neoforum.gr



Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες




Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 4 Δημοσιεύσεις ] 
Συγγραφέας Μήνυμα
 Θέμα δημοσίευσης: Τρωτή η αξιοπιστία των ξένων οίκων
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Παρ Απρ 09, 2010 8:27 pm 
Χωρίς σύνδεση
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Πέμ Μαρ 26, 2009 12:31 am
Δημοσιεύσεις: 3654
Δε λέω…Δεν είμαστε σαν χώρα στην καλύτερη κατάσταση αλλά…

Είμαστε τόσο χάλια όσο μας παρουσιάζουν?

Είμαστε ακόμα χειρότερα?

Μήπως η αλήθεια είναι κάπου στην μέση και η παρτίδα μπορεί να σωθεί?

Στα επόμενα μηνύματά παραθέτω δύο παλιότερα άρθρα σχετικά με τις αξιολογήσεις των ξένων οίκων και

την αξιοπιστία τους… Τα συμπεράσματα δικά σας…

Εάν κάποιος μπορέσει να βρει και να ανεβάσει την ανάλυση της Fitch λίγο πριν την

κατάρρευση της Lehman ας το κάνει παρακαλώ… ή ας δώσει link και το κάνω εγώ…

_________________
Oι απόψεις μου και οι γνώμες μου δεν αποτελούν προτροπές ή συστάσεις για αγορά , πώληση ή διακράτηση μετοχών, ομολόγων, παραγώγων και νομισμάτων.


Κορυφή
 Προφίλ  
 

 Θέμα δημοσίευσης: Re: Τρωτή η αξιοπιστία των ξένων οίκων
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Παρ Απρ 09, 2010 8:30 pm 
Χωρίς σύνδεση
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Πέμ Μαρ 26, 2009 12:31 am
Δημοσιεύσεις: 3654
Τρωτή η αξιοπιστία των ξένων οίκων

«ΚΑΤΗΓΟΡΩ» ΓΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ «ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ»

Του ΧΡ. ΙΩΑΝΝΟΥ Ο

Ι ΟΙΚΟΙ που «ελέγχουν» το αξιόχρεο χωρών και εταιρειών και υπολογίζουν τον κίνδυνο ενός χρηματοοικονομικού προϊόντος είναι ιδιωτικές εταιρείες. Κερδίζουν παρά την κρίση πολλά ποσά και προκαλούν θόρυβο στις αγορές. Αρκεί ένας καλύτερος ή χειρότερος βαθμός σε μια χώρα για να επηρεαστούν οι αγορές κεφαλαίου και χρέους συνολικού ύψους 105,7 τρισ. δολαρίων (60 τρισ. το χρέος και 45,7 τρισ. δολ. οι χρηματιστηριακές αξίες).

Ομως έχει αποδειχθεί στο παρελθόν ότι και οι ίδιες δεν είναι πάντα αξιόπιστες. Είτε γιατί αλληθωρίζουν και δεν βλέπουν την πραγματικότητα, είτε γιατί «εκβιάζουν» να πάρουν δουλειές, είτε γιατί έχουν συγκρούσεις συμφερόντων. Μέχρι και την εξυπηρέτηση γεωπολιτικών συμφερόντων τους φορτώνουν. Τέτοιες εταιρείες είναι περίπου 20 σε όλο τον κόσμο. Οι γνωστότερες και μεγαλύτερες είναι τρεις: Standard and Poor's, Moody's και Fitch.

Κάθε φορά που ξεσπάει κάποια κρίση, είτε αυτή αφορά μεμονωμένη εταιρεία, ή μία χώρα, ή συνολικά μια αγορά προϊόντων, τότε οι επενδυτές κοιτούν τον βαθμό που είχαν δώσει οι αξιολογητές. Στην περίπτωση της Enron, 4 ημέρες πριν καταρρεύσει ο γίγαντας με τα πήλινα πόδια, οι εταιρείες αξιολόγησης διατηρούσαν υψηλούς βαθμούς.

Η Moody's έχει κατηγορηθεί για «εκβιασμούς». Προσέφερε στη γερμανική ασφαλιστική εταιρεία Hannover Re δωρεάν βαθμολόγηση, αλλά η εταιρεία αρνήθηκε. Η Moody's συνέχισε να δίνει δωρεάν αξιολογήσεις, μειώνοντας σταδιακά τη βαθμολογία. Οταν κατέρρευσε η αγορά στέγης στα τέλη του 2007, η Moody's αναγκάστηκε να περικόψει το προσωπικό της.

Σε τι χρειάζονται όμως οι εταιρείες αξιολόγησης; Εμπειρικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι αποκλίσεις των αποδόσεων μεταξύ εταιρικών ή κρατικών ομολόγων αυξάνονται όταν η πιστωτική κατάσταση επιδεινώνεται, αλλά πριν γίνει οποιαδήποτε υποβάθμιση από κάποιον οίκο. Αυτό σημαίνει ότι η αγορά αντιλαμβάνεται πρώτη και οι οίκοι ακολουθούν. Ετσι, αμφισβητείται η ενημερωτική αξία των αξιολογήσεων.

Ενα είναι σίγουρο: ότι σε έναν κόσμο που στηρίχθηκε στον δανεισμό και στη δημιουργία προϊόντων δανεισμού, πολλά από τα οποία ήταν αέρας, αναγκαστικά ο ρόλος των εταιρειών αυτών ήταν και είναι σημαντικός. Οι εταιρείες αυτές διογκώθηκαν, πολύ απλά γιατί μεγάλωνε η αγορά (δανεισμός) στην οποία δραστηριοποιούνται. Εάν αυτές οι εταιρείες από την αρχή ήταν εξαιρετικά φειδωλές στην αξιολόγηση, τότε η φούσκα ασφαλώς θα ήταν μικρότερη.

Πολλοί ισχυρίζονται πως οι υπηρεσίες αυτών των εταιρειών δεν χρειάζονται για να αξιολογήσουν χρεόγραφα, μετοχές, ομόλογα, προϊόντα τα οποία είναι ελεύθερα για διαπραγμάτευση σε αγορές οι οποίες και καθορίζουν την αξία τους. Χρειάζονται όμως στην αξιολόγηση μικρότερων εταιρειών, που δεν έχουν πρόσβαση στις αγορές.

Fitch Group
Από το 1997 μέχρι σήμερα η Fitch Group ελέγχεται από έναν ιδιώτη, τον γάλλο επιχειρηματία Mark Ladreit de Lacharriere.
Είναι κάτοχος του 73,6% των μετοχών (ή ασκεί δικαιώματα για το 87% των μετοχών) της Fimalac, η οποία κατέχει το σύνολο των μετοχών της Fitch Group. Η Fimalac ή Financiere Marc de Lacharriere, όπως είναι η πλήρης επωνυμία της, ιδρύθηκε από τον σημερινό βασικό μέτοχο το 1991. Το 1992 εξαγόρασε την λονδρέζικη IBCA και το 1997 κατάφερε να εξαγοράσει την αμερικανική Fitch. Σήμερα η Fimalac είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Παρισιού με χρηματιστηριακή αξία 1,1 δισ. ευρώ.

Αντλεί το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της 81% από τις υπηρεσίες αξιολόγησης και το 19% από το λογισμικό διαχείρισης κινδύνου (Algorithmics). Το 38% των εσόδων της προέρχεται από τις ΗΠΑ, το 23% από την Ευρώπη (εκτός Αγγλίας), το 11% από την Ασία και το 10% από τη Μεγ. Βρετανία. Με άλλα λόγια η Fitch είναι έμμεσα «δημόσια» εταιρεία, αλλά με εξαιρετικά χαμηλή διασπορά μετοχών, φαινόμενο που δεν συναντάται σε εταιρείες με ανάλογη (υψηλή) χρηματιστηριακή της αξία.

Είναι η τρίτη σε μέγεθος εταιρεία το κλάδου μετά την Standards & Poors και την Moody's. Την περίοδο 2008/2009 πραγματοποίησε έσοδα 559 εκατ. ευρώ, λειτουργικά κέρδη 137 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη (μετά από φόρους) 22 εκατ.

Ο ιδιοκτήτης της, Mark Ladreit de Lacharriere, είναι σημαίνον στέλεχος της γαλλικής και όχι μόνο επιχειρηματικής κοινότητας. Συνδυάζει business, πολιτιστικές δραστηριότητες και εσχάτως αγαθοεργίες. Είναι μέλος του δ.σ. μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων όπως της Casino, της L'Oreal και της Renault. Το 2006 εκλέχτηκε πρόεδρος της Ακαδημίας Καλών Τεχνών. Είναι επίσης πρόεδρος του εκδοτικού ομίλου La Revue des Deux Mondes και φιλανθρωπικού ιδρύματος. Είναι χορηγός στο Μουσείο του Λούβρου και πρέσβης καλής θέλησης της Unesco.

Η Fitch όπως και οι άλλοι οίκοι είχαν επικριθεί για τις υπερβολικά καλούς βαθμούς που έβαζαν σε εταιρείες που πτώχευσαν. Στις 28 Ιουνίου 2007, περίπου ένα χρόνο πριν η Lehman Brothers κηρύξει πτώχευση, ο οίκος Fitch είχε αναβαθμίσει σε «ΑΑ-» την πιστοληπτική της ικανότητα και των θυγατρικών της, δίνοντας μάλιστα την ένδειξη της «σταθερότητας», για την προοπτική της. Οπως έγραφε στο σχετικό σημείωμά της «η αναβάθμιση είναι το αποτέλεσμα των βελτιωμένων εσόδων και της διαφοροποίησης των κερδών ανά προϊόν και γεωγραφικό τομέα. Το μερίδιο αγοράς στις μετοχές και στην επενδυτική τραπεζική βελτιώνεται...».

Moody's

Οταν η Lehman κήρυξε πτώχευση η Fitch είχε προχωρήσει σε υποβάθμιση μιας μόνο βαθμίδας, δηλαδή σε Α+ από ΑΑ-. Και με αυτή την αξιολόγηση «έσκασε». Μετά την ένταξη στο καθεστώς πτώχευσης, τότε η Fitch «έριξε» επτά σκαλιά την βαθμολογία, δηλαδή σε D από Α+.

Επίσης είχε αξιολογήσει με υψηλό βαθμό ΑΑΑ μέρος των εξασφαλισμένων υποχρεώσεων χρέους (CDO) της ελβετοαμερικανικής τράπεζας Credit Suisse που αποδείχθηκαν χαμένες. Η Fitch κατηγορείται σε μικρότερο βαθμό σε ό,τι αφορά τις θέσεις της απέναντι στα προϊόντα CDO's (χρηματοοικονομικά προϊόντα συνδεδεμένα με τα χρέη των εταιρειών), αφού αναλυτές της είχαν προειδοποιήσει για τα μεγάλα ρίσκα αυτών από τον Απρίλιο του 2007.

Standard & Poors

Η Moody's Corporation αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία. Διαχωρίζεται σε δύο τμήματα, τη Moody's Investors Service, που ασχολείται με τις αξιολογήσεις, και τη Moody's Analytics, που παρέχει αναλύσεις, έρευνες και οικονομικά δεδομένα.

Είναι εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με χρηματιστηριακή αξία 5,8 δισ. δολάρια. Σε αυτήν επένδυσε ο Warren Buffet, μέσω της Pacific Cathaway. Και το έκανε όταν οι επενδυτές κατηγορούσαν τους οίκους αξιολόγησης για μεθοδεύσεις και εσφαλμένες εκτιμήσεις στη διάρκεια της κρίσης, με αποτέλεσμα να πέσει η αξία τους. Και κέρδισε αρκετά λεφτά. Αν και πούλησε ορισμένες από τις μετοχές που αγόρασε, παραμένει ο μεγαλύτερος μέτοχος, με 16,1%, και ακολουθούν άλλοι θεσμικοί επενδυτές και εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων, όπως οι Davis Selected Advisers, Capital Research, Morgan Stanley, Barclays Global κ.λπ.

Ο διεθνής όμιλος είχε το 2008 έσοδα 1,755 δισ. δολάρια, λειτουργικά κέρδη 748 εκατ. δολ. και καθαρά κέρδη 457,6 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα 1,205 δισ. δολάρια προήλθαν από τις αξιολογήσεις χρέους (Moody's Investors Service) και τα υπόλοιπα 550 εκατ. από τις υπηρεσίες της Moody's Analytics.

Είναι ο μεγαλύτερο οίκος αξιολόγησης του κόσμου και παρέχει υπηρεσίες για τον χρηματοοικονομικό κλάδο γενικότερα. Παρέχει αναλύσεις για επενδυτικά προϊόντα, δημιουργεί και παρακολουθεί χρηματιστηριακούς δείκτες που καλύπτουν το 70% της παγκόσμιας χρηματιστηριακής αξίας και παρέχει υπηρεσίες αξιολόγησης χρηματοοικονομικών προϊόντων, κρατών, εταιρειών και δεδομένα για μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια κάθ είδους κ.λπ.

Ανήκει στον όμιλο McGraw-Hill, που δραστηριοποιείται επίσης στους τομείς των εκδόσεων, της ενημέρωσης και της εκπαίδευσης. Από τα 6,36 δισ. δολάρια έσοδα που είχε ο όμιλος McGraw-Hill το 2008 τα 2,654 δισ. δολάρια προήλθαν από τις υπηρεσίες στον χρηματοοικονομικό τομέα δηλαδή από τη Standard's & Poor's. Μάλιστα, αποτελεί την «αγελάδα» του ομίλου καθώς από τα 1,464 δισ. δολ. που ήταν τα λειτουργικά κέρδη του ομίλου McGraw το το 72% (ήτοι 1,055 δισ. δολ.) προήλθε από την S&Ρ.

Ο μεγαλύτερος μέτοχος στη McGraw-Hill είναι ο επενδυτικός οίκος διαχείρισης κεφαλαίων Τ. Rowe Price (διαχειρίζεται κεφάλαια 366 δισ. δολάρια ΗΠΑ) με 8,05%, και ακολουθούν άλλοι μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές, Barclays Global Investor 4,83%, Vanguard Group 3,74%, State Street Corp 3,69%, Morgan Stanley 3,47% κ.λπ.

Για να κατανοήσει κάποιος τη δύναμη του οίκου Standard & Poor's, αρκεί να λάβει υπόψη του πως κατά τη διάρκεια του 2008 εξέδωσε πάνω από ένα εκατομμύριο (1.000.000) εκθέσεις.

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=111731

_________________
Oι απόψεις μου και οι γνώμες μου δεν αποτελούν προτροπές ή συστάσεις για αγορά , πώληση ή διακράτηση μετοχών, ομολόγων, παραγώγων και νομισμάτων.


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Τρωτή η αξιοπιστία των ξένων οίκων
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Παρ Απρ 09, 2010 8:32 pm 
Χωρίς σύνδεση
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Πέμ Μαρ 26, 2009 12:31 am
Δημοσιεύσεις: 3654
Credit Rating Agency Analysts Covering AIG, Lehman Brothers Never Disciplined

First Posted: 09-30-09 06:08 PM | Updated: 11-30-09 05:12 AM

Analysts at the three biggest credit rating agencies who gave positive, investment-grade ratings to AIG and Lehman Brothers up until their collapse have not been fired or disciplined, the heads of the agencies admitted at a Congressional hearing today.

Moody's, Standard & Poor's, and Fitch Ratings all maintained at least A ratings on AIG and Lehman Brothers up until mid-September of last year. Lehman Brothers declared bankruptcy Sept. 15; the federal government provided AIG with its first of four multibillion-dollar bailouts the next day.

Under questioning by Rep. Jackie Speier (D-Calif.), Raymond W. McDaniel, Jr. of Moody's, Deven Sharma of S&P, and Stephen Joynt of Fitch said the analysts in charge of ratings for the now-disgraced firms are still employed.

McDaniel defended Moody's ratings of Lehman Brothers by pointing to the government-engineered rescue of Bear Stearns in March of 2008, arguing that it played an important role in Moody's analysts maintaining an A rating on the now-bankrupt firm. Joynt said his analysts have since done "a lot of thoughtful soul-searching."

The big three rating agencies have come under fire since the 2007 collapse in the subprime home mortgage market for issuing rosy ratings on a plethora of securities that are now considered to be junk. The Obama administration and Congress are exploring various reform proposals.

At the hearing today, the exchange between Speier and the agency chiefs was particularly contentious.

"You had rated AIG and Lehman Brothers as AAA, AA minutes before they were collapsing. After they did fail, did you take any action against those analysts who had rated them?" Speier asked. "Did you fire them? Did you suspend them? Did you take any actions against those who had put that kind of a remarkable grade on products that were junk?"

McDaniel answered first. "No, we did not fire any of the analysts involved in either AIG or Lehman," he replied. "An important part of our analysis was based on a review of governmental support that had been applied to Bear Stearns earlier in the year.

"Frankly, an important part of our analysis was that a line had been drawn under the number five firm in the market [Bear], and that likely number four would be supported as well. Additionally..."

Speier then interrupted him.

"But that's not analysis," the first-term Congresswoman shot back. "That's an opinion. I can have that kind of an opinion, and I'm not an analyst. How could you possibly make that kind of a decision based on an opinion when you have millions of people relying on that?"

"Our opinion applies to whether we believe an instrument will pay or will not pay," McDaniel responded.

"That was a political determination that you made, Mr. McDaniel," Speier retorted.

S&P's Sharma said his analysts also were not fired. Joynt of Fitch said the same. He said that Fitch analysts in charge of Lehman Brothers and AIG were "disappointed" and "surprised."

In an interview with the Huffington Post after the exchange, Speier said she was "flabbergasted" by the responses.

"It just makes the case over and over again of the lack of accountability in the financial services industry," she said. "It's heads they win, tails the public loses."

The analysts "should have been disciplined, and they should have gone back and looked at their modeling, which was flawed to begin with. We don't need your political opinions [off which] to base a rating of a security," she added.

"For all the talk of all this being such a deliberative, scientific process...to have this decision was remarkable to me."

http://www.huffingtonpost.com/2009/09/3 ... 05587.html

_________________
Oι απόψεις μου και οι γνώμες μου δεν αποτελούν προτροπές ή συστάσεις για αγορά , πώληση ή διακράτηση μετοχών, ομολόγων, παραγώγων και νομισμάτων.


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Τρωτή η αξιοπιστία των ξένων οίκων
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Παρ Απρ 09, 2010 8:54 pm 
Χωρίς σύνδεση
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τρί Απρ 07, 2009 12:42 am
Δημοσιεύσεις: 784
Οι ξένοι οίκοι που αναφέρεις είναι καθαρά κερδοσκοπικοί οργανισμοί και αυτό ίσχυε από τη μέρα που ιδρυθήκανε. Το αν εμείς τους έχουμε κάνει Θεούς αυτό είναι κακό του κεφαλιού μας. Dε μας φταίει κανένας. Απλός διαλέξαμε και εμείς την εύκολη λύση που μας πουλήσανε.

Το μονο πρόβλημα της Ελλάδας είναι ότι της ξέφυγε ο προϋπολογισμός και αντί να κοιτάξει να τα διορθώσει, τα κουκούλωσε, και μετά της εκλογές τα καινούργια ξεφτέρια τα βγάλαν στην φορα την χειρότερη δυνατή στιγμή μαζεμένα, όπως βεβαια και οι προηγούμενοι...

Το χρέος είναι 1.7 φορες το ΑΕΠ όσο ο μέσος ορος των αναπτυγμένων χωρων όταν η Αγγλία είναι πάνω από 4 φορες το ΑΕΠ και με παραπλήσιο έλλειμμα μάλιστα... Εδώ βεβαια τυπώνουμε λεφτά...εσείς εκεί μηχανάκι δεν έχετε! Εκεί είναι το πρόβλημα...


Κορυφή
 Προφίλ  
 
Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  
Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 4 Δημοσιεύσεις ] 

Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες


Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 204 επισκέπτες


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Αναζήτηση για:
Μετάβαση σε:  

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Ελληνική μετάφραση από το phpbb2.gr