5 |11 |2010 11:29
Χορεύουν τα spreadsΕλένη Χρέπα
Εξακολουθεί να παραμένει στα προ-μνημονίου επίπεδα το spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου σε αντιστοιχία με το γερμανικό bund, ενώ ράλι σημειώνουν και τα CDS στην περιφέρεια της ΕΕ.
Το premium που καταβάλουν οι επενδυτές για τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων 10ετούς λήξης έναντι του γερμανικού bund σημειώνει άνοδο στις 898,8 μονάδες, καθώς παραμένει η απειλή πρόωρων βουλευτικών εκλογών.
Οι αγορές αντιδρούν στο ενδεχόμενο το ΠΑΣΟΚ να λάβει μήνυμα διεξαγωγής πρόωρων βουλευτικών εκλογών από τα αποτελέσματα των νομαρχιακών εκλογών, καθώς αυτό θα θέσει υπό αμφισβήτηση την ισχύ του μνημονίου σε περίπτωση που ο κ. Παπανδρέου δεν εξασφαλίσει αυτοδυναμία.
Την ίδια στιγμή, ράλι σημειώνουν και τα CDS των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας, καθώς ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Jean Claude Trichet απέφυγε να στηρίξει τις περιφερειακές οικονομίες στην χθεσινή ομιλία του.
Τα CDS των 5ετών ομολόγων της Πορτογαλία σημειώνουν άνοδο 4,98% στις 440 μονάδες βάσης, της Ιταλίας 1,5% στις 182,42 μονάδες βάσης, της Ιρλανδίας 5,75% στις 580 μονάδες βάσης, της Ελλάδας 1,09% στις 856,09 μονάδες βάσης και της Ισπανίας άνοδο 2% στις 232,25 μονάδες βάσης.
Υπενθυμίζεται ότι χθες, το spread του 10ετούς ομολόγου ξεπέρασε τις 900 μονάδες βάσης, για πρώτη φορά από τα τέλη Σεπτεμβρίου, αγγίζοντας τις 901 μονάδες βάσης, έναντι 858 μονάδων βάσης την Τετάρτη.
Το αντίστοιχο ιρλανδικό spread ανήλθε στο ιστορικό υψηλό των 540 μονάδων βάσης, σημειώνοντας άνοδο 20 μονάδων βάσης σε μια ημέρα. Το πορτογαλικό spread αυξήθηκε στις 431 μονάδες βάσης.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Jean-Claude Trichet, μιλώντας μετά την απόφαση της τράπεζας να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα στο 1%, δεν έκανε καμία δήλωση που να είναι "φιλική για τα περιφερειακά κράτη", δήλωσε dealer από το Λονδίνο.
http://www.axiaplus.gr/Default.aspx?id= ... 108&lang=1