Το ελληνικό 10ετές ομόλογο είναι ακόμα ελκυστικό, γράφει η Nomura σε σημερινό της σημείωμα, με τις πρώτες της σκέψεις μετά την επιτυχημένη έκδοση του νέου 5ετούς ομολόγου.
Ο επενδυτικός οίκος εξετάζει εάν συμφέρει περισσότερο την Αθήνα να δανείζεται μέσω των αγορών ή από το ΔΝΤ, και καταλήγει ότι η πρώτη λύση είναι ποιο συμφέρουσα οικονομικά.
Ειδικότερα, ο οίκος αξιολόγησης υπολογίζει ότι το ελληνικό δεκαετές ομόλογο μπορεί να σημειώσει ράλι τιμών έως ότου η απόδοσή του πέσει στο 5,5% (ως γνωστόν, τιμές και αποδόσεις κινούνται αντιστρόφως ανάλογα στα ομόλογα), ακόμα και εάν το νέο 5ετές παραμείνει κοντά στα τρέχοντα επίπεδα, με την απόδοσή του περίπου στο 5%.
Εξετάζοντας το εάν ήταν μια συμφέρουσα κίνηση η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, η Nomura ξεκινά από τη διαπίστωση ότι η Αθήνα δεν χρειαζόταν να αναζητήσει χρηματοδότηση μέσω ομολόγων.
«Η χρήση των 11 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τη χρηματοδότηση του κράτους (κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού), μετά την ολοκλήρωση των stress tests της ΕΚΤ στα τέλη του έτους, θα μπορούσε να κάνει την όποια ανάγκη για έξοδο στις αγορές παρωχημένη», εξηγούν οι αναλυτές.
Και προσθέτουν πως το πρόσθετο πλεονέκτημα της χρήσης των 11 δισ. ευρώ του ΤΧΣ είναι πως τα χρήματα αυτά έχουν ήδη προσμετρηθεί στο χρέος και στη μελέτη βιωσιμότητάς του. «Αυτό με τη σειρά του σημαίνει πως εάν το 'μαξιλάρι' αυτό χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση του κράτους, θα μειώσει τόσο το επίπεδο του χρέους έναντι της σημερινής έκθεσης βιωσιμότητάς του κατά 6% όσο και το ετήσιο κόστος χρηματοδότησης», σημειώνει η Nomura.
Όμως, η Ελλάδα θα μπορούσε να συνεχίσει να εκδίδει ομόλογα (όπως π.χ. για να αντικαταστήσει τα δάνεια του ΔΝΤ για το 2015-2016 ή για να χτίσει μεγαλύτερα “μαξιλάρια”).
H Nomura θεωρεί πως είναι προς το συμφέρον της Αθήνας να το κάνει: «Είναι εύκολο να δει κανείς πως η όποια έκδοση στην οποία η Ελλάδα μπορεί να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από την αγορά σε επίπεδα euribor 3 μηνών + 400 μονάδων βάσης είναι τουλάχιστον καλύτερη από το να πάρει και άλλες δόσεις δανείων από το ΔΝΤ. Και αυτό γιατί τα δάνεια του ΔΝΤ συνεπάγονται συναλλαγματικό κίνδυνο, αφού δίνονται σε ένα καλάθι γιεν/βρετανικών λιρών/δολαρίων/ευρώ και κίνδυνο διάρκειας, αφού δίνονται με κυμαινόμενο επιτόκιο».
Την ίδια στιγμή, η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές επιτρέπει την αποκατάσταση της καμπύλης αποδόσεων, η οποία ήταν ανύπαρκτη στις βραχυπρόθεσμες λήξεις στην περίπτωση της χώρας (αφού μετά τα 3μηνα και 6μηνα έντοκα γραμμάτια, δεν υπήρχαν άλλα ελληνικά ομόλογα με διάρκεια μικρότερη των 10 ετών).
Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπει ότι και το κόστος των εντόκων γραμματίων μπορεί να συνεχίσει να υποχωρεί με πολύ υψηλότερους ρυθμούς, καθώς η συμμετοχή ξένων επενδυτών στις δημοπρασίες θα αυξάνεται. Και σημειώνει ότι η Πορτογαλία εκδίδει αυτή τη στιγμή 6μηνα έντοκα γραμμάτια με απόδοση χαμηλότερη του 0,5%, την ώρα που η Ελλάδα πληρώνει 3,01%.
Μόνο από τη μείωση του κόστους των εντόκων γραμματίων, η Αθήνα μπορεί να εξοικονομήσει 150 εκατ. ευρώ το χρόνο (0,1% του ΑΕΠ) από το κόστος δανεισμού της.
http://www.axiaplus.gr/article/66599/bl ... s-sto-5-5/