«Αφήστε την Ελλάδα να γίνει Lehman»
Αναλύοντας την σύγκριση που γίνεται το τελευταίο διάστημα μεταξύ Ελλάδας και Lehman Brothers, ο αρθρογράφος του Blοomberg, κ. Mark Gilbert τονίζει πως το ότι άφησαν την Lehman να καταρρεύσει ήταν το χειρότερο λάθος πολιτικής εν μέσω της πιστωτικής κρίσης, οι αρχές έμαθαν και θα κάνουν ότι χρειαστεί, να μην αφήσουν τώρα κάποιο μέλος της ευρωζώνης να πτωχεύσει.
«Διαφωνώ» απαντά ο κ. Gilbert και υπογραμμίζει πως το να αφεθεί η Lehman στο έλεος της κατάρρευσης δεν ήταν το πρόβλημα. Το πρόβλημα ήταν το ότι η Fed είχε σώσει νωρίτερα την Βear Stearns, όταν θα έπρεπε κανονικά να την είχε αφήσει να χρεοκοπήσει. Το σοκ θα ήταν μικρότερο και ο ηθικός κίνδυνος επίσης. Κι έτσι η Lehman θα είχε μάλιστα καταφέρει να επιβιώσει, αν και θα έπρεπε να βρει κάποιον «συνέταιρο», όπως ακριβώς έκανε η Μerrill Lynch με ην Βank of America.
Kάτι αντίστοιχο ισχύει και για την Ελλάδα.
Οποιαδήποτε παρέμβαση από την Ε.Ε ή την ΕΚΤ να την σώσουν από το οικονομικό χάος που η ίδια δημιούργησε στον εαυτό της, θα ήταν καταστροφικό για το όραμα του ενιαίου νομίσματος. Θα ενθαρρύνει την δημοσιονομική ανευθυνότητα καθώς το να είναι κανείς μέλος του ευρώ, «εξασφαλίζεται».
Η Ελλάδα χρωστάει στους δανειστές της 361 δισ. δολάρια. Σίγουρα το default της χώρας θα ήταν καταστροφικό, όμως και η διάσωσή της θα ήταν κάτι ακόμη χειρότερο. Και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει δανειστεί από την ΕΚΤ 47 δισ. ευρώ, όταν η συνολική βοήθεια της ΕΚΤ προς την περιοχή, είναι 700 δις. ευρώ. Η Ελλάδα έχει λάβει λοιπόν το 7% του συνόλου της έκτακτης ρευστότητας της ΕΚΤ όταν η οικονομία της αποτελεί μόλις το 2,7% της ευρωζώνης. Τεράστια βοήθεια για μία πολύ μικρή οικονομία.
Η Ελλάδα έχει τιμωρηθεί από τους οίκους αξιολόγησης. Αλλά και η αγορές ομολόγων την τιμώρησαν επίσης. Μπορεί το spread των ελληνικών κρατικών ομολόγων να έχει υπεδιπλασιαστεί μέσα σε μόλις πέντε εβδομάδες, όμως σε αυτές τις τιμές οι επενδυτές δεν αποτιμούν ακόμη ένα default της χώρας. Αυτό που δεν είναι ξεκάθαρο όμως είναι, το εάν οι προσδοκίες των επενδυτών για αποπληρωμή των χρεών της χώρας στηρίζονται στην αισιοδοξία ότι η Ελλάδα θα νοικοκυρεύσει τα οικονομικά της, ή στις ελπίδες ότι κάποιες πιο βαθιές τσέπες θα συμβάλλουν εάν χρειαστεί. «Όποιος περιμένει το τελευταίο, μάλλον κάνει ένα λάθος που θα του κοστίσει», τονίζει ο κ. Gilbert.
Ελευθερία Κούρταλη
ekourt@kerdos.grΚέρδος online 23/12/2009 12:52
http://www.kerdos.gr/default.aspx?id=1154918&nt=103