Γιάννη μου αν είχες εντρυφήσει στην τεχνική ανάλυση θα ήξερες και πως να αποφεύγεις αυτά που λες. Υπάρχουν δείκτες που κάνουν συγκεκριμένες δουλειές. Ένας μάλιστα από αυτούς δείχνει πότε η τάση έχει αντιστραφεί πλήρως. Όσο λοιπόν βρισκόμαστε σε πλάγια και πλαγιοκαθοδική αγορά, ειδικά στα τελευταία της όπως είναι τώρα, επιλέγω να μένω απέξω. Κι αυτό για έναν και μόνο λόγο. Διότι οι bull markets όσο δυνατές κι αν είναι, πάντα δίνουν ευκαιρία εισόδου. Το θέμα είναι να το ανιχνεύσεις σωστά. Γι αυτό ακριβώς το λόγο δεν είναι όλοι επιτυχημένοι. Η Τ.Α. δεν είναι απλά ένα βιβλίο που το διάβασες το έμαθες και το εφαρμόζεις. Είναι για μένα ολόκληρη επιστήμη. Μαθαίνεις πρώτα καλά τη θεωρία και μετά με την εμπειρία γίνεσαι καλύτερος όσο περνάει ο καιρός. Εκεί ακριβώς έγκειται και η πεποίθησή μου ότι ο Χρίστος λέει σε πολλά πράγματα ψέμματα. Όταν ξεκίνησα να εφαρμόζω την τεχνική ανάλυση ύστερα από 2 χρόνια μελέτης, ήμουνα πολύ ενθουσιώδης... Όπως ακριβώς ο Χρίστος τώρα. Έχουν περάσει 24 χρόνια από τότε και κάθε χρόνος που περνάει γίνομαι πολύ πιο προσεκτικός στις κινήσεις μου και πολύ δύσκολος στις επιλογές μου. Το 2003 έφτασα να τοποθετούμαι μέχρι και 120% πάνω από τη χαμηλότερη τιμή της ΕΤΕ και πάλι όχι όλο το κεφάλαιό μου! Τα ίδια και το 2006, τα ίδια και το 2009 παρόλο που ενεργοποίησα και τις εντολές μάρτζιν, εργαλείο το οποίο στα χέρια ενός συνετού επενδυτή μπορεί να αποδειχτεί τρομερό όπλο. Αντιθέτως στα χέρια ενός πρώιμου παίκτη, μπορεί να είναι καταστροφικό. Το μάρτζιν ενεργοποιήθηκε πρώτη φορά το 2001 αν θυμάμαι καλά, επί Θωμαδάκη. Ο Χρίστος δήλωσε προχτές ότι παίζει μάρτζιν από το 2002... Μέχρι το 2003 πίστεψέ με... αν δεν πιστεύεις κοίτα τα γραφ'ηματα... αρκούσε για να χρεοκοπήσει.
Αυτά . Ελπίζω να σε κάλυψα σε όλα.
_________________ Στον μεγάλο πλούτο και στη μεγάλη φτώχεια, δεν υπάρχουν ηθικοί φραγμοί... (Τραμπάκουλας) Ο trader που θέλει να επιβιώσει στον παράλογο κόσμο των χρηματαγορών πρέπει να έχει την ευελιξία μιας χορεύτριας και την ηθική μιας πόρνης...
|