Αγγελιαφόρος ο Ακερμαν για τη βοήθεια των 25 δισ.
Τα νέα μέτρα που θα ανακοινώσει άμεσα η κυβέρνηση «ξεκλειδώνουν» τελικώς το πακέτο της ευρωπαϊκής βοήθειας προς την Ελλάδα. Σύμφωνα με ενδείξεις και πληροφορίες, η ευρωπαϊκή βοήθεια, ύψους 25 δισ. ευρώ, θα έχει τη μορφή αγοράς ελληνικών ομολόγων από μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες. Οι πληροφορίες εντάθηκαν μετά τις συναντήσεις του επικεφαλής της Deutsche Bank κ. Ακερμαν με τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου και με το οικονομικό επιτελείο.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΩΡΑ ΜΑΥΡΟΜΑΤΗ
Τα νέα μέτρα που θα ανακοινώσει άμεσα η κυβέρνηση «ξεκλειδώνουν» τελικώς το πακέτο της ευρωπαϊκής βοήθειας προς την Ελλάδα. Οπως έγινε γνωστό, χθες το απόγευμα, σύμφωνα με ενδείξεις και πληροφορίες, η ευρωπαϊκή βοήθεια ύψους 25 δισ. ευρώ θα έχει τη μορφή αγοράς ελληνικών ομολόγων από μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες.
Σύμφωνα με το Bloomberg που επικαλείται δηλώσεις Γερμανού βουλευτή, η Γερμανία εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει την εγγύησή της για την αγορά ελληνικών ομολόγων από την κρατική KfW Group, ενώ άλλες πληροφορίες έκαναν λόγο και για τη γαλλική Banque de Depot, που επίσης θα αγοράσει για λογαριασμό της Γαλλίας ελληνικούς τίτλους. Ειδικότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, σε συνεδρίαση της Επιτροπής Προϋπολογισμού που πραγματοποιήθηκε προχθές, παρουσιάστηκαν οι διαθέσιμες επιλογές για την ενίσχυση της Ελλάδας χωρίς να ληφθεί συγκεκριμένη απόφαση.
Η επικρατέστερη επιλογή, ωστόσο, είναι αγορά ομολόγων από την κρατική KfW με την εγγύηση της γερμανικής κυβέρνησης στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδίου της ΕΕ για την παροχή 25 δισ. ευρώ στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον βουλευτή, ο οποίος είναι μέλος της Επιτροπής, το μερίδιο της Γερμανίας σε ενδεχόμενη υλοποίηση του σχεδίου θα είναι 5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα πάντως με το Reuters, εκπρόσωπος της Kfw είπε ότι η τράπεζα δεν σχολιάζει εικασίες. Αντίστοιχη ήταν και η στάση του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, το οποίο χθες το βράδυ ούτε επιβεβαίωσε αλλά ούτε διέψευσε το σχετικό θέμα.
Η «είδηση» έκανε τον γύρο του κόσμου και θεωρήθηκε αξιόπιστη από τις αγορές, κάτι που φάνηκε άμεσα και παρά το προχωρημένο της ώρας, στα ελληνικά δεκαετή spreads τα οποία περιορίστηκαν στις 230 μονάδες βάσης.
Ο ΤΡΑΠΕΖΙΤΗΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Ηδη από χθες το πρωί σημειωνόταν έντονη κινητικότητα με αφορμή την επίσκεψη στην Ελλάδα του επικεφαλής της Deutsche Bank κ. Ακερμαν, ο οποίος πραγματοποίησε συναντήσεις τόσο με τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου όσο και με το οικονομικό επιτελείο. Ταυτόχρονα, ανακοινώθηκε ότι ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί στις 5 Μαρτίου με τη Γερμανίδα καγκελάριο κυρία Ανγκελα Μέρκελ ύστερα από πρόσκλησή της και πριν επισκεφθεί την Ουάσινγκτον προσκεκλημένος του Αμερικανού προέδρου κ. Μπ. Ομπάμα.
Αν και οι δηλώσεις που έγιναν από κυβερνητικής πλευράς δεν διαφώτισαν καθόλου την υπόθεση, φάνηκε ότι ο κ. Ακερμαν ήλθε στην Ελλάδα με ρόλο συγκεκριμένο σε ό,τι αφορά την υπόθεση της Κοινοτικής βοήθειας, ακριβώς στη στιγμή που και τα πρόσθετα μέτρα έχουν αποφασιστεί και η όλη υπόθεση βρίσκεται σε νεκρό σημείο με την Ελλάδα να κάνει τεράστια προσπάθεια και την ΕΕ να πρέπει να λάβει σαφή θέση.
Ο ΟΛΙ ΡΕΝ
Στις αρχές της εβδομάδος, εξάλλου, όπως είναι γνωστό θα βρεθεί στην Αθήνα και ο Κοινοτικός επίτροπος κ. Ολι Ρεν, προκειμένου να συζητήσει τα νέα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης και την πρόοδο του Προγράμματος Σταθερότητας. Είναι προφανές ότι το σκηνικό έχει ήδη στηθεί και ο καταλύτης για τις εξελίξεις είναι η οριστικοποίηση από την ελληνική κυβέρνηση των νέων μέτρων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόθεση είναι τα μέτρα να ανακοινωθούν το νωρίτερο δυνατόν και πριν από την άφιξη του κ. Ολι Ρεν.
Προφανές είναι, επίσης, ότι όλο αυτό το διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη έντονη παρασκηνιακή διαβούλευση με την ΕΕ, προκειμένου να οριστικοποιηθούν και να είναι αποδεκτά τα μέτρα που θα ανακοινωθούν. Αυτό φαίνεται ότι έχει γίνει και το αντάλλαγμα είναι η παροχή της συγκεκριμένης βοήθειας προς την Ελλάδα που είναι και η μόνη που μπορεί να την απεμπλέξει από την ισχυρή πίεση των αγορών και τα προβλήματα στις νέες κινήσεις δανεισμού της. Εφόσον όλα γίνουν σύμφωνα με το πρόγραμμα, το ελληνικό Δημόσιο θα προχωρήσει και στην έκδοση των νέων 10ετών ομολόγων που πλέον θα διατεθούν με άλλους όρους.
ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ
Από την πλευρά της ΕΕ δεν έχει υπάρξει καμία επιβεβαίωση ούτε κάποιο σχόλιο που θα ρίχνει φως στην υπόθεση. Εντούτοις, το πρωί χθες, σύμφωνα με το Reuters, η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας κυρία Κριστίν Λαγκάρντ, τόνισε ότι η Ελλάδα δεν θα εγκαταλειφθεί. «Στο παρελθόν, η Ελλάδα βεβαίωνε ότι μπορεί να δαπανά λιγότερα και να κερδίζει περισσότερα.
Πρέπει τώρα να αποδείξει ότι μπορεί να το κάνει και τότε, τα μέλη της ζώνης του ευρώ θα είναι έτοιμα να τη βοηθήσουν, αν αυτό είναι απαραίτητο», πρόσθεσε η κυρία Λαγκάρντ. Στις Βρυξέλλες, επίσης, χθες το πρωί, ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας κ. Ολι Ρεν, κ. Αμαντέο Αλταφάζ τόνιζε την αποφασιστικότητα της ΕΕ και ειδικότερα της ευρωζώνης να στηρίξει την Ελλάδα αν υπάρξει ανάγκη και αν υπάρξει σχετικό αίτημα από την ελληνική πλευρά.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Επιτροπής, οι Κοινοτικοί εμπειρογνώμονες γύρισαν από την Αθήνα και θα ενημερώσουν τον επίτροπο κ. Ρεν για τα πορίσματα που έχουν αντλήσει από την επίσκεψή τους εκεί. Εξάλλου, ερωτηθείς αν, εκτός από το θέμα των πρόσθετων μέτρων, ο κ. Ολι Ρεν προτίθεται να ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα στήριξης προς την Ελλάδα, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι «όλες οι πτυχές αυτού του ζητήματος συνδέονται» και επανέλαβε το ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα στήριξης των 27 ηγετών της ΕΕ την 11η Φεβρουαρίου.
«Η ανάταξη της ελληνικής οικονομίας εξαρτάται από πολλά στοιχεία, ωστόσο το βασικό είναι η εφαρμογή των μέτρων που λαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, των πρόσθετων μέτρων που ανακοίνωσε ο Ελληνας πρωθυπουργός τον Φεβρουάριο και εφόσον κριθεί αναγκαίο και νέων πρόσθετων μέτρων», ανέφερε ο κ. Α. Αλταφάζ και πρόσθεσε ότι προς το παρόν η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει οικονομική ενίσχυση. «Αν υπάρξει ανάγκη και σχετικό αίτημα από την ελληνική πλευρά, θα υπάρξει στήριξη από την ΕΕ και ειδικότερα από την ευρωζώνη προς την Ελλάδα», κατέληξε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.
Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι το θέμα του αιτήματος που προβάλλεται καθημερινά από την πλευρά της ΕΕ εγείρει ερωτηματικά αν πράγματι προχωρήσει το σχέδιο βοήθειας, καθώς στην περίπτωση αυτή εννοείται ότι θα έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα από ελληνικής πλευράς.
«ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ...»
Στην οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα αναφέρθηκε χθες και ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου κ. Λικ Φριντέν, ο οποίος δήλωσε πως οι χώρες της ευρωζώνης θα βοηθήσουν οικονομικά την Ελλάδα, εάν χρειαστεί, προκειμένου να ξεπεράσει τη δημοσιονομική κρίση. «Δεν έχουμε άλλη επιλογή.
Η Ευρώπη είναι μία κοινότητα αλληλεγγύης», δήλωσε ο υπουργός σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε χθες στη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt». «Θεωρώ πολύ επιζήμιο το ότι οι αγορές επιτίθενται κάθε μέρα και σε διαφορετική χώρα», υπογράμμισε ο κ. Φριντέν, υπενθυμίζοντας ότι και άλλες χώρες με μεγάλο δημόσιο χρέος, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία, βρίσκονται καθημερινά στο στόχαστρο των αγορών.
«Ολες οι χώρες της ευρωζώνης έχουν επίγνωση του γεγονότος ότι το ευρώ τις βοήθησε πολύ κατά τη διάρκεια της κρίσης, διότι είναι σταθερό», επεσήμανε ο υπουργός, ο οποίος εκτιμά ότι: «Καμία χώρα της ευρωζώνης δεν πρόκειται να κηρύξει πτώχευση. Δεν πρόκειται να αφήσουμε την Ελλάδα να εξελιχθεί σε κίνδυνο για την ευρωζώνη», τόνισε ο κ. Φριντέν.
Κέρδος 27/2/2010 07:15
http://www.kerdos.gr/Default.aspx?id=1197569&nt=103