neoforum.gr



Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες




Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 1 Δημοσίευση ] 
Συγγραφέας Μήνυμα
 Θέμα δημοσίευσης: Σε μια κλωστή...
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Παρ Δεκ 23, 2011 10:24 am 
Χωρίς σύνδεση
Site Admin

Εγγραφή: Τετ Απρ 22, 2009 3:56 am
Δημοσιεύσεις: 3493
Εικόνα
Σε μια κλωστή...


Σε μια κλωστή κρέμονται οι διαπραγματεύσεις για το "κούρεμα". Αντιδρούν τα hedge Funds, πιθανό το credit event. Δεν μπορούν να αποφύγουν την κρατικοποίηση οι ελληνικές τράπεζες, χρωστούν ήδη 5 δισ. στο δημόσιο.

Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου


Αρχίζει πλέον να γίνεται σαφές ότι η αισιοδοξία που εκφράζει η κυβέρνηση όποτε αναφέρεται στο PSI δεν συνάδει με την πραγματική πορεία των διαπραγματεύσεων. Τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την εκπλήρωση του αρχικού στόχου, καθώς όλα δείχνουν ότι, πέραν των ελληνικών τραπεζών και των Ταμείων, καθώς και των ξένων τραπεζών που μπορούν να πιεστούν πολιτικά από τις κυβερνήσεις τους για να συμμετάσχουν, ή έχουν ήδη εγγράψει τις σχετικές ζημιές, οι υπόλοιποι ομολογιούχοι και κυρίως τα hedge funds δεν προτίθενται να ανταλλάξουν τα ομόλογά τους αν δεν ενεργοποιηθούν αντίστοιχα και τα CDS που έχουν εκδώσει επί των ομολόγων αυτών.

Και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το ισπανικό fund Vega αποχώρησε από την επιτροπή διαπραγματεύσεων στην οποία συμμετείχε. Και φυσικά η στάση αυτή δεν αφορά μόνο τον συγκεκριμένο ομολογιούχο, αλλά και άλλα hedge funds. Αυτό σημαίνει ότι ένα πιστωτικό γεγονός (credit event) είναι τώρα περισσότερο κοντά από ποτέ, εξέλιξη που θα θέσει τη χώρα σε καθεστώς χρεοκοπίας, ανεξαρτήτως του επιθετικού προσδιορισμού αυτής. Κάτι τέτοιο ασφαλώς θα αποτελέσει ένα Βατερλώ για την κυβέρνηση Παπαδήμου και θα δυναμιτίσει και το πολιτικό κλίμα, επισπεύδοντας ενδεχομένως και την ημερομηνία των εκλογών.

Καθώς είναι σαφές ότι, όσο κι αν παρουσιαστεί ένα τέτοιο PSI ως επιτυχία, σε καμιά περίπτωση αυτό δεν μπορεί να γίνει πιστευτό. Εκτός κι αν ο κ. Παπαδήμος θέσει στους πολιτικούς αρχηγούς ακόμη και το σενάριο της χρεοκοπίας απευθείας, το οποίο αρχίζει να συζητείται σε ευρωπαϊκούς κύκλους και προβλέπει πολύ μεγαλύτερο haircut και περισσότερα μετρητά προς διάθεση. Πώς όμως θα υπογράψουν μια τέτοια απόφαση οι πολιτικοί αρχηγοί;

Η προτεινόμενη συμφωνία

Κατά τις πληροφορίες, πάντως, η προτεινόμενη συμφωνία από την πλευρά του ελληνικού Δημοσίου, που επιχειρείται να υιοθετηθεί από τους ομολογιούχους για τη συνολική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και η οποία έχει προκαλέσει την αντίδραση των hedge funds, περιλαμβάνει τα εξής στοιχεία:

- Ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων που λήγουν μέχρι το 2020 με νέα 30ετή ομόλογα. Τα νέα ομόλογα θα υποστούν «κούρεμα» της τάξης του 50% και η ανταλλαγή θα γίνει με την εγγύηση της Ε.Ε.

- Επιμήκυνση για 30 χρόνια όλων των ελληνικών ομολόγων που λήγουν μετά το 2020 στην ονομαστική αξία τους.

- Επαναγορά χρέους με μετρητά από τη δευτερογενή αγορά ομολόγων, στην οποία οι ελληνικοί τίτλοι διαπραγματεύονται πολύ χαμηλότερα από την ονομαστική αξία τους, μέσω του ταμείου (EFSF) με κεφάλαιο πάνω από 30 δισ. ευρώ.

Το κρίσιμο ζήτημα για την επιτυχία του PSI σύμφωνα με την ελληνική πλευρά –από την πλευρά του προϋπολογισμού ώστε να καταστεί βιώσιμο το χρέος– είναι να μειωθεί το κονδύλι για τόκους κατά 3,5-4 δισ. ευρώ το 2012 και τα επόμενα έτη. Προκειμένου να επιτυγχάνεται αυτός ο στόχος, το ύψος του επιτοκίου των νέων ομολόγων πρέπει να κινείται κάτω από 5%.

Η συνθήκη CACS

Φαίνεται όμως ότι οι αντιδράσεις είναι σφοδρές και το νούμερο δεν βγαίνει και γι’ αυτό έχει πέσει στο τραπέζι και η πρόταση να επεκταθεί το «κούρεμα» και στα ομόλογα που κατέχουν οι ιδιώτες, κάτι που είχε αποκλειστεί σε πρώτη φάση, καθώς άλλωστε το μέγεθος είναι μικρό. Αυτό και μόνο ως πρόταση, άσχετα αν θα υιοθετηθεί ή όχι, δείχνει σε ποιο αδιέξοδο έχει φτάσει η διαπραγμάτευση, την οποία η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να έχει ολοκληρώσει μέχρι το τέλος του χρόνου!

Και δεν είναι τυχαίο ότι πληθαίνουν οι εκτιμήσεις σε διεθνή μέσα ενημέρωσης που κάνουν λόγο για ενεργοποίηση της συνθήκης CACS. Η οποία δίνει τη δυνατότητα να επεκταθεί το «κούρεμα» σε όλους τους ιδιώτες ομολογιούχους αν συγκεντρωθεί ένα ποσοστό της τάξης του 70%, ή όμως και μικρότερο αν συμφωνήσουν τα διαπραγματευόμενα μέρη. Βεβαίως, η στάση των hedge funds δείχνει ότι, αν υποχρεωθούν σε «κούρεμα», θα διεκδικήσουν πληρωμή των CDS προκαλώντας χρεοκοπία.

Κρατικές όλες οι τράπεζες

Επίσης γίνεται αντιληπτό ότι οι ελληνικές τράπεζες σε αυτό το κλίμα δεν έχουν καμία απολύτως δυνατότητα αυτόνομης επιβίωσης. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να βρεθούν τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν για την ανακεφαλαιοποίησή τους με εναλλακτικούς τρόπους μετά την ολοκλήρωση του PSI και της μελέτης της BlackRock. Για την οποία, παρεμπιπτόντως, υπάρχουν τον τελευταίο καιρό διάφορες διαρροές περί θετικού σεναρίου, ότι δεν θα απαιτήσει άνω των 8 δισ. ανάγκες σε νέα κεφάλαια. Δεν γνωρίζω, για να είμαι ειλικρινής, τι ακριβώς θα δείξει η συγκεκριμένη μελέτη. Αλλωστε ακόμη και η κεντρική τράπεζα θα παραλάβει το πόρισμα προς τα μέσα Ιανουαρίου ή, τέλος πάντων, μετά τις γιορτές.

Πώς λοιπόν εμφανίζονται δημοσιεύματα που όχι απλώς κάνουν εκτιμήσεις, αλλά και κατατάσσουν τις τράπεζες ως πρώτη ή δεύτερη καλύτερη, σύμφωνα με τη μελέτη; Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, γιατί από τέτοιες διαρροές, που σαφώς είναι κατευθυνόμενες, μπορεί να παραπλανηθούν επενδυτές. Εγώ το μόνο που μπορώ να προσθέσω είναι ότι ο κ. Βενιζέλος, μιλώντας για τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, ανεβάζει το συνολικό κονδύλι κοντά στα 40 δισ. ευρώ.

Αν συνεκτιμήσουμε ότι το haircut λόγω PSI θα προσθέσει άλλα 17 δισ. στα ήδη περίπου 7 δισ. που έχουν προϋπολογίσει οι τράπεζες από το προηγούμενο σενάριο του 21%, φτάνουμε στα 24-25 δισ. Μέχρι τα 40, μένουν άλλα 15 δισ., αν δεν κάνω λάθος. Οπότε; Ή το haircut θα είναι μεγαλύτερο ή η BlackRock θα βγάλει μεγαλύτερο κονδύλι. Ή και τα δύο…

Δεν φταίει για όλα μόνο το PSI…

Για να βάλουμε και τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση, ποιο είναι το άγχος δηλαδή για την κρατικοποίηση των τραπεζών; Δηλαδή για ποιες ιδιωτικές τράπεζες μιλάμε; Για εκείνες που έχουν κεφαλαιοποίηση 2 δισ. ευρώ και χρωστάνε στο κράτος για τις προνομιούχες 5 δισ. (μετά και τα πρόσθετα που θα πάρουν Εθνική και Πειραιώς). Και επειδή πολύς ντόρος γίνεται για το PSI που καταστρέφει τις τράπεζες, αναρωτιέμαι, αν δεν υπήρχε το «κούρεμα», θα επιβίωναν οι ελληνικές τράπεζες;

Με 5 δισ. χρωστούμενα στο Δημόσιο και άλλα 8 ή 10 ή 15 από τον λογαριασμό της BlackRock; Θα τα έβρισκαν σε αυτή την περίπτωση τα κεφάλαια που θα χρειάζονταν αν προσπαθούσαν να κάνουν αυξήσεις κεφαλαίου; Θα έβρισκαν underwriting; Ή μήπως ευθύνεται το PSI για το γεγονός ότι η επιβίωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος εξαρτάται μέχρι τώρα αποκλειστικά από τη ρευστότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Και παρεμπιπτόντως, λόγω της διοχέτευσης απεριόριστης ρευστότητας στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα από την ΕΚΤ, οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν να ευνοηθούν, παρά μόνο από το ρολάρισμα της εξάρτησής τους με ευνοϊκό, είναι αλήθεια, επιτόκιο. Περισσότερη ρευστότητα απαιτεί περισσότερα collateral… Σε κάθε περίπτωση, λοιπόν, είναι σαφές ότι, όπως δήλωσε και ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας κ. Ταμβακάκης, τα χειρότερα είναι μπροστά στο 2012.

Και σαφώς, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα βρεθεί αντιμέτωπο με την έμμεση κρατικοποίηση και επανιδιωτικοποίησή του με εντελώς διαφορετικούς «παίκτες», μάνατζερ και κανόνες.

http://www.axiaplus.gr/Default.aspx?id= ... 108&lang=1


Κορυφή
 Προφίλ  
 

Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  
Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 1 Δημοσίευση ] 

Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες


Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 18 επισκέπτες


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Αναζήτηση για:
Μετάβαση σε:  

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Ελληνική μετάφραση από το phpbb2.gr