neoforum.gr



Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες




Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 1 Δημοσίευση ] 
Συγγραφέας Μήνυμα
 Θέμα δημοσίευσης: ΜΝΗΜΟΝΙΟ: 2 ΟΨΕΙΣ
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Δευτ Ιούλ 04, 2011 8:16 am 
Χωρίς σύνδεση
Site Admin

Εγγραφή: Τετ Απρ 22, 2009 3:56 am
Δημοσιεύσεις: 3493
Εικόνα

ΜΝΗΜΟΝΙΟ: 2 ΟΨΕΙΣ

Το κόλπο των πιστωτών με τη νέα δανειακή σύμβαση, - Το κόστος του rollover των ομολόγων και τα νέα εκλογικά σενάρια. Οι προσδοκίες από αποκρατικοποιήσεις, αναπτυξιακά κοινοτικά κονδύλια και τραπεζικά deals.

Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου


Η έγκριση της παροχής της 5ης δόσης στην Ελλάδα, μέσω τηλεδιάσκεψης του έκτακτου Eurogroup αυτό το Σαββατοκύριακο, έρχεται να σβήσει οριστικά τις ανησυχίες των αγορών για το ενδεχόμενο άμεσης χρεοκοπίας της χώρας. Και παράλληλα να δώσει χρόνο ηρεμίας σε πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους, τόσο διεθνώς όσο και στο εσωτερικό. Αν όμως ένας κρίσιμος κύκλος ολοκληρώθηκε, ένας ακόμη κρισιμότερος αρχίζει. Γιατί το μείζον διακύβευμα είναι πλέον η έγκριση και της νέας δανειακής σύμβασης της χώρας, η οποία αναμένεται να συζητηθεί στις 11 Ιουλίου, όταν και θα αποσαφηνισθεί από το Eurogroup το νέο πακέτο βοήθειας. Οι τελευταίες δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων αναφέρουν ότι το πακέτο θα κυμανθεί στο ύψος των 80 - 85 δισ. ευρώ, στα οποία θα προστεθούν και τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις. Αρα, συνολικά τα νέα κεφάλαια που θα καλύψουν την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους μέχρι το 2015 θα κυμανθούν στα 130 με 140 δισ. ευρώ. Αν σε αυτά προστεθούν τα 67 δισ. που θα έχουμε ήδη πάρει από το πρώτο πακέτο, το συνολικό κονδύλι προσεγγίζει ή και ξεπερνά τα 200 δισ. ευρώ.

Στο επίκεντρο το γαλλικό σχέδιο

Βεβαίως αυτά τα νούμερα δεν είναι οριστικά. Οριστική ωστόσο είναι η συμμετοχή των ιδιωτών στο rollover των ελληνικών ομολόγων. Είτε προτιμηθεί το γαλλικό σχέδιο είτε υπάρξει κάποια εναλλακτική πρόταση με αντίστοιχες πάντως προδιαγραφές. Πάντως, επειδή όλα τα νομίσματα έχουν δύο όψεις, έτσι και το νέο αυτό πακέτο βοήθειας έχει δύο οπτικές γωνίες ως προς τα οφέλη αλλά και τα προβλήματα που δημιουργεί. Ενώ βέβαια υπάρχει πάντα και η πολιτική παράμετρος, καθώς το νέο πακέτο βοήθειας θα απαιτήσει και ένα νέο μνημόνιο. Το οποίο επίσης θα πρέπει να ψηφιστεί από το ελληνικό κοινοβούλιο. Γεγονός που προδιαθέτει για ένα αρκετά καυτό φθινόπωρο, μια και τότε τοποθετείται (από Σεπτέμβριο) η ψήφιση του νέου μνημονίου. Το οποίο θα ενσωματώνει σε βάθος χρόνου, μια και θα έχει διάρκεια μέχρι το 2015, τις σκληρές προϋποθέσεις του πρώτου μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και πιθανώς ορισμένα ακόμη πιο σκληρά μέτρα, ώστε να υπάρξουν οι απαραίτητες εξασφαλίσεις για τους πιστωτές.

Ανακούφιση στις αγορές

Είναι πάντως σαφές ότι η ανακούφιση των αγορών για την παροχή της 5ης δόσης αρχικά αλλά και την αναμενόμενη χορήγηση του νέου πακέτου. Στο Χρηματιστήριο ήδη έχει αρχίσει δειλά να φαίνεται η πρώτη τάση ανάκαμψης, καθώς υπάρχουν κεφάλαια, κερδοσκοπικά κατ' ουσίαν σε αυτή τη φάση, που εκτιμούν ότι υπάρχουν ευκαιρίες κέρδους στις ιδιαίτερα χαμηλές αποτιμήσεις. Αλλωστε και οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι εκτιμούν ότι, στον βαθμό που ο ορίζοντας στην Ελλάδα θα αρχίσει να γίνεται και πάλι… ανηφορικός, μετά την έντονη κατηφοριά των προηγούμενων δύο χρόνων, η ελληνική αγορά μπορεί να προσφέρει αξιοσημείωτες επενδυτές ευκαιρίες. Παράλληλα, παρατηρείται και μια έστω διστακτική πρώτη μικρή αποκλιμάκωση στα spreads, η οποία λογικά θα λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις μόλις οριστικοποιηθεί η παροχή της βοήθειας και αποφευχθεί οριστικά ένα "πιστωτικό γεγονός".

Ωθηση στο επενδυτικό κλίμα

Ωθηση στο επενδυτικό κλίμα μπορούν να προσδώσουν και τρεις ακόμη παράμετροι: Οι αποκρατικοποιήσεις, τα τραπεζικά deals και η απελευθέρωση κοινοτικών πόρων και χορηγήσεων (ΕΣΠΑ κ.λπ.) ανεξάρτητα από την εθνική συμμετοχή, που θα συρρικνωθεί. Αυτό θα επιτρέψει αφενός το ξεπάγωμα πολλών μεγάλων έργων, ενώ ασφαλώς οι ιδιωτικοποιήσεις θα συμβάλουν, μαζί με τα έργα και τα επενδυτικά projects που κυοφορούνται, στην αναθέρμανση της οικονομίας. Οσον αφορά τις τράπεζες, όλα δείχνουν ότι, με δεδομένη την κρίση ρευστότητας που υφίστανται και τη διαρροή των καταθέσεων, αλλά και την επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης της κεφαλαιακής τους επάρκειας, θα επαναφέρουν τις συζητήσεις για συγχωνεύσεις και συμμαχίες. Αλλωστε τα μεγαλύτερα σχήματα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αναζητήσουν ρευστότητα από τη διεθνή διατραπεζική αγορά, η οποία παραμένει κλειστή για τις ελληνικές τράπεζες.

Τα τραπεζικά deals

Ενα τραπεζικό deal το επιθυμεί σφόδρα και η κυβέρνηση, καθώς εκτιμά ότι θα αποτελέσει ένα ισχυρό μήνυμα προς τους διεθνείς επενδυτές και την Ε.Ε. ότι η χώρα εισέρχεται σε τροχιά αναδιάρθρωσης της οικονομίας της. Ετσι, δεν είναι τυχαίο ότι έχει δοθεί "πράσινο φως" στην Εθνική να διερευνήσει τις δυνατότητες υλοποίησης ενός πολύ μεγάλου deal με τη Eurobank, δεδομένης της αποτυχίας συνεννόησης με την Alpha.
Είναι λοιπόν σαφές ότι η αποφυγή της χρεοκοπίας και η εξασφάλιση πόρων για ανάπτυξη μπορούν να συμβάλουν στην αλλαγή και της ψυχολογίας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της χώρας από τους ξένους επενδυτές. Ετσι ώστε μετά το 2015 η Ελλάδα να κατορθώσει να επιτρέψει στις αγορές.


Η άλλη οπτική γωνία…

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, υπάρχει και μια διαφορετική οπτική γωνία των όσων σήμερα συμβαίνουν. Για παράδειγμα, το νέο πακέτο βοήθειας, με τη συμμετοχή των ιδιωτών, ουσιαστικά διασφαλίζει τους πιστωτές χωρίς να χρειαστεί να προσφέρουν ούτε ένα ευρώ παραπάνω από ό,τι θα έδιναν στο πλαίσιο του πρώτου μνημονίου. Και τούτο καθώς ήδη η χώρα έχει εισπράξει 55 δισ. ευρώ και με την 5η δόση θα λάβει άλλα 12, συνολικά 67. Αυτό σημαίνει ότι απομένουν άλλα 43 δισ. από το πρώτο δάνειο των 110 δισ. ευρώ. Τώρα, όμως, προχωρούμε σε νέα δανειακή σύμβαση, η οποία θα ενσωματώσει αυτά τα εναπομείναντα 43 δισ. ευρώ. Αν συνεκτιμηθεί ότι άνω των 30 δισ., ίσως και 40 έως 50 δισ., θα αφορούν την επιμήκυνση -μέσω του rollover- των ελληνικών ομολόγων, ουσιαστικά από τα 80 - 85 δισ. του νέου πακέτου τα μισά και ίσως περισσότερα θα αφορούν τη συμφωνία με τους ιδιώτες. Και το ποσό αυτό μπορεί να είναι στην πορεία πολύ μεγαλύτερο. Αρα και το ρευστό που θα χρειαστεί να εκταμιευτεί μικρότερο. Βεβαίως πολλά θα εξαρτηθούν από τη φύση της τελικής συμφωνίας, όμως η ουσία δεν αλλάζει και πολύ. Εδώ πρέπει επίσης να συνυπολογισθεί ότι καθοριστικό ρόλο θα παίξουν οι αποκρατικοποιήσεις, οι οποίες, στον βαθμό που ευοδωθούν, θα καλύψουν το υπόλοιπο χρηματοδοτικό κενό.

Δεν ρισκάρουν οι πιστωτές

Αρα στην ουσία οι εταίροι μας και το ΔΝΤ σε καμία περίπτωση δεν ρισκάρουν πολύ περισσότερα χρήματα από εκείνα που εξαρχής θα διέθεταν. Και σε όποιον βαθμό υπάρχει αυτό το ρίσκο θα ισχύσει η υποθήκη του Ταμείου των αποκρατικοποιήσεων. Το οποίο Ταμείο διαθέτει τέτοιες υπερεξουσίες και μπορεί να επεκτείνει σε τέτοιον βαθμό τη δράση του, ώστε να μιλάμε για ουσιαστική εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας. Ασχετα βέβαια αν σε αυτό οδήγησε η ανικανότητα των Ελλήνων πολιτικών. Επίσης, σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των ιδιωτών, είναι σαφές ότι το μεγαλύτερο μερίδιο καλούνται να επωμιστούν οι ελληνικές τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία. Που ασφαλώς θα πληγούν από την περιορισμένη ρευστότητα που θα λάβουν από την ωρίμανση των ομολόγων. Και όλα αυτά χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο ενός haircut μετά το 2015. Και βέβαια, υπάρχει και το ζήτημα του επιτοκίου. Πόσο θα αυξηθεί το 4,2%, που με τόσο κόπο επιτεύχθηκε, ώστε να το αποδεχτούν οι ιδιώτες και να μη θεωρηθεί η συναλλαγή credit event; Πόσο θα κοστίσει σε τόκους που θα πνίξουν την ελληνική οικονομία σε διάρκεια δεκαετιών το νέο μνημόνιο;

Μόνο εισπρακτικά μέτρα

Και βέβαια, μπορεί να υπάρχουν κάποιες θετικές εκτιμήσεις, αλλά εν τέλει είναι άγνωστο πώς ακριβώς θα αντιδράσουν οι οίκοι αξιολόγησης. Τέλος, υπάρχει και η παράμετρος της αμφίβολης επιτυχίας του οικονομικού προγράμματος που επιβάλλει η τρόικα. Είναι σαφές ότι η αποτυχία του πρώτου μνημονίου, για όποιος λόγους υπήρξε, δεν εγγυάται σε καμιά περίπτωση την επιτυχία του δεύτερου. Αλλωστε μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει κανένα μέτρο που να στοιχειοθετεί την επανεκκίνηση της οικονομίας. Μόνο εισπρακτικά είναι τα μέτρα που έχουν γίνει γνωστά. Δεν έχουμε δε κανένα διαρθρωτικό μέτρο που να αντιμετωπίζει τη συγκεκριμένη επιτακτική ανάγκη της ελληνικής οικονομίας. Για παράδειγμα, δεν υπάρχει καμία αναφορά στην απελευθέρωση του ωραρίου εργασίας. Δεν υπάρχει π.χ. καμία αναφορά στη μεταρρύθμιση και ιδιωτικοποίηση της Παιδείας. Καμία π.χ. αναφορά στην απελευθέρωση αγορών όπως της Ενέργειας. Και πάνω από όλα, είναι βέβαιο ότι θα επιτευχθεί η κοινοβουλευτική συναίνεση ώστε να ψηφιστεί η νέα σύμβαση ή μήπως έχουμε μπροστά μας μια (σχεδόν) τρίμηνη προεκλογική περίοδο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται; Στην οποία κάποια στιγμή θα πρέπει να συζητηθεί και το πώς δημιουργήθηκε αυτό το χρέος και σε πιο ποσοστό αυτό οφείλεται στα αποικιοκρατικά επιτόκια και δανειακές συμβάσεις.
http://www.axiaplus.gr/Default.aspx?id= ... 108&lang=1


Κορυφή
 Προφίλ  
 

Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  
Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 1 Δημοσίευση ] 

Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες


Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 33 επισκέπτες


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Αναζήτηση για:
Μετάβαση σε:  

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Ελληνική μετάφραση από το phpbb2.gr