4 |10 |2010 11:03
ΘΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ;Του Αντώνη Τάντουλου
"Σοφοκλέους ώρα μηδέν"… Με αυτή την ατάκα χαρακτηρίζουν την κατάσταση που επικρατεί στο Χ.Α. οι επαγγελματίες του χώρου, και αυτό που θέλουν να πουν δεν είναι άλλο από το ότι τα "fundamentals" όπως και η… τεχνική ανάλυση της χρηματιστηριακής αγοράς καταδεικνύουν ξεκάθαρα πως σε έναν χρόνο από σήμερα, και αν δεν αλλάξει κάτι, το ελληνικό Χρηματιστήριο θα αποτελεί μια αόρατη κουκίδα στον χάρτη της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας.
Το σημαντικότερο δε είναι πως με την παραπάνω άποψη δεν συμφωνούν μόνο οι εγχώριοι χρηματιστές και brokers, αλλά και οι ξένοι διαχειριστές που είναι επιφορτισμένοι με την παρακολούθηση των αγορών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, οι οποίοι μάλιστα ήδη κατευθύνουν τους πελάτες τους προς εναλλακτικές επιλογές, που θεωρητικά τουλάχιστον συνοδεύονται από μικρότερο ρίσκο.
Αυτό το φαινόμενο που τώρα παίρνει διαστάσεις -δηλαδή η απόσυρση κεφαλαίων από το Χ.Α.-αποτελεί και την πιο επικίνδυνη παράμετρο, ενώ πρέπει να τονιστεί πως την ίδια τακτική ακολουθούν και οι Ελληνες fund managers, που συστήνουν πια ευθέως τοποθετήσεις σε άλλα διεθνή χρηματιστήρια και όχι μόνο στα γνωστά (Wall Street, Λονδίνο, Φρανκφούρτη) αλλά και σε μικρότερου ειδικού βάρους, ακόμα και ιδίου με του Χ.Α.
Στα αζήτηταΜε πιο απλά λόγια, όσοι έχουν σφαιρική άποψη επί της παγκόσμιας επενδυτικής τάσης και της κατάστασης, φαίνεται να πιστεύουν πως η Σοφοκλέους τείνει να μεταβληθεί σε μια αγορά δυο ταχυτήτων, όπου στην πρώτη ταχύτητα θα συγκαταλέγονται οι 4-5 τραπεζικές μετοχές και κάποιες ακόμη από τον "20άρη".
Οπως για παράδειγμα της ΔΕΗ, του ΟΤΕ ή του ΟΠΑΠ, και από κει και πέρα θα υπάρξει μια πλήρως αξιωμένη αγορά μερικών εκατοντάδων εισηγμένων, οι μετοχές των οποίων "θα ξυπνούν μια φορά τον μήνα και αν", όπως ενδεικτικά έλεγε fund manager ελβετικού οίκου με ισχυρό πελατολόγιο, που αυτή τη στιγμή ανοίγει συνεχώς κωδικούς σε πλατφόρμες που δίνουν την ευχέρεια επενδύσεων στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές.
Οι άμυνες της ΕΧΑΕΠριν περάσουμε όμως στη "γλώσσα των αριθμών", που πάντα λέει την αλήθεια και τις όποιες άμυνες της ΕΧΑΕ, έχει ένα ενδιαφέρον να επισημανθεί πως για το ίδιο το κράτος ο θεσμός που στις καλές εποχές έχει βαπτιστεί ως "ατμομηχανή της οικονομίας", "βιτρίνα της ανάπτυξης" ή "αιχμή του δόρατος", σήμερα είναι σαν να μην υπάρχει. Ουδείς παράγοντας του οικονομικού επιτελείου αλλά και του ευρύτερου οικονομικού λόμπι της πλατείας Συντάγματος θέλει να ξέρει ή να εκφέρει άποψη, έστω και επικοινωνιακού χαρακτήρα, και θα μπορούσαμε να πούμε πως η λέξη "χρηματιστήριο" αποτελεί θέμα ταμπού που καλό είναι να μην κουβεντιάζεται.
Με την γλώσσα των αριθμώνΣτην ουσία της υπόθεσης τώρα, αυτό που συμβαίνει και θα συνεχίσει να συμβαίνει στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά είναι μια συρρίκνωση του όγκου συναλλαγών και του επενδυτικού ενδιαφέροντος, με τα επιλεγμένα Blue Chips να συγκεντρώνουν το 70%-80% του τζίρου, και από κει και πέρα το χάος. Εν τω μεταξύ, και άλλοι μεγάλοι εισηγμένοι επιχειρηματικοί ομίλου επιπέδου Vivartia είναι δεδομένο πως αναζητούν την έξοδο από το ταμπλό προκειμένου να απαλλαγούν από ένα σημαντικό κόστος, που πλέον δεν τους προσφέρει τίποτα και είναι βέβαιο πως κάποιοι εξ αυτών θα αναζητήσουν χρηματιστηριακή στέγη σε πιο ισχυρές αγορές. Ενώ οι μικρότερες εισηγμένες επίσης δεν έχουν κανέναν λόγο να ξοδεύουν κεφάλαια για να πραγματοποιούν οι μετοχές τους πράξεις μερικών χιλιάδων τεμαχίων αν όχι εκατοντάδων κατά τις συνεδριάσεις.
"Γυρίζουν" θέσειςΑπό την πλευρά της η ΕΧΑΕ προσπαθεί να τονώσει όσο μπορεί το περιβάλλον, με αμφίβολα βέβαια αποτελέσματα. Και τούτο διότι πολύ απλά η εικόνα του ελληνικού Χρηματιστηρίου δεν εξαρτάται ούτε από την παραμονή του στη λίστα του οίκου FTSE με τις αναπτυγμένες αγορές, ούτε αν θα υποβιβαστεί σε αναδυόμενη αγορά, ούτε από τη μείωση των τιμολογίων και των χρεώσεων προς τις ΑΧΕΠΕΥ και τους τελικούς πελάτες.
Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, οι ξένοι fund managers, ακόμα και εκείνοι που έχουν άκρως κερδοσκοπικό χαρακτήρα (hedge funds), φαίνονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι και μεγάλο κομμάτι της εν λόγω κατηγορίας επενδυτών "γυρίζει" θέσεις από την Ελλάδα ακόμα και σε χρηματιστήρια της Ασίας ή της Νοτίου Αμερικής ακόμα και της Αφρικής.
Μπορεί δε αυτή την ώρα το break even της ΕΧΑΕ από πλευράς τζίρου να βρίσκεται στα 50 εκατ. ευρώ περίπου σε ημερησία βάση, όμως είναι σαφές πως οι σημερινοί κάπως μεγαλύτεροι και οι πρόσφατοι τζίροι υποστηρίζονται από την εμπορευσιμότητα που προκύπτει από την αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής και δευτερευόντως της Κύπρου, που σύντομα ολοκληρώνονται.
Λονδίνο, Γενεύη, ΛουξεμβούργοΔεν είναι όμως μόνο οι εισηγμένοι επιχειρηματικοί όμιλοι που φεύγουν ή σκοπεύουν να φύγουν από το Χ.Α., αλλά και πολλοί Ελληνες επαγγελματίες που ήδη φτιάχνουν τις βαλίτσες τους προκειμένου να μεταναστεύσουν μαζί με τα χαρτοφυλάκιά τους, στο Λονδίνο, τη Γενεύη ή το Λουξεμβούργο.
Με την ελπίδα πως έτσι θα μπορέσουν να παραμείνουν ενεργοί και να επεκτείνουν ευκολότερα τη δραστηριότητά τους σε άλλες χρηματιστηριακές αγορές.
Το θέμα αυτό παίρνει διαστάσεις και όλοι όσοι κυκλοφορούν στη χρηματιστηριακή πιάτσα έχουν παραδείγματα ανθρώπων που βρίσκονται σε φάση "μετανάστευσης", συν του ότι τα σχόλια που συνοδεύουν την απόφασή τους αυτή δεν είναι διόλου κολακευτικά για το εγχώριο περιβάλλον. Οι χρηματιστές από την πλευρά τους ανησυχούν και ενδεικτικό είναι πως παρατηρούνται κινήσεις συνένωσης δυνάμεων στον κλάδο, με κυριότερο σκοπό τις οικονομίες κλίματος. Και πάλι όμως η κατάσταση όπως την αντιλαμβάνονται οι μικρομεσαίοι brokers είναι μη αντιστρέψιμη.
http://www.axiaplus.gr/Default.aspx?id= ... 108&lang=1