Η φορολογική μεταρρύθμιση επί τάπητος
Συνεδριάζει σήμερα στις 9.15 το πρωί, η Κεντρική Ομάδα Συντονισμού του διαλόγου για την φορολογική μεταρρύθμιση υπό την Προεδρεία του υπουργού Οικονομικών, κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
Κατά την συνεδρίαση θα παρουσιαστούν οι προτεινόμενες αλλαγές στο φορολογικό σύστημα μετά και την ολοκλήρωση του έργου των ομάδων εργασίας την περασμένη Τρίτη, έτσι ώστε να ξεκινήσει η διαβούλευση μέσω του διαδικτύου. Στόχος της κυβέρνησης είναι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο να κατατεθεί στην Βουλή στα μέσα Μαρτίου και να ψηφιστεί πριν το Πάσχα.
Η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, αποβλέπει στη δημιουργία δίκαιου, αναδιανεμητικού, αποτελεσματικού, αποδοτικού, απλού και διαφανούς συστήματος, το οποίο θα επιφέρει ριζικές αλλαγές στην φορολόγηση φυσικών προσώπων, επιχειρήσεων, της ακίνητης περιουσίας και θα εκσυγχρονίσει την φορολογική διοίκηση και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.
Στο πλαίσιο αυτό η διασύνδεση του αφορολογήτου με αποδείξεις, η φορολόγηση των διευθυντικών μπόνους, της εκκλησιαστικής περιουσίας και των offshore εταιρειών, τα κίνητρα για επαναπατρισμό κεφαλαίων και για την ίδρυση νέων εταιρειών αποτελούν μερικές από τις βασικότερες ρυθμίσεις του φορολογικού νομοσχεδίου, που συνοδεύονται από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων από όλους τους επαγγελματίες και την ένταξη στον ΦΠΑ δραστηριοτήτων που σήμερα εξαιρούνται.
Αποδείξεις για όλα τα βαλάντια
Ειδικά για τη φορολογική κλίμακα η αρχική πρόταση έχει ως εξής: Εισάγεται μία νέα φορολογική κλίμακα χωρίς διακρίσεις ως προς την πηγή προέλευσης των εισοδημάτων, με οκτώ κλιμάκια για πιο δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών και με πρόβλεψη για ανά διετία αναπροσαρμογή των κλιμακίων βάσει του τιμαρίθμου. Το αφορολόγητο όριο για όλους τους φορολογούμενους είναι τα 12.000 ευρώ, ένα μέρος του οποίου θα πρέπει να καλύπτεται με αποδείξεις ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.
Υπενθυμίζεται ότι αρχικά το ποσοστό της αξίας των αποδείξεων πρέπει να ισούται με το 30% του συνολικού εισοδήματος για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και 10% για εισοδήματα μεταξύ 6.000 και 12.000 ευρώ. Οι έντονες ωστόσο αντιδράσεις των χαμηλόμισθων ως προς τη δυσκολία συλλογής αποδείξεων δεν αποκλείεται να οδηγήσουν το οικονομικό επιτελείο στη μείωση του απαραίτητου ποσοστού για το «κτίσιμο» του αφορολογήτου από το 30% που είχε τεθεί αρχικά, στο 20% και 10% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος ή ακόμα σε άλλα κλιμάκια και μάλιστα με προοδευτικό τρόπο.
Οι προτάσεις
Σε ότι αφορά στις υπόλοιπες ρυθμίσεις οι βασικότερες από αυτές που απασχόλησαν τις ομάδες εργασίας έχουν ως εξής:
- Αυτοτελής φορολόγηση: Καταργούνται όλες οι περιπτώσεις αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων, οι οποίες εντάσσονται στην ενιαία κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Εξαιρούνται μόνο οι τόκοι των τραπεζικών καταθέσεων και των ελληνικών κρατικών ομολόγων για τους οποίους διατηρούνται οι ισχύουσες διατάξεις.
- Φοροαπαλλαγές: Καταργούνται όλες οι απαλλαγές με εξαίρεση τις περιπτώσεις που αφορούν ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες (άτομα με βαριά κινητική αναπηρία, πολύτεκνες μητέρες, αποζημίωση λόγω απόλυσης κ.ά.) αλλά σε συνδυασμό με εισοδηματικό κριτήριο.
- Λογιστικός προσδιορισμός εισοδημάτων: Εισάγεται ο λογιστικός προσδιορισμός βάσει βιβλίων εσόδων - εξόδων και αποδείξεων πώλησης ή παροχής υπηρεσιών για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες (ταξί, φορτηγών δημόσιας χρήσης, λεωφορείων ΚΤΕΛ, ενοικιαζόμενων δωματίων, μηχανικοί - αρχιτέκτονες, λιανοπωλητές, πρακτορεία ΠΡΟΠΟ, βενζινάδικα, περίπτερα, κ.ά.).
- Μερίσματα-υπεραξίες: Τα μερίσματα και γενικότερα τα διανεμόμενα κέρδη που εισπράττονται από φυσικά πρόσωπα εντάσσονται στην κλίμακα, στην οποία εντάσσεται επίσης και η υπεραξία από τη βραχυχρόνια αγοραπωλησία μετοχών με συμψηφισμό ζημιάς
- Επαναπατρισμός: Κίνητρα για επιστροφή των κεφαλαίων σε ετήσιο προθεσμιακό λογαριασμό στην Ελλάδα, όπως εξαίρεση από το πόθεν έσχες με καταβολή 5% επί της αξίας του κεφαλαίου.
- ΦΜΑΠ - αντικειμενικές: Προβλέπεται αναπροσαρμογή των αντικειμενικών, ενώ επιβάλλεται ετήσιος φόρος κατοχής μεγάλης ακίνητης περιουσίας σε ατομικό επίπεδο με την πιο κάτω κλίμακα:
Αξία ακίνητης περιουσίας Φορολογικός συντελεστής
Εως 400.000 0%
400.001 - 500.000 0,1%
500.001 - 600.000 0,3%
600.001 - 700.000 0,6%
700.001 - 800.000 0,9%
Ανω των 800.000 1%
- Οffshore: Αυξάνεται ο συντελεστής φορολόγησης ακινήτων στην ιδιοκτησία εξωχώριων εταιρειών από 3% σε 10% ετησίως και καταργείται κάθε εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής φόρου.
- Επιχειρήσεις: Η φορολογία των μη διανεμομένων κερδών μειώνεται σταδιακά από 25% σε 20% και θεσπίζεται 5ετές αφορολόγητο για δημιουργία και λειτουργία νέων επιχειρήσεων από άτομα έως 30 ετών.
- Τεκμήρια: Θεσπίζεται ένα τεκμαρτό ετήσιο κόστος συντήρησης και λειτουργίας κατοικιών, αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής, εναέριων μέσων, πισίνων, διδάκτρων, οικιακών βοηθών κ.ά. προκειμένου να εκτιμηθεί ένα τεκμαρτό εισόδημα ως ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα.
- Επαγγελματικοί λογαριασμοί: Από 1/1/2011 όλες οι συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων κάθε κατηγορίας πραγματοποιούνται υποχρεωτικά μέσω τραπεζικών επαγγελματικών λογαριασμών. Επίσης δεν θα θεωρείται νόμιμη κάθε συναλλαγή μεταξύ ιδιωτών και επιχειρήσεων ή μεταξύ επιχειρήσεων, αξίας μεγαλύτερης των 1.500 ευρώ εάν αυτή γίνεται με μετρητά
- Πόθεν έσχες: Συγκροτείται περιουσιολόγιο με ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη, εναέρια μέσα μεταφοράς, κατοχή μετοχών, αμοιβαίων κεφαλαίων και εταιρικών μεριδίων. Δεν περιλαμβάνονται οι τραπεζικές καταθέσεις και τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου.
- Κατασχέσεις: Υιοθέτηση δραστικών μεθόδων συλλογής των ανείσπρακτων οφειλών, όπως η κατάσχεση περιουσιών για όσους έχουν την ικανότητα αποπληρωμής.
Κέρδος online 25/2/2010 08:27
http://www.kerdos.gr/Default.aspx?id=1195611&nt=103