neoforum.gr


Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες
Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 1 Δημοσίευση ] 
Συγγραφέας Μήνυμα
 Θέμα δημοσίευσης: Ο «Τιτανικός» βυθίζεται...
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Δευτ Σεπ 12, 2011 9:15 am 
Χωρίς σύνδεση
Site Admin

Εγγραφή: Τετ Απρ 22, 2009 3:56 am
Δημοσιεύσεις: 3493
Εικόνα

Ο «Τιτανικός» βυθίζεται...

Του Δημήτρη ΠαπακωνσταντίνουΕίναι ξεκάθαρο ότι ο χειρότερος σύμβουλος είναι ο πανικός. Οταν όμως από πανικό διακατέχεται μια κυβέρνηση, τότε τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά για τη χώρα. Και στην Ελλάδα ισχύει αυτό ακριβώς. Το οικονομικό επιτελείο είναι σε πανικό, τα νούμερα δεν βγαίνουν σε καμιά περίπτωση και η τρόικα πιέζει ασφυκτικά πλέον για επώδυνες, άμεσες δράσεις και λύσεις. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στις σχέσεις πλέον κυβέρνησης και τρόικας είναι το ότι στην αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου έχουν παρέλθει οι όποιες αβρότητες και οι κομψές εκφράσεις και πλέον δεν διστάζουν οι "εκπρόσωποι" των πιστωτών να κατακεραυνώσουν την κυβέρνηση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο τομέας της φοροδιαφυγής, όπου οι προσπάθειες και η αποτελεσματικότητα του οικονομικού επιτελείου βαθμολογούνται από τους αξιωματούχους της τρόικας με μηδέν (0).

Επικοινωνιακά τρικ

Αντ' αυτού επιχειρείται, για μία ακόμη φορά, η συρρίκνωση των εισοδημάτων μισθωτών και συνταξιούχων μέσω της έκτακτης εισφοράς που προσδοκάται ότι θα αποφέρει περί το 1,8 δισ. ευρώ. Ποσό το οποίο θα λείψει από την κατανάλωση στο τρίτο τρίμηνο μιας εξαιρετικά υφεσιακής χρονιάς. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις προβλέψεις σε σχέση με την πορεία της ελληνικής οικονομίας και στο τέλος του χρόνου αλλά και την επόμενη χρονιά. Εξέλιξη που ασφαλώς συμπαρασύρει και τον τραπεζικό τομέα, εντείνοντας τις επισφάλειες και επηρεάζοντας ασφαλώς και τη Διαγνωστική Μελέτη που θα συντάξουν οι ελεγκτές της BlackRock. Και για να αμβλύνει σε όποιο βαθμό (νομίζει ότι) μπορεί το πολιτικό κόστος και την κοινωνική κατακραυγή, η κυβέρνηση καταφεύγει σε παλαιοκομματικά επικοινωνιακά τρικ, δίνοντας στη δημοσιότητα τη λίστα των μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου.

Το φιάσκο της λίστας

Πρόκειται για επικοινωνιακό φιάσκο, καθώς η λίστα αυτή, που είναι εκείνη η λίστα χρεών που ήθελε να διαγράψει ο προηγούμενος υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου, στην ουσία δεν κρύβει κανέναν… θησαυρό. Και τούτο, καθώς από τα σχεδόν 30 δισ. που βαρύγδουπα χρωστούν στο Δημόσιο όσοι έχουν οφειλές άνω των 150.000 ευρώ, μόλις 4-5 μπορεί να ελπίζει ότι θα εισπράξει. Καθώς στη λίστα κυριαρχούν εταιρείες-"φαντάσματα", εταιρείες που έχουν κλείσει από καιρό ή έχουν περάσει σε εκκαθάριση, περιπτώσεις διακίνησης πλαστών και εικονικών τιμολογίων κ.λπ. Και, βέβαια, το κωμικό της υπόθεσης είναι ότι στη λίστα αυτή φιγουράρει ως ο πλέον μεγαλοοφειλέτης του Δημοσίου… ο ΟΣΕ με 1,2 δισ. ευρώ χρέος. Ανθρακες, λοιπόν, ο θησαυρός. Βεβαίως, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου η διαγραφή που επιθυμούσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, με συνέπεια τον τερματισμό της διεκδίκησης κάποιων περιουσιακών στοιχείων εταιρειών από το Δημόσιο, ενδεχομένως θα άνοιγε δρόμο σε ιδιώτες να εγείρουν αντίστοιχες διεκδικήσεις…

Σε δυσμενή θέση η χώρα

Και ενώ η χώρα βαδίζει χωρίς σχέδιο και πρόγραμμα προς τη βαθύτερη ύφεση, πληθαίνουν οι "φωνές" από το εξωτερικό, από πλευρές με βαρύνουσα θέση και άποψη, για το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Βεβαίως, θα μπορούσε να υποθέσει κανείς ότι οι αυξανόμενες θέσεις περί της εξόδου ή μη της χώρας από την Ευρωζώνη, αλλά και των πιθανών κυρώσεων που θα υποστεί για τη δημοσιονομική… απειθαρχία, εντάσσονται και στο πλαίσιο μιας επιχείρησης "ΣΟΚ και ΔΕΟΣ", ώστε να μπορέσει η κυβέρνηση να κάμψει τις αναστολές για τις αντικοινωνικές έως και αντεθνικές δράσεις που καλείται, με το μαχαίρι πλέον στον λαιμό, να αναλάβει. Και για τις οποίες σε μεγάλο βαθμό οι ευθύνες βαρύνουν την ίδια, καθώς οι δικές της αναβολές και η δική της ανικανότητα και απραξία, καθώς και η έλλειψη βούλησης, επιδείνωσαν το κλίμα και την κατάσταση της χώρας. Μπορεί όλα αυτά να έχουν κάποια ουσία και νόημα. Το βέβαιο, πάντως, είναι ότι η στάση των διεθνών κύκλων, εταίρων, ΔΝΤ, ΕΚΤ, επενδυτών, απέναντι στη χώρα έχει αλλάξει προς το χειρότερο. Και αυτό επιδεινώθηκε από τους πρόσφατους πολιτικάντικους λεονταρισμούς με τη διακοπή των συζητήσεων με την τρόικα.

Κυρώσεις για απείθαρχους…

Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Σόιμπλε, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, ήταν αρκετά σαφής στις τελευταίες δηλώσεις του. Άλλωστε, οι δηλώσεις του κ. Σόιμπλε εσχάτως κλιμακώνονται δυσάρεστα για την Ελλάδα. Τόνισε, λοιπόν, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι αν η Ελλάδα θέλει να εξασφαλίσει την παρουσία της στην Ευρωζώνη, θα πρέπει να παλέψει για αυτό και να αποδείξει ότι μπορεί να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της. Εδώ να θυμίσουμε ότι τον Νοέμβριο πρόκειται να συζητηθεί η κοινή "ιδέα-πρόταση" Μέρκελ και Σαρκοζί για τις ευθύνες που θα κληθεί να αναλάβει όποια χώρα της Ευρωζώνης απειθαρχεί δημοσιονομικά και εξακολουθεί να παράγει ελλείμματα. Με όποιες κυρώσεις θα συνοδεύουν την εξέλιξη αυτή, είτε αφορούν εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας ως προς την εκτέλεση των δημοσιοοικονομικών, είτε ακόμη και ποινές διακοπής των χρηματοδοτήσεων ή και προσωρινή αποβολή, όπως προτείνουν οι πιο σκληροπυρηνικοί.


Στον κόσμο τους…

Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν, η ελληνική κυβέρνηση έχει αρχίσει να θυμίζει την ορχήστρα που έπαιζε στο κατάστρωμα του "Τιτανικού", την ώρα που το πλοίο βυθιζόταν. Είναι σαφές ότι πρέπει αμέσως να αναληφθούν σοβαρές πρωτοβουλίες σε πολιτικό επίπεδο, ώστε να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα. Δεν είναι ώρα για επικοινωνιακά τρικ αλλά για σοβαρές αποφάσεις. Και ενδεχομένως λυτρωτική να είναι και η προσφυγή στις κάλπες, αν δεν υπάρξει η δυνατότητα να συναινέσουν σε συγκεκριμένες δράσεις οι πολιτικές δυνάμεις. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η σημερινή εικόνα δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η κυβέρνηση έχει χάσει, άλλωστε, την εμπιστοσύνη της κοινωνίας μετά τα συνεχή πολιτικά ψεύδη και αυτό καθιστά απαγορευτική οποιαδήποτε προσπάθεια κι αν γίνει. Η εικόνα της Θεσσαλονίκης και της πρωθυπουργικής παρουσίας στη φετινή ΔΕΘ αποτυπώνει ξεκάθαρα το ηθικό και το κλίμα μέσα στο κυβερνών κόμμα, όπου ήδη διαπιστώνονται φυγόκεντρες δυνάμεις, ακόμη και από εκείνους που σήμερα ασκούν επί της ουσίας την εξουσία.
http://www.axiaplus.gr/Default.aspx?id= ... 108&lang=1


Κορυφή
 Προφίλ  
 
Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  
Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 1 Δημοσίευση ] 

Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες


Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Αναζήτηση για:
Μετάβαση σε:  

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Ελληνική μετάφραση από το phpbb2.gr