neoforum.gr



Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες




Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 1 Δημοσίευση ] 
Συγγραφέας Μήνυμα
 Θέμα δημοσίευσης: Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ κατοικεί στην Αθήνα
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Κυρ Αύγ 08, 2010 10:24 am 
Χωρίς σύνδεση
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Πέμ Μαρ 26, 2009 12:31 am
Δημοσιεύσεις: 3654
Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ κατοικεί στην Αθήνα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΣΤ.
Κ. ΧΑΡΙΤΟΣ
sxaritos@kerdos.gr


Κι όμως, Ελλάδα είναι μόνο η Αθήνα! Τουλάχιστον για το Χρηματιστήριο. Στην Αττική, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΧΑ, αυτά του Ιουλίου, διακρατείται η μερίδα του λέοντος από την κεφαλαιοποίηση της αγοράς. Δηλαδή από επενδυτές που ζουν, μένουν και δραστηριοποιούνται στην πρωτεύουσα, σε κωδικούς των χρηματιστηριακών και των τραπεζών φυλάσσονται τα 27,2 δισ ευρώ επί συνόλου 32,640 δισ. ευρώ που ήταν η κεφαλαιοποίηση της αγοράς που ανήκει σε «ελληνικά χέρια» και ήταν καταγεγραμμένη στο τέλος Ιουλίου 2010.

Τα 27,2 δισ. ευρώ φυλάσσονται σε 942.287 μερίδες επενδυτών, αυτό που στην αγορά συνηθίζουμε να αποκαλούμε κωδικούς. Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται περίπου το 1,5 δισ. ευρώ της κεφαλαιοποίησης που βρίσκεται σε ελληνικά χέρια, την Κρήτη τα 561 εκατ. ευρώ, στη Θεσσαλία τα 419 εκατ. ευρώ, στην Πελοπόννησο τα 378 εκατ. ευρώ, στη Δυτική Ελλάδα τα 307 εκατ. ευρώ, στην Αν. Μακεδονία και την Θράκη τα 284 εκατ. ευρώ, στη Στερεά Ελλάδα τα 234 εκατ. ευρώ, στην Ηπειρο τα 208 εκατ. και στο Νότιο Αιγαίο 154 εκατ. ευρώ. Στη Δυτική Μακεδονία μέσα από 43.162 κωδικούς παίζονται τα 128,35 εκατ. ευρώ, στο Βόρειο Αιγαίο μέσα από περίπου 28 χιλιάδες κωδικούς παίζονται τα 124,5 εκατ. ευρώ και στα Ιόνια Νησιά με 25 χιλιάδες κωδικούς κινούνται τα 114 εκατ. ευρώ.

Σε παρατηρήσεις του το ΧΑ αναφέρει πως μερίδες επενδυτών με υπόλοιπα μετοχών θεωρούνται οι μερίδες που εμφανίζουν έστω και μία αξία, έστω και μία μετοχή. Μερίδες επενδυτών με μηδενικά υπόλοιπα θεωρούνται οι μερίδες επενδυτών που δεν εμφανίζουν καταχωρημένες αξίες. Επίσης, η γεωγραφική ταξινόμηση των μερίδων βασίστηκε στην κατηγοριοποίηση της ελληνικής επικράτειας σε περιφέρειες, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου εσωτερικών. Η δε ταξινόμηση, εξηγεί το ΧΑ, αφορά μερίδες επενδυτών όπου έχει δηλωθεί η Ελλάδα ως χώρα φορολογικής κατοικίας και γίνεται με βάση του ταχυδρομικούς κώδικες που έχουν καταχωρηθεί στη μερίδα.

ΤΑ ΜΕΡΙΔΙΑ
ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ

Στους ξένους, ως γνωστόν, ανήκουν τα 31,654 δισ. ευρώ της κεφαλαιοποίησης του ΧΑ (επί συνόλου 63 - 64 δισ. ευρώ). Από την Ευρωπαϊκή Ενωση, οι πρώτες χώρες στη λίστα που έχουν σημαντικό κομμάτι από την κεφαλαιοποίηση της αγοράς μας είναι το Λουξεμβούργο με 5,66 δισ. ευρώ και η Κύπρος με περίπου 4,2 δισ. ευρώ.

Θα παρατηρήσει κανείς διαβάζοντας τη σχετική λίστα ότι κομμάτι από την πίτα της κεφαλαιοποίησης της αγοράς μας έχουν και χώρες, όπως η Λιθουανία, η Εσθονία, η Μάλτα και η Σλοβενία. Εκτός Ευρώπης και εκτός... ΗΠΑ την τιμητική τους έχουν τα νησιά Κέιμαν, τα νησιά Μάρσαλ και γενικότερα τα... εξωτικά νησιά παραπέμποντας σε off shore εταιρείες, που μέχρι πρότινος χρησιμοποιούσαν εισηγμένες για αγορές μετοχών τους...

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΩΖΟΥΝ
ΤΗΝ ΠΑΡΤΙΔΑ

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία του ΧΑ οι Ελληνες πάντως, ήταν αυτοί που έριξαν τα περισσότερα λεφτά στο Χρηματιστήριο, ενώ πούλησαν λιγότερο σε σχέση με τους ξένους.

Συγκεκριμένα, όπως έγραψε και το «Κ», τον Ιούλιο 2010 οι ξένοι επενδυτές στο σύνολό τους εμφάνισαν εκροές της τάξης των 86,1 εκατ. ευρώ. Οι εκροές προέρχονται από θεσμικούς επενδυτές (77,94 εκατ. ευρώ), τα ξένα φυσικά πρόσωπα (14,19 εκατ. ευρώ) και οι υπεράκτιες εταιρείες (6,39 εκατ. ευρώ - τα εξωτικά νησιά που λέγαμε...), ενώ εισροές εμφάνισαν τα ξένα νομικά πρόσωπα (12,42 εκατ. ευρώ).

Οι Ελληνες επενδυτές εμφανίζονται αγοραστές, με εισροές κεφαλαίων ύψους 88,0 εκατ., οι οποίες προέρχονται από ιδιωτικές χρηματοοικονομικές εταιρείες (102,17 εκατ.), από ιδιωτικές μη χρηματοοικονομικές εταιρείες (2,67 εκατ.) και από το δημόσιο τομέα (0,72 εκατ.) ενώ εκροές εμφάνισαν οι Ελληνες ιδιώτες (17,56 εκατ.).

Τα υπόλοιπα 1,9 εκατ. που εμφανίζονται ως εκροές από λοιπούς επενδυτές, αφορούν μερίδες στις οποίες δεν έχει καταχωρηθεί από τους αρμόδιους χειριστές ΣΑΤ συγκεκριμένη χώρα φορολογικής κατοικίας.

Οι ξένοι επενδυτές τον Ιούλιο 2010 πραγματοποίησαν το 44,3% των συναλλαγών (τον Ιούνιο 2010 πραγματοποίησαν το 46% των συναλλαγών, ενώ τον Ιούλιο 2009 είχαν πραγματοποιήσει το 50,1% των συναλλαγών). Οι Ελληνες ιδιώτες επενδυτές τον Ιούλιο 2010 πραγματοποίησαν το 32,8% των συναλλαγών (τον Ιούνιο 2010 πραγματοποίησαν το 30,3% των συναλλαγών, ενώ τον Ιούλιο 2009 είχαν πραγματοποιήσει το 27% των συναλλαγών).

Οι Ελληνες θεσμικοί επενδυτές (ιδιωτικές χρηματοοικονομικές εταιρείες) τον Ιούλιο 2010 πραγματοποίησαν το 21,3% των συναλλαγών (τον Ιούνιο 2010 πραγματοποίησαν το 21,2% των συναλλαγών, ενώ τον Ιούλιο 2009 είχαν πραγματοποιήσει το 13,1% των συναλλαγών).

ΑΥΞΗΣΗ ΤΖΙΡΟΥ
ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ


Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΧΑ η αξία συναλλαγών του Ιουλίου 2010 έφτασε τα 2,287 δισ. σημειώνοντας αύξηση κατά 3% από τη συναλλακτική δραστηριότητα του Ιουνίου 2010 που ήταν 2,218 δισ.

Σε σχέση με τον Ιούλιο 2009 που η αξία συναλλαγών ήταν 4,176 δισ., σημειώθηκε μείωση της τάξης του 45%. Αντίστοιχα, η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών του Ιουλίου 2010 ήταν 104,0 εκατ., αυξημένη σε σχέση με την αντίστοιχη του Ιουνίου 2010 (100,8 εκατ.) και μειωμένη της αντίστοιχης του Ιουλίου 2009 (181,6 εκατ.). Ο αριθμός των ενεργών μερίδων για το μήνα Ιούλιο ανήλθε στις 48.415 έναντι 50.574 κατά τον προηγούμενο μήνα (Ιούλιος 2009: 82.604). Τον Ιούλιο 2010 δημιουργήθηκαν 3.393 νέες μερίδες επενδυτών έναντι 2.373 νέων μερίδων που δημιουργήθηκαν τον προηγούμενο μήνα.

Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ στις 30/7/2010 υπολογίστηκε στα 65,2 δισ. Σε σχέση με την αντίστοιχη κεφαλαιοποίηση του Ιουνίου 2010 που ήταν 56,5 δισ., σημείωσε αύξηση της τάξης του 15,4%, ενώ συγκρινόμενη με την αντίστοιχη κεφαλαιοποίηση του Ιουλίου 2009 που ήταν 89,1 δισ., η ποσοστιαία μείωση έφτασε το 26,8%.

Η κεφαλαιοποίηση για τις μετοχές που συνθέτουν τον δείκτη FTSE/ATHEX 20 έφθασε τα 45,2 δισ. (αύξηση 19,5% από τον προηγούμενο μήνα), τον δείκτη FTSE/ATHEX Liquid Mid τα 6,3 δισ. (αύξηση 14,4%) και τον δείκτη FTSE/ATHEX SmallCap 80 τα 2,3 δισ. (αύξηση 17,7%).

Προβληματισμός για τη συνέχεια

Η πορεία της αγοράς προβληματίζει, παρά τις διατυπώσεις της τρόικας ως προς την πρόοδο, αλλά και τους κινδύνους που υπάρχουν για την ελληνική οικονομία το επόμενο διάστημα, θεωρούν οι αναλυτές. Παράλληλα, σημειώνουν (όπως η Barclays) ότι τα προβλήματα ρευστότητας που ενδεχομένως αντιμετωπίσουν οι ελληνικές τράπεζες θα αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο, μέσω εγγυήσεων.

Μία ημέρα μετά τις διατυπώσεις της τρόικας και την «είδηση» από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ότι το Δημόσιο θα εγγυηθεί για άλλα 25 δισ. ρευστότητα προς στις ελληνικές τράπεζες, το ΧΑ αναζητεί το βηματισμό του. Οι διακυμάνσεις θεωρείται ότι θα μπουν στην ημερήσια διάταξη για το επόμενο διάστημα, μέχρις ότου η αγορά αφομοιώσει τις τελευταίες εξελίξεις στην οικονομία και ξαναπιάσει το νήμα των deals και των ανακατατάξεων στον τραπεζικό τομέα.

Το Οk της τρόικας για την δεύτερη δόση του δανείου δεν αφήνει καλή γεύση για τη συνέχεια, σχολιάζουν χρηματιστές, αφού το φθινόπωρο η κυβέρνηση, στο όνομα των μεταρρυθμίσεων θα συγκρουστεί με τα συνδικάτα για να περάσει την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, τις αλλαγές στις ΔΕΚΟ, τη ΔΕΗ και τον ΟΣΕ.
Κέρδος 8/8/2010 07:15
http://www.kerdos.gr/default.aspx?id=1309841&nt=103

_________________
Oι απόψεις μου και οι γνώμες μου δεν αποτελούν προτροπές ή συστάσεις για αγορά , πώληση ή διακράτηση μετοχών, ομολόγων, παραγώγων και νομισμάτων.


Κορυφή
 Προφίλ  
 

Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  
Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 1 Δημοσίευση ] 

Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες


Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 19 επισκέπτες


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Αναζήτηση για:
Μετάβαση σε:  
cron

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Ελληνική μετάφραση από το phpbb2.gr