Έχω την εντύπωση ότι η περίπτωση της ΠΡΟΤΟΝ είναι κάπως διαφορετική από τις υπόλοιπες τράπεζες, κι αυτό γιατί υπήρχε ο παράγοντας Λαυρεντιάδης. Όπου έχει βάλει το χεράκι του ο κύριος αυτός, οι μετοχές φάγανε μεγάλο πατατράκ.
Έπειτα, άλλη η δυναμική τραπεζών όπως η ΕΥΡΩΒ και η ΕΤΕ, και άλλη της ΠΡΟΤΟΝ. Οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες έχουν σημαντική έκθεση με υποκαταστήματα και στο εξωτερικό και πολύ μεγαλύτερη μετοχική βάση. Και μόνο να ακούγονταν σκέψη υπαγωγής στο ΤΧΣ μιας εξ αυτών, θα κατέρρεε πιστεύω σύσσωμο το ΧΑΑ (είδαμε τι έγινε με τις φήμες τις δύο προηγούμενες ημέρες) και τα επόμενα χρόνια δε θα βλέπαμε ξένους επενδυτές ούτε με κυάλια.
Όποτε γίνεται μια ΑΜΚ, συνήθως έχουν δικαίωμα προτίμησης οι παλαιοί μέτοχοι. Στις περιπτώσεις που γίνεται παραίτηση αυτού του δικαιώματος, είναι επειδή μπαίνει στο μετοχικό σχήμα κάποιος στρατηγικός επενδυτής και συνήθως σε υψηλότερη τιμή από την τρέχουσα.
Για μένα το πρόβλημα σε μια ενδεχόμενη ΑΜΚ από τις τράπεζες δεν είναι τόσο το αν θα έχουμε ή όχι δικαίωμα στη συμμετοχή. Εξάλλου, στις δύο τελευταίες ΑΜΚ της ΕΤΕ που γίνανε στα 15 και τα 5,20 ευρώ, η πράξη απέδειξε ότι τελικά δεν ήταν προς το συμφέρον των μετόχων το δικαίωμα συμμετοχής, αφού εκ των υστέρων θα μπορούσαμε με τα ίδια χρήματα να αγοράσουμε πολλαπλάσιες μετοχές από το ταμπλό ελεύθερα! Το θέμα είναι αλλού: αν η αναλογία είναι συντριπτική και μπει μεγάλος αριθμός νέων μετοχών, οι παλαιοί μέτοχοι που δε θα θέλουν να χάσουν το υφιστάμενο ποσοστό τους (κοινώς να μειωθεί το μερίδιό τους στα κέρδη) θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, κι αν δεν έχουν χρήματα, είτε θα αναγκαστούν να πουλήσουν μετοχές τους, ή τα δικαιώματά τους. Τί θα γίνει με τις μετοχές που θα μείνουν αδιάθετες; Φαντάζομαι θα τις μαζέψουν οι ανάδοχοι, φυσικά σε τιμή ευκαιρίας. Αν υποθέσουμε ότι μια αύξηση της ΕΤΕ θα μπορούσε να γίνει στα επίπεδα 1 - 2 ευρώ και θυμηθούμε ότι τόσο ήταν το μέρισμα που δίνονταν μέχρι πριν μερικά χρόνια, τότε καταλαβαίνουμε εύκολα ότι πρόκειται κυριολεκτικά για δωράκι.
Cash is the king!
|