών μιας τέτοιας εξέλιξης για τις ελληνικές τράπεζες, βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, είναι πιθανό το χαρτοφυλάκιο ομολόγων να αποτελέσει αποτρεπτικό παράγοντα για την εκδήλωση πιθανού ενδιαφέροντος από το εξωτερικό, ενώ σίγουρα θα βαρύνει και στις τελικές αποφάσεις από ελληνικής πλευράς.
Τι γίνεται με Αττικής και Τ BankΤο δεύτερο ζήτημα αφορά τις συμμετοχές που έχει το Τ.Τ στην Τράπεζα Αττικής και την Τ Bank με ποσοστά 22,5% και 32,9% αντίστοιχα.
Στην Τ Bank βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια της διοίκησης για την περιστολή του λειτουργικού κόστους λειτουργίας. Ήδη ολοκληρώθηκε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, ενώ στόχος της διοίκηση είναι η μείωση του προσωπικού κατά 20%. Και στην περίπτωση της Τ Bank "αγκάθι" αποτελεί το μεγάλο, για τα δεδομένα της τράπεζας, χαρτοφυλάκιο ομολόγων ύψους άνω των 500 εκατ. ευρώ, ενώ μεταξύ των λύσεων που είχε εξετάσει μέχρι σήμερα η διοίκηση του Τ.Τ ήταν και η απορρόφησή της.
Τέλος ανοικτά είναι όλα τα ενδεχόμενα αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι με την συμμετοχή στην Τράπεζα Αττικής, με την αγορά να θεωρεί ως πιο πιθανό την πώληση της, ενδεχομένως και σε συνεργασία με τον έτερο μέτοχο, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων που ελέγχει αντίστοιχο ποσοστό.
http://www.axiaplus.gr/Default.aspx?id= ... 108&lang=1