Και πάλι πιέστηκε στην αρχή της συνεδρίασης η αγορά καθώς όμως ο όγκος είχε «στεγνώσει» τα αποτέλεσμα ήταν πενιχρό, αν και το κλίμα το πρωί ήταν βαρύ μετά την πρώτη αύξηση επιτοκίων από την FED η οποία σηματοδοτεί και την αλλαγή της νομισματικής της πολιτικής, μια και πρέπει να μαζευτεί η τεράστια υπερβάλλουσα ρευστότητα που έχει διοχετευτεί στο σύστημα.
Μια και σήμερα ήταν η λήξη των δικαιωμάτων σε όλες τις αγορές ήταν επόμενο οι προθέσεις να φανούν μετά την λήξη και μαζί με το κλίμα που άρχισε να ναι πιο συγκρατημένα απαισιόδοξο . το ΧΑ γύρισε θετικό μετά τις 14.30.
Τελικά μετά την απουσία των πωλητών ήταν αρκετή μια επανεμφάνιση έστω και μερικών αγοραστών στις τράπεζες για να δώσει ορμή στην κίνηση.
Έτσι ο ΓΔ έκλεισε στις 1.927,62 μονάδες στο 2,42 %, ο FTASE στις 960,16 μονάδες στο 2,76 % και ο FT40M στις 2.270,24 μονάδες στο 0,90 %.
Σήμερα ο τζίρος και ο ογκος ήταν λίγο καλύτερος από χθες αφού έγιναν 34,9 εκ. τεμάχια και 146,2 εκ. ευρώ ενώ στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης έγιναν 11.229 futures σειράς Μαρτίου ενώ ο δείκτης φόβου put / call ratio παρεμεινε bullish στο 0,82 αφού είχαμε για κάθε ένα δικαίωμα αγοράς είχαμε 0,82 δικαιώματα πώλησης.
Έγινε αυξημένος όγκος στα μετοχικά συμβόλαια με τα περισσότερα σε ΕΤΕ(3.837) , ΑΛΦΑ(1.992 ) , ΟΤΕ (1.431)και ΠΕΙΡ (1.023).
Έχουμε stop loss short σε ΓΔ , ενώ είμαστε οριακά short (δεν χτύπησε παρ’ ολίγο) στον FTASE.. Ουσιαστικά κοιτάμε την πρώτη ώρα μέχρι τις 11 στην συνεδρίαση της Δευτέρας , η οποία αν είναι μας δώσει υψηλοτέρα υψηλά από τα σημερινά μας αναγκάζει να βγούμε long.
Αντιστάσεις οι 1943, 1993 και οι 975 , 990, 1005 αντίστοιχα. Στηρίξεις οι 1791 , 1705 και οι 885 , 870 αντίστοιχα
Στις ΗΠΑ, ο S&P 500 βρέθηκε πάνω από τις 1101 και μας έδωσε σήμα ανοδικό.
Προσοχή όμως γιατί η πτώση δεν έχει ολοκληρωθεί. Stop loss οι 1087 μονάδες
Η απογοήτευση από τα εταιρικά κέρδη έγινε συγκρατημένη αισιοδοξία αφού κατά παράδοση οι αγορές ανεβαίνουν 10,4% περίπου μέσα σε 6 μήνες από την πρώτη μείωση επιτοκίων.
Προσοχή στο δολάριο που είναι υπεραγορασμένο και απλα βλεπουμε ενα ακόμα bear market rally από το 2001.
Σημαντικά μάκρο νέα με πωλήσεις κατοικιών, παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών και ΑΕΠ στις ΗΠΑ την ερχόμενη εβδομάδα.
Πανος Δαντης, DBA,CEFA
Economist, Global Markets
SARROS Securities
Email
padantis@yahoo.gr*τα παραπανω δεν αποτελούν προτροπες ή συστάσεις για αγορά , πώληση ή διακράτηση μετοχών, ομολόγων, παραγώγων και νομισμάτων.
Τεχνικά ο ΓΔ πρέπει να διασπάσει την καθοδική (κόκκινη ) γραμμή τάσης για να δώσει σήμα αγορών , μαζί με τον stochastic, ενώ σαν πρώτη σοβαρή αντίσταση είναι ο ΚΜΟ50 ημερών (καφέ γραμμή) στις 2.095 μονάδες.
Ανοδικό σήμα και από τον Sar Parabolic.
Διαφορετικά η προσέγγιση των προηγούμενων χαμηλων ( 1.791) είναι θέμα χρόνου