neoforum.gr


Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες
Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 1 Δημοσίευση ] 
Συγγραφέας Μήνυμα
 Θέμα δημοσίευσης: DEAK ΕΤΕ - EUROBANK ;
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Δευτ Ιουν 06, 2011 8:20 am 
Χωρίς σύνδεση
Site Admin

Εγγραφή: Τετ Απρ 22, 2009 3:56 am
Δημοσιεύσεις: 3493
Εικόνα

Deal ΕΤE–Eurobank;

Η ενημέρωση του πρωθυπουργού για τις συζητήσεις και το "πράσινο φως" για αναδιάρθρωση του κλάδου. Το σχέδιο απορρόφησης του ΤΤ, που μειώνει τη δεσπόζουσα θέση του Σπ. Λάτση στο νέο σχήμα.Του Δημήτρη ΠαπακωνσταντίνουΗ συμφωνία για το νέο δάνειο, έτσι όπως τουλάχιστον περιγράφεται μέχρι στιγμής, προκαλεί μεγάλα ερωτηματικά που συνδέονται με τον ελληνικό τραπεζικό τομέα. Και τούτο καθώς από το σύνολο του δανείου, ένα ποσοστό, πιθανώς 20 - 25 δισ. ευρώ, θα αφορά στην περιορισμένου εύρους εθελοντική αντικατάσταση ομολόγων που λήγουν από άλλα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, έτσι ώστε να μην προκληθεί "credit event", που θα ενεργοποιούσε τα CDS επί των ομολόγων αυτών. Και το ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι το εξής: Οταν αναφέρεται η συμμετοχή ιδιωτών ως προϋπόθεση για τη νέα δανειακή σύμβαση των περίπου 60 - 65 δισ. ευρώ, ποιοι θα είναι αυτοί; Θα είναι ξένες τράπεζες που θα έχουν αποκτήσει τα ομόλογα αυτά σε εξευτελιστικές τιμές και θα κερδοσκοπήσουν με την ανταλλαγή; Ή μήπως πίσω από τη φράση αυτή θα κρύβονται κυρίως οι ελληνικές τράπεζες και πιθανώς και τα ασφαλιστικά ταμεία;

Τι θα γίνει με τη ρευστότητα;

Γιατί αν συμβεί αυτό, θα υλοποιηθεί σε μια συγκυρία στην οποία οι τράπεζες βιώνουν μια ιδιαίτερα σκληρή κρίση ρευστότητας, η οποία εξελίσσεται σταδιακά και σε κρίση κεφαλαίων. Υπενθυμίζουμε ότι σε λίγες ημέρες οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να υποβάλουν στην τελική μορφή τους τα funding plans για την απεξάρτηση από τη ρευστότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έτσι ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στο πακέτο ρευστότητας των 30 δισ. ευρώ. Οπως όμως προκύπτει από τραπεζικές πηγές, μια σημαντική παράμετρος που χρησιμοποιήθηκε στα funding plans για να επιτευχθεί η μείωση της εξάρτησης ήταν η είσπραξη περίπου 16 - 17 δισ. ευρώ την επόμενη διετία από λήξεις ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου. Ομως, αν ισχύσει η εθελοντική πλην όμως -να μη γελιέται κανείς- τελικά υποχρεωτική για τις ελληνικές τράπεζες αποδοχή της αναχρηματοδότησης μέσω νέων ομολόγων των σειρών που λήγουν, από πού θα βρουν τη ρευστότητα αυτή; Δεδομένου μάλιστα ότι ακόμη και η εξασφάλιση του δανεισμού του Δημοσίου δεν εγγυάται την υποχώρηση των spreads στις αγορές, μια και ουδείς αναλυτής έχει πειστεί ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο.


Ο ρόλος της ΕΚΤ

Θυμίζουμε εδώ ότι ο διοικητής της ΕΚΤ Ζ.Κ. Τρισέ έχει ταχθεί ξεκάθαρα αρνητικά στο ενδεχόμενο της έστω εθελοντικής αντικατάστασης των ομολόγων, γνωρίζοντας τα προβλήματα που αυτό θα επιφέρει στις ελληνικές τράπεζες. Μόνο που ο κ. Τρισέ, ο οποίος έχει συγκρουσθεί τον τελευταίο καιρό με τους Ευρωπαίους πολιτικούς ηγέτες, σε λίγους μήνες αποσύρεται και κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τη στάση που θα κρατήσει ο αντικαταστάτης του. Θα δώσει παράταση στην παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ; Αν συμβεί αυτό, όπως οι πολιτικοί εκτιμούν, τότε το σχέδιο δανεισμού είναι βιώσιμο. Αν όχι, γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι ο συνολικός σχεδιασμός θα είναι στον αέρα.

Συζητήσεις Εθνικής - Eurobank

Η αίσθηση που υπάρχει στις αγορές είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες θα βρεθούν σε κλοιό ασφυκτικών πλέον πιέσεων για να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις. Και ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος θα προχωρήσει με πολύ ταχύτερους ρυθμούς. Τονίζουν μάλιστα ότι η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να αναθερμάνει την αγορά και εν όψει των αποκρατικοποιήσεων, θα ανάψει "πράσινο φως" για την υλοποίηση τραπεζικών deals, ώστε να ξεκινήσει ο μετασχηματισμός και να "αναπνεύσει" το εγκλωβισμένο σήμερα τραπεζικό σύστημα. Στο επίκεντρο της φημολογίας, που ωστόσο βασίζεται σε πραγματικές διαπραγματεύσεις, είναι η διερεύνηση της συγχώνευσης Εθνικής και Eurobank. Και το deal αυτό, καθώς και ορισμένες παρελκόμενες εξελίξεις, φέρεται να συζητήθηκε και στο πρόσφατο ραντεβού του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Απ. Ταμβακάκη με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου στο Μαξίμου.

Η παράμετρος Λάτση

Σε ό,τι αφορά την προσέγγιση Εθνικής και Eurobank, η μόνη ουσιαστικά εμπλοκή που υπήρχε ήταν η δεσπόζουσα μετοχική θέση που θα αποκτούσε στο νέο σχήμα ο Σπ. Λάτσης. Ωστόσο, με την κυβέρνηση να έχει χρεωθεί ήδη μία αποτυχία μετά τη διάλυση του "φλερτ" Εθνικής - Alpha και με δεδομένο ότι μέγεθος αντίστοιχο με της Alpha έχει μόνο η Eurobank, οι αντιρρήσεις άρχισαν να κάμπτονται. Παράλληλα, αναζητούνται λύσεις προκειμένου να μειωθεί (αν και θα παραμένει ο μεγαλύτερος μέτοχος) η μετοχική θέση του κ. Λάτση, ώστε να αμβλυνθούν οι όποιες αντιδράσεις. Πιθανώς αυτό να επιτευχθεί μέσω της εξαίρεσης κάποιων δραστηριοτήτων της Eurobank εκτός Ελλάδος, ώστε να διαμορφωθεί ανάλογα και η σχέση ανταλλαγής.

Το σχέδιο για απορρόφηση του Τ.Τ.

Ορισμένες πηγές μάλιστα αναφέρουν ότι, αν προχωρήσει το σχέδιο και ευοδωθεί η συμμαχία Εθνικής και Eurobank, το νέο σχήμα θα διεκδικήσει και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, στο οποίο άλλωστε οι δύο τράπεζες μαζί κατέχουν κάτι παραπάνω από το 12% των μετοχών του. Ετσι, μαζί με το μεγάλο deal θα έχει επιτευχθεί και η αποκρατικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, καθώς το νέο σχήμα, το οποίο πιθανώς θα προχωρήσει και σε αύξηση κεφαλαίου, θα έχει την κεφαλαιακή επάρκεια να αποπληρώσει τις προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου (950 + 350 = 1,3 δισ. ευρώ). Ιδιαίτερα από τη στιγμή που θα έχει πάντα τη δυνατότητα να εξασφαλίσει έσοδα από την πώληση της Finansbank. Και υπάρχει και ένας πρόσθετος λόγος που επιθυμείται η απορρόφηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου από το νέο σχήμα. Μέσω αυτής και λόγω της μετοχικής θέσης που κατέχει το Δημόσιο στο Τ.Τ. θα ισορροπήσει ακόμη περισσότερο η σχέση με το ποσοστό Λάτση στο νέο σχήμα.

Οι ξένοι, η Citi, η Finans, η Alpha

Είναι σαφές πάντως ότι οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι έχουν ήδη αποστείλει μήνυμα προς τις δύο τράπεζες ότι θα αντιμετώπιζαν ιδιαίτερα θετικά ένα ενδεχόμενο deal. Άλλωστε και στο Χρηματιστήριο οι φήμες που κυκλοφόρησαν σε ξένα dealing rooms σε συνδυασμό με τις θετικές προσδοκίες για τον ελληνικό δανεισμό οδήγησαν σε μεγάλη άνοδο, ενώ παρατηρήθηκε και σημαντικό short covering. Γεγονός που προεξοφλεί συνέχιση του θετικού κλίματος. Πάντως, μένει να φανεί αν θα παίξει ρόλο στον συνολικό σχεδιασμό, και κυρίως σε μια πιθανή νέα αύξηση κεφαλαίου, και η Citigroup, που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον τόσο για την ΕΤΕ όσο και για τη Finans. Θυμίζουμε ότι ο αμερικανικός όμιλος ο οποίος είναι ο μόνος από τις μεγάλους επενδυτικούς αμερικανικούς ομίλους που πήρε δουλειά συμβούλου για το πρώτο πακέτο αποκρατικοποιήσεων έχει εκδηλώσει κατ' επανάληψη στην κυβέρνηση το ενδιαφέρον του για συμμετοχή στην Εθνική. Είναι ωστόσο επίσης σαφές ότι, αν προχωρήσει ο σχεδιασμός αυτός, του deal δηλαδή Εθνικής - Eurobank και δεν μπλοκαριστεί από αντιδράσεις που ενδεχομένως θα υπάρξουν στο κυβερνών κόμμα, θα επιταχυνθούν πιθανώς και οι εξελίξεις ως προς την αύξηση κεφαλαίου που προγραμματίζει η Alpha, η οποία έχει επιλέξει να κινηθεί αυτόνομα, ενδεχομένως και με τη συμμετοχή ενός ξένου συμμάχου.
http://www.axiaplus.gr/Default.aspx?id= ... 108&lang=1


Κορυφή
 Προφίλ  
 
Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  
Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 1 Δημοσίευση ] 

Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες


Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Αναζήτηση για:
Μετάβαση σε:  

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Ελληνική μετάφραση από το phpbb2.gr