Ο ΣΕΒ οριοθετεί τις θέσεις του
Διαπραγμάτευση για τους μισθούς 2010
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου 2009 07:00
Η διαπραγμάτευση με τη ΓΣΕΕ για τη νέα Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας θα πρέπει να έχει ως κύριο στόχο να μην μπουν νέα λουκέτα και να μη γίνουν άλλες απολύσεις.
O πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, προτείνει πνεύμα ενότητας μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών.
Με τη θέση αυτή θα προσέλθει ο ΣΕΒ στη συλλογική διαπραγμάτευση, σύμφωνα με τον πρόεδρό του Δημήτρη Δασκαλόπουλο. Μιλώντας με τους δημοσιογράφους, ο πρόεδρος του ΣΕΒ τόνισε μεταξύ άλλων ότι η σκληρή πραγματικότητα είναι αυτή που υπαγορεύει τους όρους της. Ετσι, εργαζόμενοι και εργοδότες θα πρέπει να θωρακίσουν τα κοινά τους συμφέροντα, τη δουλειά τους, επιδεικνύοντας πνεύμα ενότητας και όχι αντιπαλότητας. Με το πνεύμα αυτό ο ΣΕΒ προβάλλει την ανάγκη για σύναψη με τη ΓΣΕΕ ενός κοινωνικού συμβολαίου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνθήκες έκτακτης ανάγκης που αντιμετωπίζει η οικονομία και η κοινωνία.
Προϋπολογισμός: Αναφορικά με τον προϋπολογισμό, ο κ. Δασκαλόπουλος τόνισε ότι από μόνος του δείχνει την κατεύθυνση εξόδου από την κρίση, χωρίς όμως και να τη διασφαλίζει. Οπως είπε, η δημοσιονομική εξυγίανση και η αποκατάσταση της αναπτυξιακής δυναμικής του τόπου εξαρτώνται από τη συνδυασμένη και συνεπή εκτέλεση του προϋπολογισμού και του προγράμματος ανάπτυξης και σταθερότητας, καθώς και από την πολιτική βούληση να πραγματοποιούνται, έγκαιρα και αποφασιστικά, παρεμβάσεις με συνέχεια και σταθερότητα.
Ασφαλιστικό: Για το ασφαλιστικό, ο κ. Δασκαλόπουλος επανέλαβε την πάγια θέση του Συνδέσμου, ότι πρωτεύον είναι η εξασφάλιση της μακρόχρονης βιωσιμότητας του συστήματος μέσω δομικών αλλαγών που χρειάζονται, εφαρμογής των ισχυόντων νόμων και μείωσης της σπατάλης, της εισφοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας.
Οι χρηματοδοτικές ενέσεις σύμφωνα με τον ίδιο, θα μπορούσαν να λειτουργήσουν μεταβατικά μέχρι την οριστική εξυγίανση, η οποία και θα πρέπει να αποτελεί τον κύριο στόχο. «Πρώτα η εξυγίανση και μετά ο κουμπαράς» τόνισε επιγραμματικά ο κ. Δασκαλόπουλος και συνέχισε λέγοντας ότι «η εξεύρεση πόρων απλώς για να καλύπτουμε τα διογκούμενα ελλείμματα του συστήματος, οδηγεί πιο γρήγορα στη χρεοκοπία».
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΪΤΑΝΤΖΙΔΗΣ
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1757871