neoforum.gr


Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες
Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 1 Δημοσίευση ] 
Συγγραφέας Μήνυμα
 Θέμα δημοσίευσης: ΒΕΛΟΥΔΙΝΗ ΔΙΑΔΟΧΗ ;
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Δευτ Ιούλ 04, 2011 8:12 am 
Χωρίς σύνδεση
Site Admin

Εγγραφή: Τετ Απρ 22, 2009 3:56 am
Δημοσιεύσεις: 3493
Εικόνα

ΒΕΛΟΥΔΙΝΗ ΔΙΑΔΟΧΗ;

…Γιώργος - Βαγγέλης, όπως…Μπλερ - Μπράουν; "Βελούδινη" διαδοχή προβλέπουν επενδυτικοί και τραπεζικοί κύκλοι στο Λονδίνο. Οι αρχηγικού τύπου ομιλίες και η προσωπική πρόσκληση του υπουργού Οικονομικών στη Ν.Δ. για συναίνεση

Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου


Η αρχηγική εμφάνιση του Βαγγέλη Βενιζέλου στις συζητήσεις στη Βουλή τόσο για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης όσο και για το Μεσοπρόθεσμο και τον εφαρμοστικό νόμο -ο οποίος μάλιστα στις ομιλίες του αναφέρθηκε αρκετά αρχηγικά, πέραν των αρμοδιοτήτων του τομέα του, και στα επεισόδια και στον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση χειρίζεται την "πλατεία"- φούντωσαν τις παρασκηνιακές συζητήσεις στους τραπεζικούς, επενδυτικούς και χρηματιστηριακούς κύκλους και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό περί έναρξης της διαδικασίας διαδοχής στο κυβερνών κόμμα ενόψει εκλογών. Τις οποίες είχαν ήδη αρχίσει να "βλέπουν" μετά τις ευχαριστίες του πρωθυπουργού προς τον νέο υπουργό Οικονομικών για τον θετικό ρόλο του στη διατήρηση της εσωκομματικής συνοχής. Ρόλος που, σύμφωνα με την πλειονότητα των πολιτικών παρατηρητών, ενδεχομένως και να απέτρεψε την ανατροπή της κυβέρνησης κατά τις κρίσιμες ψηφοφορίες. Ξένοι αναλυτές προσθέτουν επίσης ότι, αν δεν είχε επιτευχθεί ο ενδοκυβερνητικός συμβιβασμός, ακόμη και αν περνούσε το Μεσοπρόθεσμο (όπως τελικά βέβαια έγινε), θα ήταν υπεραισιόδοξη η προσδοκία να περάσει το Μνημόνιο ΙΙ που θα συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση. Κάτι που αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή από Σεπτέμβριο, ενώ εξακολουθεί να είναι αμφίβολη η υπερψήφισή του, ακόμη και μετά τη συναίνεση που επιτεύχθηκε στην κυβέρνηση. Ιδιαίτερα μάλιστα αν ευσταθούν οι διαρροές που μιλούν για απαίτηση 180 ψήφων. Κάτι που αν ισχύσει φέρνει τις εκλογές πολύ κοντά.

Αλά Μπλερ και Μπράουν

Ιδιαίτερα πάντως στο Λονδίνο, όπου υπάρχει και το προηγούμενο της διαδοχής του Τόνι Μπλερ στην ηγεσία του κόμματος και αυτομάτως στην πρωθυπουργία από τον Γκόρντον Μπράουν, η φημολογία για απόσυρση του Γιώργου Παπανδρέου, σε συνδυασμό (όπως εκτιμάται) με την ανάληψη από τον Ελληνα πρωθυπουργό διεθνούς κύρους ρόλου είτε σε πρώτο είτε σε δεύτερο χρόνο και τη διαδοχή του από τον Βαγγέλη Βενιζέλο, οργιάζει σε επενδυτικούς κύκλους και σε στελέχη μεγάλων επενδυτικών οργανισμών. Παρατηρούν μάλιστα ότι υπάρχει μια εντυπωσιακή σύμπτωση στο γεγονός ότι ο κ. Βενιζέλος κατέχει πλέον το αξίωμα του υπουργού Οικονομικών όπως ακριβώς ο Γκόρντον Μπράουν στην κυβέρνηση Μπλερ. Τονίζουν επίσης ότι ο Γιώργος Παπανδρέου, παρά την προφανή συρρίκνωση της δημοτικότητάς του, βρίσκεται σε μια συγκυρία που ιστορικά του δίνει την ευκαιρία για αποχώρηση μετ' επαίνων, ιδιαίτερα αν συνοδευτεί από πρόταση ανάληψης διεθνούς κύρους θέσης, καθώς θα έχει καταφέρει να διασώσει την ελληνική οικονομία από τη χρεοκοπία, εξέλιξη που ιστορικά θα του πιστωθεί.

Λήγει η τετραετής θητεία του προέδρου

Αν, αντίθετα, προτιμήσει να παραμείνει στη θέση του, θα έχει να αντιμετωπίσει ορισμένα πολύ δύσκολα στοιχήματα, καθώς η πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας θα είναι μακρά και ιδιαίτερα επίπονη όποιοι και αν είναι οι όροι του μνημονίου 2. Γεγονός που μόνο φθορά θα μπορεί πολιτικά να φέρει στον σημερινό πρωθυπουργό, ο οποίος εξακολουθεί να χαίρει ιδιαίτερα μεγάλης εκτίμησης διεθνώς. Και εδώ εμπλέκεται στο σενάριο η λήξη της θητείας του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, μια και, σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος, η θητεία του προέδρου είναι τετραετής. Θυμίζουμε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου εξελέγη με αντίπαλο τον Βαγγέλη Βενιζέλο (και τον Κώστα Σκανδαλίδη) τον Νοέμβριο του 2007, οπότε φέτος συμπληρώνεται η τετραετία. Υπό άλλες προϋποθέσεις, η επανεκλογή θα ήταν μια τυπική διαδικασία, όμως, με την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα, ουδείς μπορεί να είναι σίγουρος για αυτό.

"Δαχτυλίδι" με συναίνεση

Αυτή η παράμετρος, όσο και η ανάγκη να περιορισθούν οι διαρροές βουλευτών, που σταδιακά συρρικνώνουν την κοινοβουλευτική δύναμη του κυβερνώντος κόμματος, είναι πιθανό, σύμφωνα με τους προαναφερθέντες κύκλους, να μας οδηγούν προ μιας ενδεχόμενης "βελούδινης" διαδοχής, είτε μέσα από διαδικασίες της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είτε μέσα από κομματικές διαδικασίες. Και καθώς αυτές οι εξελίξεις θα συνοδεύονται από τη συναίνεση των δύο ανδρών, Παπανδρέου και Βενιζέλου, είναι πιθανό να δώσουν στην κυβέρνηση τον πολιτικό χρόνο που αναζητεί για να βγάλει την τετραετία. Και να ελπίζει εκεί ότι θα έχει επιτευχθεί μια έστω και μικρή ανάκαμψη στην οικονομία, ώστε να δείξει ότι μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση.


Η ευρωπαϊκή… προίκα

Πάντως, ορισμένες πλευρές που πρόσκεινται στον υπουργό Οικονομικών εκτιμούν ότι η διαδοχή προϋποθέτει και… προίκα. Εννοώντας τη στήριξη της Ευρώπης στον κ. Βενιζέλο, όπως ακριβώς έχει πράξει για τον κ. Παπανδρέου. Γιατί χωρίς τα ευρωπαϊκά κονδύλια, όχι για τα δάνεια, αλλά για την ανάπτυξη, οποιαδήποτε εξέλιξη δεν θα μπορεί να είναι άλλο από αρνητική. Ομως υπάρχουν και εκείνοι που υποστηρίζουν ότι, όταν σου προσφέρεται ένα "δαχτυλίδι", τότε το παίρνεις ακόμα και απέναντι στις πιο αντίξοες συνθήκες. Ιδιαίτερα αν έχεις ήδη αποτύχει μια φορά να το φορέσεις. Αλλωστε, ο κ. Βενιζέλος πιθανολογείται ότι θα έχει την πολυτέλεια να χάσει μια εκλογική αναμέτρηση.


"Γέφυρες" με τη Νέα Δημοκρατία

Ανεξάρτητα όμως από τα πολιτικά σενάρια και τη φημολογία, υπάρχουν και κάποιες άλλες παράμετροι που έχουν ενισχύσει τον κυβερνητικό ρόλο του κ. Βενιζέλου. Μεταξύ αυτών η συνεχής πρόσκληση συναίνεσης που απευθύνει στη Νέα Δημοκρατία (κυρίως) καθώς και σε άλλες πολιτικές δυνάμεις, όχι πλέον τόσο ο πρωθυπουργός, αλλά ο ίδιος κ. Βενιζέλος. Οσο και αν οι στόχοι αφορούν τον τομέα ευθύνης του, αφού η συζήτηση γίνεται για τις αποκρατικοποιήσεις και το νέο Ταμείο καθώς και για το φορολογικό νομοσχέδιο που θα έρθει το φθινόπωρο, η αλήθεια είναι ότι η πρόσκληση αυτή είναι αρκετά… πρωθυπουργική. Προκύπτει μάλιστα, όπως αναφέρεται, ότι αυτές οι προσκλήσεις δεν έχουν μείνει αναπάντητες και ότι τόσο στις αποκρατικοποιήσεις όσο και στο φορολογικό θα υπάρξει συνεργασία των δύο κομμάτων. Με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει άλλωστε για τη συνέχεια και τις ενδεχόμενες προσπάθειες προσέγγισης αν οι επόμενες εκλογές, όποτε αυτές γίνουν, είτε το φθινόπωρο είτε αργότερα, δεν οδηγήσουν σε αυτοδυναμία.
http://www.axiaplus.gr/Default.aspx?id= ... 108&lang=1


Κορυφή
 Προφίλ  
 
Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  
Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 1 Δημοσίευση ] 

Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες


Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 4 επισκέπτες


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Αναζήτηση για:
Μετάβαση σε:  

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Ελληνική μετάφραση από το phpbb2.gr