neoforum.gr



Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες




Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 1 Δημοσίευση ] 
Συγγραφέας Μήνυμα
 Θέμα δημοσίευσης: Οι short θέσεις και... διαθέσεις συνεχίζονται
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Κυρ Φεβ 14, 2010 2:43 pm 
Χωρίς σύνδεση
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Πέμ Μαρ 26, 2009 12:31 am
Δημοσιεύσεις: 3653
Οι short θέσεις και... διαθέσεις συνεχίζονται

Ανάλυση: Ελευθερία Κούρταλη
ekourt@kerdos.gr

Τα βλέμματα όλων το τελευταίο διάστημα ήταν στραμμένα στα διάσημα πλέον PIIGS και ιδιαίτερα στο σημείο... G τους, δηλαδή την Ελλάδα. Μία ιστορία που ξεκίνησε με το δημοσιονομικό χάος της Ελλάδας και πήρε διαστάσεις (κερδοσκοπικού τελικά) πανικού.

Ηρθε η κρίση, ακολούθησε λοιπόν η κερδοσκοπία και μετά ήρθε η στήριξη. Οπως δείχνουν όμως τα στοιχεία των short θέσεων των διαχειριστών, οι κερδοσκόποι έχουν απλώσει τα δίχτυα τους και σε άλλες αγορές και μάλιστα πολύ πιο έντονα από ό,τι στην Ελλάδα. Αυτό ίσως να μας «λέει» κάτι για το μέλλον...


ΤΑ HEDGE FUNDS

Τα hedge funds έπαιξαν τεράστιο ρόλο στη διαμόρφωση αυτού του πανικού που ζήσαμε στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο ευρωπαϊκό Νότο. Στο παρελθόν, άλλωστε, όπως πολλοί θυμόμαστε, αυτή η βιομηχανία των επιθετικών κεφαλαίων βρισκόταν πίσω από κάθε κατάρρευση των αγορών, μέχρι που ήρθε η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση και τους έδωσε ένα γερό χαστούκι.

Με αφορμή όμως το «ελληνικό πρόβλημα», που οσμίστηκαν από τον περασμένο Οκτώβριο όπου ξεκίνησε το όλο θέμα με τα περίφημα greek statistics, άρχισαν σιγά-σιγά να κτίζουν τις θέσεις τους. Τα λεφτά που έβγαλαν από την αγορά των CDS, των ασφαλίστρων έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας μίας χώρας, ήταν απίστευτα.

Και είναι λογικό πως, όσο το σενάριο περί χρεοκοπίας της Ελλάδας, για παράδειγμα, συνέχιζε να παίζεται στην αγορά, τόσο πιο πολλά κέρδη έβγαζαν και έτσι, έδιναν παράταση στον πανικό που έστελνε τα spreads στα ουράνια. Αυτό συνέβη στην ελληνική αγορά, και επαναλήφθηκε σε μικρότερο και συντομότερο βαθμό και σε άλλες χώρες του περίφημου? Club Med (έτσι λέγεται επίσης το γκρουπ των περιφερειακών χωρών της ευρωζώνης).


ΤΟ ΕΥΡΩ

Αυτή ήταν η «άμεση» στρατηγική τους. Γιατί υπήρχε και η «έμμεση». Και αυτή δεν ήταν άλλη από το μαζικό σορτάρισμα του ευρώ.

Πρόσφατο δημοσίευμα των «Financial Times» ανέφερε πως την εβδομάδα που έληξε στις 2 Φεβρουαρίου οι καθαρές short θέσεις σε παράγωγα του ευρώ αυξήθηκαν στα 43.700 συμβόλαια, από 39.500 συμβόλαια την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα.

Η αξία των συμβολαίων άγγιξε τα 7,6 δισ. δολάρια και πρόκειται για ρεκόρ, ένα επίπεδο που είχαμε συναντήσει μόνον τον Σεπτέμβριο του 2008, όταν οι επενδυτές είχαν προσωρινά εγκαταλείψει το ευρώ, αναζητώντας στην ασφάλεια του δολαρίου, ως προστασία από το ωστικό κύμα που είχε σηκωθεί στις αγορές με την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Πίσω από αυτό το κύμα σορταρίσματος, δεν ήταν μόνον μεγάλα hedge funds, αλλά και μεγάλες επενδυτικές τράπεζες.

Αν αναλογιστεί κανείς πως το σύνολο του ενεργητικού της βιομηχανίας των hedge funds αγγίζει τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια και πως το χρήμα που διαχειρίζονται οι μεγάλοι επενδυτικοί κολοσσοί του κόσμου είναι τεράστιο, αρκεί για να καταλάβει πως μία συντονισμένη προσπάθεια αυτών των μεγάλων παικτών φτάνει και? περισσεύει για να στείλει τις αγορές (ομολόγων, μετοχών, CDS), εκεί ακριβώς που θέλουν.

Ενα εξίσου σημαντικό και κάτι που έχει ξεφύγει της προσοχής πολλών είναι πως το σορτάρισμα δεν σταματά στα PIIGS. Οι διεθνείς short θέσεις έχουν ρίξει και αλλού το? αιμοβόρο βλέμμα τους και μάλιστα πολύ πιο έντονα.

Μπορεί να επετεύχθη συμφωνία της ΕΕ για τη στήριξη της «προβληματικής» Ελλάδας, αλλά δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν πως αυτό δεν αρκεί για να στείλει τους σορτάκηδες έξω από τις αγορές.
Με την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα, όπως συνέχεια τονίζεται από την περασμένη εβδομάδα, όταν άρχισαν να κυκλοφορούν οι φήμες της διάσωσης, δεν έχει τελειώσει τίποτα. Τώρα είναι που αρχίζουν όλα. Γιατί η ακριβής και απόλυτη τήρηση του ΠΣΑ είναι το ζητούμενο και οποιαδήποτε παρέκκλιση θα δώσει και το νέο σήμα για κερδοσκοπικές επιθέσεις στις ευάλωτες αγορές.


Η DATA EXPLORERS

Για όλους αυτούς τους λόγους αξίζει να ρίξουμε μία ματιά στην έκθεση της Data Explorers, εταιρεία η οποία ειδικεύεται στην ανάλυση των στοιχείων των short θέσεων διεθνώς και σε ό,τι αφορά τις διαθέσεις των διεθνών παικτών προς τις αγορές των κρατικών ομολόγων διαφόρων χωρών.

Τα συμπεράσματα λένε πολλά για τι διαθέσεις των σορτάκηδων οι οποίοι ξεπερνούν τα σύνορα των PIIGS. Μάλιστα στις πρώτες θέσεις της προτίμησής τους βρίσκονται οι αγορές κρατικών ομολόγων της Ανατολικής Ευρώπης. Αυτό ίσως να δείχνει κάτι ως προς την κατεύθυνση που θα κινηθεί ένα ενδεχόμενο νέο sell-off στα ομόλογα, αν οι... συνθήκες τελικά το επιτρέψουν.

Αξίζει να αναφέρουμε πως η Data Explorers χρησιμοποιεί τα στοιχεία του short interest ως εναλλακτικό σε αυτά των CDS για να αποτυπώσει τις διαθέσεις των διεθνών funds. Οπως υποστηρίζει, τα CDS είναι γνωστά, δημοσιοποιούνται, όμως τα στοιχεία των short θέσεων είναι αυτά που δείχνουν πιο έντονα τη σημερινή άποψη των αγορών για την πορεία των κρατικών ομολόγων.

Αυτό που είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι πως, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Data Explorers, οι αγορές των PIIGS, οι οποίες βρέθηκαν στο μάτι του πρόσφατου κυκλώνα, δεν βρίσκονται καν στις πρώτες θέσεις των σορτάκηδων και κάποιες μάλιστα δεν είναι στη λίστα. Πολλές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης φαίνονται πολύ χειρότερες στα μάτια των short sellers.


Η λίστα του σορταρίσματος

Πρώτη στη λίστα σορταρίσματος είναι η Ρουμανία (με βάση τα στοιχεία του Ιανουαρίου 2010), όπως βρισκόταν και πέρυσι και μάλιστα οι short θέσεις στα ομόλογά της έχουν διπλασιαστεί από πέρυσι. Μετά, ακολουθούν με επίσης αυξημένες short θέσεις σε σχέση με πέρυσι η Σλοβενία, η Λιθουανία, η Πολωνία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία.

Εβδομη στη λίστα είναι η αγορά κρατικών ομολόγων της Ιρλανδίας και είναι η πρώτη εκ των περιφερειακών χωρών της ευρωζώνης σε σορτάρισμα. Ακολουθούν η Πορτογαλία και η Ελλάδα. Μάλιστα η Ελλάδα έχει ελάχιστα μεγαλύτερο σορτάρισμα από την ίδια περίοδο πέρυσι, όπου όπως θυμόμαστε και τότε είχε βρεθεί στο επίκεντρο, με τις απανωτές προειδοποιήσεις και στη συνέχεια την υποβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης, κάτι που είχε στείλει τα spreads στα ύψη.
Αξίζει να αναφέρουμε πως τα δύο υπόλοιπα PIIGS, η Ισπανία και η Ιταλία, δεν βρίσκονται καν στη λίστα των σορτάκηδων.

Την Ελλάδα (και την 9η θέση) ακολουθεί η Τουρκία και μετά το Αμπου Ντάμπι, λόγω της κρίσης στο Ντουμπάι, όταν το 2009 είχε σχεδόν μηδενικό σορτάρισμα. Και η Τσεχία, επίσης, από σχεδόν μηδενικό σορτάρισμα τον Ιανουάριο του 2009 εφέτος βρίσκεται 13η στη λίστα.
Το σημαντικό είναι πως η Πορτογαλία σημειώνει τη μεγαλύτερη αύξηση των short θέσεων σε σχέση με πέρυσι. Η Ρωσία είναι η μόνη χώρα που παρουσιάζει μείωση των short θέσεων, σε σχέση με το 2009.

Επίσης, αρκετές χώρες, όπως η Ουκρανία, η Βουλγαρία και αρκετές χώρες της Λατινικής Αμερικής, οι οποίες πέρυσι δεν είχαν κανένα ενδιαφέρον για του σορτάκηδες, εφέτος δείχνουν σημαντική κινητικότητα.
Τα στοιχεία αυτά δείχνουν, επίσης, πως κάποιοι διαχειριστές βλέπουν κινδύνους ακόμη και σε μεγάλες ανεπτυγμένες οικονομίες.

Οπως τονίζεται, αρκετοί αναλυτές βλέπουν κάποια σύνδεση μεταξύ των χωρών που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της λίστας, αλλά και των νεοεισερχόμενων, όπως η Βουλγαρία για παράδειγμα.
Οπως αναφέρει η Data Explorers, σύμφωνα με πληροφορίες της οι ελληνικές τράπεζες έχουν δώσει μεγάλα δάνεια στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Και οι περισσότερες ανατολικές χώρες της Ευρώπης έχουν επικεντρώσει τον δανεισμό τους στην Αυστρία.

Οπως καταλήγει η έκθεση, μπορεί αρκετές από τις χώρες της λίστας να βρίσκονται υπό την προστασία της ΕΕ, κάτι που κανονικά δεν θα δικαιολογούσε το σορτάρισμα, όμως η δημοσιονομική πειθαρχία έχει γίνει ένα τεράστιο θέμα που αποτελεί πλέον και στρατηγική των σορτάκηδων.

Μάλιστα, στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η εταιρεία δείχνουν πως πολλοί διαχειριστές έχουν αρχίσει πλέον και βλέπουν έντονα κινδύνους, ακόμη και στις μεγαλύτερες εκ των ανεπτυγμένων οικονομιών. «Αλλά αυτό είναι μία άλλη ιστορία...», τονίζει χαρακτηριστικά η Data Explorers.

Κέρδος 14/2/2010 07:15

http://www.kerdos.gr/Default.aspx?id=1187672&nt=103

_________________
Oι απόψεις μου και οι γνώμες μου δεν αποτελούν προτροπές ή συστάσεις για αγορά , πώληση ή διακράτηση μετοχών, ομολόγων, παραγώγων και νομισμάτων.


Κορυφή
 Προφίλ  
 

Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  
Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 1 Δημοσίευση ] 

Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες


Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Google [Bot] και 473 επισκέπτες


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Αναζήτηση για:
Μετάβαση σε:  

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Ελληνική μετάφραση από το phpbb2.gr