προσέχτε εκεί που λέει οι επενδύσεις σε υποδομές και εξοπλισμό υποχώρησαν σημαντικά....
χεμμμ στο νεοφιλελεύθερο μοντέλο μειώνεις το κράτος, τους φόρους, και το εργασιακό κόστος, για να αυξήσεις τα κέρδη ώστε να μπορείς να κάνεις επενδύσεις.... αν δεν τις κάνεις πάει το μοντέλο...
τα κέρδη αν είναι να τα μπαουλιάζεις.. έκανες μια τρύπα στο νερό... αυτό δεν είναι μοντέλο, είναι αυτοκτονία...
http://www.naftemporiki.gr/finance/story/611257Συρρίκνωση παρουσίασαν οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης – Γερμανία και Γαλλία – στο τέλος του 2012, υποδηλώνοντας ότι η κρίση χρέους δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστο τον «πυρήνα» της νομισματικής ένωσης.
Η γερμανική οικονομία παρουσίασε το τέταρτο τρίμηνο τη μεγαλύτερη συρρίκνωση από το απόγειο της χρηματοοικονομικής κρίσης του 2009, όπως έδειξαν τα προκαταρκτικά στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας.
Ειδικότερα, το γερμανικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,6% το τελευταίο τρίμηνο του 2012, σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, έναντι εκτιμήσεων για μια συρρίκνωση της τάξης του 0,5%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη υποχώρησή του μετά το -4,1% που είχε καταγραφεί στις αρχές του 2009.
Η γερμανική στατιστική υπηρεσία αποδίδει την πτώση στα αδύναμα στοιχεία για το εξωτερικό εμπόριο. Η ιδιωτική και η δημόσια κατανάλωση αυξήθηκαν οριακά, αλλά οι επενδύσεις σε υποδομές και εξοπλισμό υποχώρησαν σημαντικά σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2012.
Τα τελικά στοιχεία για το ΑΕΠ τέταρτου τριμήνου αναμένονται στις 22 Φεβρουαρίου.
Εν τω μεταξύ, πιο κοντά στην ύφεση ήρθε η γαλλική οικονομία, καθώς, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της χώρας INSEE, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,3% το τελευταίο τρίμηνο του 2012.
Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,2% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο, όταν είχε αυξηθεί οριακά κατά 0,1%.
Τα αδύναμα αυτά στοιχεία για το τέλος του χρόνου υποδηλώνουν ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης παρέμεινε στάσιμη καθ’ όλη τη διάρκεια του 2012 και δημιουργούν κλίμα αβεβαιότητας για το 2013.
Οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν, μάλιστα, περαιτέρω συρρίκνωση της οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του έτους, που θα σηματοδοτήσει την είσοδο της Γαλλίας σε ύφεση.