neoforum.gr



Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες




Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 1 Δημοσίευση ] 
Συγγραφέας Μήνυμα
 Θέμα δημοσίευσης: ΞΕΚΙΝΑ Ο ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΥΝΤΑΓΩΝ ΤΟΥ ΙΚΑ
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τετ Μαρ 17, 2010 11:32 am 
Χωρίς σύνδεση
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Πέμ Μαρ 26, 2009 12:31 am
Δημοσιεύσεις: 3654
17/3/2010
Στη Λάρισα και στη Λαμία ξεκινά πιλοτικά η πρώτη φάση του ηλεκτρονικoύ ελέγχου συνταγογράφησης του ΙΚΑ μέσω της σάρωσης των συνταγών. Στόχος η οικονομική εκκαθάριση των συνταγών το πολύ σε δύο μήνες. Επόμενο βήμα η ηλεκτρονική παρακολούθηση των συνταγών. Η αγορά πληροφορικής προβληματίζεται για την πορεία της διαβούλευσης των 39 (!) προτάσεων που υποβλήθηκαν ήδη για την «Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση» με καταληκτική ημερομηνία στις 24 Μαρτίου


Από τη Λαμία και τη Λάρισα ξεκινά η πρώτη φάση του ηλεκτρονικoύ ελέγχου συνταγογράφησης του ΙΚΑ, η οποία περιλαμβάνει πιλοτικά τη σάρωση των συνταγών του Ιδρύματος ΙΚΑ και επεκτείνεται από 1ης Μαϊου σε όλη την Ελλάδα. Το νέο Ηλεκτρονικό Σύστημα, χωρίς να διακρίνεται από τεχνολογικές καινοτομίες, επεξεργάζεται περίπου 135 χιλιάδες συνταγές την ημέρα και θα εκκαθαρίζει τις συνταγές του μήνα μέσα στον επόμενο, έχοντας σαφή εικόνα της φαρμακευτικής δαπάνης σε πρώτο χρόνο. Μέχρι τώρα οι διαδικασίες καταγραφής και ελέγχων χρειάζονταν μήνες. Τα σφάλματα ήταν πολλά και λόγω των χειρογραφικών διαδικασιών οι έλεγχοι και η παροχή έγκαιρης πληροφόρησης είχαν αμφίβολα αποτελέσματα. Ετσι ο έλεγχος των 2.700.000 συνταγών που έφταναν κάθε μήνα στο ΙΚΑ να δημιουργούν ανυπέρβλητα προβλήματα έγκαιρης αξιολόγησης και διεκπεραίωσης.

Ανάλογη επεξεργασία ξεκινά σε όλη την Ελλάδα από 1η Ιουνίου και για τα υπόλοιπα Ασφαλιστικά Ταμεία. Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης: "αποτελεί προπομπό ενός συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στην πηγή, δηλαδή στο γιατρό, όπως έχουμε δεσμευτεί και στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, κάτι για το οποίο θα είμαστε έτοιμοι το Καλοκαίρι. Η τωρινή φάση δίνει το μήνυμα ότι κανείς πια δε μπορεί να συνταγογραφεί ανεξέλεγκτα. Ήδη τις πρώτες μέρες της εφαρμογής του οι ενδείξεις μιλούν για 10% ίσως και λίγο παραπάνω, μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Με το σύστημα φιλοδοξούμε να βάλουμε τέρμα σε φαινόμενα απάτης και διαφθοράς που ταλανίζουν το χώρο του φαρμάκου και έχουν εκτινάξει τα έξοδα των ασφαλιστικών ταμείων για το φάρμακο σε ποσά πάνω από 6.000.000 ευρώ. Παράλληλα με την αυστηροποίηση των ποινών των παραβατών θέλουμε να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα ότι φαινόμενα σαν αυτά που «βλέπει» τώρα πια το σύστημα όπως για παράδειγμα γιατρός που συνταγογραφεί έως και 100 ή και 200 φορές πάνω από το μέσο όρο των γιατρών της περιοχής, δεν είναι αποδεκτά. Τέλος, διασφαλίζουμε καλύτερη ποιότητα παρεχομένων υπηρεσιών στους ασθενείς αφού εν τέλει μειώνουμε την υπερσυνταγογράφηση και τη προκλητή ζήτηση που εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους".

Οσον αφορά τις πρώτες εντυπώσεις όσων συμμετείχαν στην κατάθεση προτάσεων για την Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση στην Γενική Γραμματεία Εμπορίου, υπάρχουν μεγάλες επιφυλάξεις σχετικά με την διατύπωση συμπερασμάτων και ενός βασικού πλαισίου στο οποίο θα καταγράφονται οι λειτουργικές και αξιόλογες ιδέες που προέρχονται από τις προτάσεις που κατατέθηκαν. Χαρακτηριστικό είναι το γενικευμένο ερώτημα των περισσοτέρων στελεχών που συμμετείχαν στην κατάθεση προτάσεων: «Και μετά τις προτάσεις τι θα ακολουθήσει?» εννοώντας ότι δεν υπάρχει σαφής διαδικασία που, μετά από μία αρχική αξιολόγηση, θα καταλήξει στην καταγραφή των σημείων εκείνων που είναι συμβατά με την κυβερνητική πολιτική στο τομέα του Φαρμάκου. Υπενθυμίζεται ότι έχουν υποβληθεί πάνω από 35 (!) προτάσεις, οι οποίες προφανώς αποτελούν μικρή περίληψη της τεχνολογικής λύσης που προτείνει κάθε εταιρεία-φορέας. Παράλληλα έχουν διατυπωθεί πάνω από 200 "σχόλια-ιδέες", που και αυτές πρέπει να αξιολογηθούν. η παρατήρηση του ICTPLUS.GR στις διαδικασίες κατάθεσης προτάσεων και διαβούλευσης που θα ακολουθήσουν, είναι ότι πάνω απ΄όλα η συγκεκριμένη διαδικασία είναι πολύ χρήσηιμη, όμως όγκος της πληροφορίας που πρέπει να αξιολογηθεί μετά από έναν αριθμό διαβουλεύσεων θα είναι σχεδόν αδύνατον να διαχεριστεί.

http://www.ictplus.gr/default.asp?pid=3 ... &ct=0&la=1

_________________
Oι απόψεις μου και οι γνώμες μου δεν αποτελούν προτροπές ή συστάσεις για αγορά , πώληση ή διακράτηση μετοχών, ομολόγων, παραγώγων και νομισμάτων.


Κορυφή
 Προφίλ  
 

Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  
Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 1 Δημοσίευση ] 

Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες


Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Google [Bot] και 23 επισκέπτες


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Αναζήτηση για:
Μετάβαση σε:  
cron

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Ελληνική μετάφραση από το phpbb2.gr