ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΟΣ!
Είναι τεράστιο λάθος, που βάλαμε στη γωνία το δικό μας Άγιο Βασίλη που «αντιπροσωπεύει» πραγματικά υψηλές, πανανθρώπινες αξίες, όπως αυτή της έμπρακτης αγάπης στους έχοντες ανάγκη συνανθρώπους μας. ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΥΡΙΩΣ, ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΛΟΓΟΙ που η Ελλάδα έφθασε στο σημερινό σημείο, να «κρέμεται» δηλαδή το μέλλον της, από τις ορέξεις των δανειστών της. Πολιτικοί είναι οι λόγοι που οι Έλληνες θα ζήσουμε ένα νέο τρίμηνο αγωνίας, μέχρι να δοθεί η όποια λύση στο τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα.
ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΛΑΘΗ, είναι αναμφισβήτητα η επί σειρά ετών εγκατάλειψη της εγχώριας παραγωγής, η πλήρης απαξίωση της πραγματικής δουλειάς και η παράδοση της οικονομίας και της κατανάλωσης αποκλειστικά στις εισαγωγές, που το δανεικό χρήμα χρηματοδοτούσε. Η ηγεσία, πέρα από ανεπαρκής, αποδείχθηκε ανίκανη να κρατήσει στη ζωή οτιδήποτε έφερε την ελληνική σφραγίδα και οτιδήποτε είχε ελληνική προστιθέμενη αξία.
ΑΣ ΜΗΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΜΩΣ ΤΟΣΟ ΣΚΛΗΡΟΙ στην κριτική μας. Ανέκαθεν αυτός ο τόπος έχει πρόβλημα να διαχειριστεί με επιτυχία τις αξίες του. Τις οποίες αξίες, αφού τις παραμελούσαμε, ξένοι μας τις «έκλεβαν», τις αλλοίωναν, τους έβαζαν ένα καλό περιτύλιγμα και …θησαύριζαν, πουλώντας τες πανάκριβα ακόμα και σε εμάς!
ΕΙΝΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ με τον …εισαγόμενο Άη Βασίλη. Η χαμογελαστή παρουσία του με κόκκινη στολή, λευκή γενειάδα, το σάκο με τα δώρα, πάνω σε έλκηθρο που το σέρνουν ελάφια ή τάρανδοι, αποτελεί σε παγκόσμια κλίμακα τον πλέον αγαπημένο ήρωα των παιδιών. Ακόμη και σε χώρες μη Χριστιανικές. Είναι ακριβώς ο ίδιος ο «Πατέρας Χριστούγεννα» των Άγγλων, ο «Περ Νοέλ» των Γάλλων, ο «Σίντερ-Κλάας» των Ολλανδών, ο «Βάιναχτσμαν» των Γερμανών, ο «Λαμ-Κουνγκ-Κουνγκ» (ο καλός γερο-πατέρας) των Κινέζων, ο «Χοτέισο» των Ιαπώνων.
ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΛΑΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ έχουν μια διαφορετική εκδοχή για τον αγαπημένο Άγιο. Για τους Ολλανδούς, ο Άγιος με το έλκηθρο είναι ο Άγιος Νικόλαος ή Sinterklaas. Έφτασε στην Αμερική τον 17ο αιώνα από Ολλανδούς μετανάστες. Η πρώτη καταγραφή του ολλανδικού μύθου έγινε το 1809, από τον συγγραφέα Ουάσιγκτον Ίρβινγκ, που μιλούσε για την άφιξη ενός Αγίου πάνω σε άλογο την παραμονή της γιορτής του Αγίου Νικολάου. Λίγο αργότερα, το 1823, ο ιερέας Κλέμεντ Κλαρκ Μουρ, έγραψε ένα παιδικό ποίημα σε μεγάλη εφημερίδα της Νέας Υόρκης, όπου περιέγραφε τον Άγιο Νικόλαο σαν «καλικάντζαρο» που τρύπωνε στα σπίτια από τις καμινάδες των τζακιών και ταξίδευε με έλκηθρο που έσερναν 8 ζωηροί τάρανδοι.
ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΑΗ ΒΑΣΙΛΗ στη σημερινή του μορφή, είναι ο σχεδιαστής Χάντομ Σάντμπλομ, στον οποίο η Coca Cola ανέθεσε να σχεδιάσει τη φιγούρα ενός καλοκάγαθου Santa Claus προκειμένου να αποτυπωθεί πάνω στα μπουκάλια του αναψυκτικού. Χάρη στην εξαιρετική ιδέα του Σάντμπλομ το 1931, ο Santa Claus πήρε σάρκα και οστά και οι πωλήσεις της Coca Cola απογειώθηκαν.
ΠΟΙΑ ΣΧΕΣΗ ΕΧΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΆΓΙΟ που γιορτάζουμε την Πρωτοχρονιά; Απολύτως καμία! Ο Μέγας Βασίλειος ήταν ψηλόλιγνος, ασκητική μορφή, με μαύρα μάτια και γένια. Σπούδασε στην Αθήνα στη φιλοσοφική σχολή και έζησε στην Καππαδοκία που αφιέρωσε σχεδόν όλη του τη ζωή στη βοήθεια προς τον συνάνθρωπο. Θεωρείται στη παγκόσμια ιστορία ως ο εμπνευστής αλλά και πρώτος δημιουργός της οργανωμένης φιλανθρωπίας. Μοίρασε όλη του την περιουσία στους φτωχούς και έφτιαξε κοντά στην Καισαρεία, μια ολόκληρη πόλη από φιλανθρωπικά ιδρύματα, γηροκομεία, νοσοκομεία, ξενοδοχεία και ορφανοτροφεία, ενώ καθιέρωσε πρωτοποριακό σύστημα διανομής αγαθών και χρημάτων σε φτωχές οικογένειες και άπορους. Ήταν πολύ αυστηρός με αυτούς που ξέφευγαν από την πίστη και δεν δίστασε να ελέγξει ακόμη και αυτοκράτορες.
Πέθανε την 1 Ιανουαρίου του 379. Αυτή η ημερομηνία, θεωρήθηκε από όλους τους χριστιανικούς λαούς ότι φέρνει ευλογία και καλή τύχη στη νέα χρονιά.
ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΒΑΣΙΛΗ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ μέχρι τη δεκαετία του ’50. Ο …εισαγόμενος Άη Βασίλης, πέρασε τα ελληνικά σύνορα μετά το 1950, κυρίως στον αστικό πληθυσμό, μέσω των ευχετηρίων καρτών που έστελναν στις γιορτές στους συγγενείς τους οι μετανάστες από την Αμερική.
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ ΠΟΥ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ ΜΑΖΙ με όλους τους λαούς τη συγκεκριμένη «φιγούρα» που «αντιπροσωπεύει» τη χαρά και τον καταναλωτισμό. Δεν είμαστε και δεν πρέπει να γίνουμε κοινωνία… καλογέρων. Είναι όμως τεράστιο λάθος που παραμελήσαμε - και σε αυτή την περίπτωση - τις δικές μας αξίες. Είναι τεράστιο λάθος, που βάλαμε στη γωνία το δικό μας Άγιο Βασίλη που «αντιπροσωπεύει» πραγματικά υψηλές, πανανθρώπινες αξίες, όπως αυτή της έμπρακτης αγάπης στους έχοντες ανάγκη συνανθρώπους μας.
ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!
Βασίλης Βαλαμβάνος,
vasval@axiaplus.grhttp://www.axiaplus.gr/Default.aspx?id= ... 108&lang=1