neoforum.gr



Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες




Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 1 Δημοσίευση ] 
Συγγραφέας Μήνυμα
 Θέμα δημοσίευσης: Τι θα πει αύριο ο Trichet για την Ελλάδα
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τετ Ιαν 13, 2010 2:55 pm 
Χωρίς σύνδεση
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Πέμ Μαρ 26, 2009 12:31 am
Δημοσιεύσεις: 3654
Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2010 - 13:44:00

Τι θα πει αύριο ο Trichet για την Ελλάδα

Μήνυμα ελπίδας αναμένεται να δώσει αύριο για την Ελλάδα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Jean Claude Trichet, σύμφωνα τουλάχιστον με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων της Nomura.

Κατά την προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου, ο κεντρικός τραπεζίτης δεν αναμένεται να δώσει κάποια νέα πληροφορία ως προς τα επιτόκια του ευρώ, ωστόσο, είναι απολύτως βέβαιο ότι θα ερωτηθεί από τους δημοσιογράφους για το μεγάλο θέμα της Ευρωζώνης: Την Ελλάδα.

H Nomura εκτιμά ότι επικοινωνιακά, ο τρόπος με τον οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η Ελλάδα αποτελεί για την ΕΚΤ ένα δύσκολο δίλημμα. Από τη μία, η Φρανκφούρτη έχει μία φυσική προδιάθεση προς την αυστηρότητα, καθώς οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ θεωρούν τους εαυτούς τους ως τους φύλακες της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Από την άλλη, όμως, η ΕΚΤ είναι και ο φύλακας της νομισματικής ένωσης, και δεν μπορεί να ενθαρρύνει την απόκλιση των οικονομιών που συνεπάγεται η διεύρυνση των spread.

«Σε αυτό το περιβάλλον, το βασικό μήνυμα που περιμένουμε να ακούσουμε από τον πρόεδρο της ΕΚΤ σε αυτό το θέμα, είναι ένα μήνυμα ελπίδας», επισημαίνει ο οίκος. Ο Trichet αναμένεται να επιβεβαιώσει ότι έχει εμπιστοσύνη ότι η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα.

Το πιο δύσκολο κομμάτι, όμως, θα είναι όταν ο Trichet θα ερωτηθεί σχετικά με το ενδεχόμενο απόρριψης των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ στις δημοπρασίες για την παροχή ρευστότητας. Σε αυτή την ερώτηση, η Nomura βλέπει τρεις πιθανές απαντήσεις:

1. «Ουδέν σχόλιο». Εξάλλου, όπως επισημαίνει ο οίκος, η ΕΚΤ δεν θα μπορούσε να σχολιάσει ένα θεωρητικό πρόβλημα (αφού αυτή τη στιγμή, και μέχρι το Δεκέμβριο του 2010, δεν τίθεται θέμα απόρριψης των ομολόγων).
2. Εναλλακτικά, η ΕΚΤ θα μπορούσε να επισημάνει ότι η τυχόν απόφασή της να επιστρέψει στα προ της κρίσης κριτήρια για τις εγγυήσεις θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις.
3. Πιο αρνητική θα ήταν μία τυχόν αυστηρή δήλωση ότι η ΕΚΤ δεν αλλάζει τους κανονισμούς της ανάλογα με τη δημοσιονομική κατάσταση των επιμέρους χωρών μελών.

«Για μία ακόμα φορά, επισημαίνουμε ότι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ αρέσκονται να βλέπουν τους εαυτούς τους σαν τους φύλακες της δημοσιονομικής πειθαρχίας και δεν τους πειράζει να ξύνουν τις πληγές των αγορών», αναφέρουν με νόημα οι αναλυτές της Nomura.

Πάντως, το κεντρικό τους σενάριο είναι ότι ο Trichet θα προτιμήσει την πρώτη λύση, δίνοντας πιθανότητα 60% στο ενδεχόμενο του «no comment». Όμως, εάν οποιαδήποτε από τα άλλα δύο σενάρια επιβεβαιωθούν (η Nomura δίνει πιθανότητα 20% στο κάθε ένα), τότε, τα spreads αναμένεται να επηρεαστούν σημαντικά.

http://www.isotimia.gr/default.asp?pid= ... rtid=80035

_________________
Oι απόψεις μου και οι γνώμες μου δεν αποτελούν προτροπές ή συστάσεις για αγορά , πώληση ή διακράτηση μετοχών, ομολόγων, παραγώγων και νομισμάτων.


Κορυφή
 Προφίλ  
 

Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  
Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 1 Δημοσίευση ] 

Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες


Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 17 επισκέπτες


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Αναζήτηση για:
Μετάβαση σε:  

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Ελληνική μετάφραση από το phpbb2.gr