neoforum.gr



Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες




Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 1 Δημοσίευση ] 
Συγγραφέας Μήνυμα
 Θέμα δημοσίευσης: ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Δευτ Ιουν 06, 2011 8:11 am 
Χωρίς σύνδεση
Site Admin

Εγγραφή: Τετ Απρ 22, 2009 3:56 am
Δημοσιεύσεις: 3493
Εικόνα

Αμφισβήτηση του συστήματος

Οι ετερόκλητες ομάδες στην πλατεία Συντάγματος, τα επικίνδυνα συναισθήματα που μπορεί να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη παράλυση, η αλλαγή του τρόπου ζωής προς το χειρότερο και η ανεπάρκεια των πολιτικών.


Του Γιάννη Λοβέρδου



Τα κρούσματα βίας εναντίον πολιτικών από οργανωμένες μειοψηφίες, που προσπαθούν να "καπελώσουν" το κίνημα των λεγόμενων αγανακτισμένων, που διαδηλώνουν καθημερινά στην Πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της χώρας, δεν είναι, ακόμα τουλάχιστον, αρκετά για να υπονομεύσουν αυτή την προσπάθεια που καταβάλλουν πολίτες, που νιώθουν να πνίγονται από την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και την κατάρρευση. Ασφαλώς και το κίνημα αυτό δεν είναι συγκροτημένο. Αντιθέτως, υπάρχουν πολλές κι ετερόκλητες ομάδες ανθρώπων, που καθημερινά μαζεύονται στις πλατείες ανά την Ελλάδα. Από τους αναρχικούς των Εξαρχείων μέχρι τους εθνικιστές της οργάνωσης οι "300 του Λεωνίδα". Κι είναι επίσης προφανές ότι η εκδήλωση αυτή δεν εμπεριέχει κάποια πρόταση για την έξοδο από το σημερινό αδιέξοδο. Είναι μια ευθεία αμφισβήτηση των πολιτικών και του πολιτικού συστήματος. Κι όσο κι αν υπάρχουν ακραίες εκδηλώσεις, όπως αυτή η επίθεση που δέχτηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής στο ΚΑΠΗ της Αργυρούπολης ή οι βουλευτές, που συνέτρωγαν στην Κέρκυρα, το βέβαιο είναι ότι η κατάσταση αυτή δεν εκφράζει το σύνολο των διαμαρτυρομένων. Οι εκδηλώσεις των περισσοτέρων εκφράζουν την αναπόδραστη αγωνία τους για το μέλλον τους, που προοιωνίζεται εξαιρετικά δυσκολότερο από το παρόν και σίγουρα από το παρελθόν. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το κίνημα των "αγανακτισμένων" δεν υποκρύπτει και σοβαρούς κινδύνους. Τόσο από τις εκδηλώσεις βίας των οργανωμένων ομάδων όσο κι από το ότι ενδέχεται μέσα από αυτό να προκύψει ένας λαϊκιστής δημαγωγός, που θα εκμεταλλευθεί το φόβο για να επιβάλει μια ακραία μορφή διακυβέρνησης του τόπου, όπως στο παρελθόν είχε συμβεί στην Ιταλία, στη Γερμανία αλλά και στην ίδια την Ελλάδα. Και το δυστύχημα είναι ότι δεν προκύπτει μέσα από αυτή τη διαδικασία κάποια πραγματική λύση για το μείζον οικονομικό, κι όχι μόνον, πρόβλημα που ταλανίζει τη χώρα μας.

Ανατρέπονται τα δεδομένα

Ο φόβος, η αβεβαιότητα, η ανασφάλεια κυριαρχούν στην ελληνική κοινωνία, όπως καταδεικνύουν όλες οι έρευνες της κοινής γνώμης που διεξάγονται σήμερα. Οσο κι αν αυτά τα συναισθήματα είναι επικίνδυνα εφόσον επικρατήσουν πλήρως για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και μπορεί να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη παράλυση, ωστόσο είναι απολύτως δικαιολογημένα γιατί ολοένα και περισσότεροι πολίτες διαπιστώνουν ότι ο τρόπος ζωής που βίωσαν τις τελευταίες δεκαετίες ανατρέπεται άρδην. Είναι η πρώτη φορά από τότε που συνεστήθη το ελληνικό κράτος που συμβαίνει αυτό. Μέχρι τώρα, ακόμα και στις δύσκολες περιόδους, που αυτός ο τόπος έχει περάσει, πολέμους, καταστροφές, κοινωνικές αναταραχές, πραξικοπήματα, γνώριζε ότι κάθε νέα γενιά τα κατάφερνε να ζει καλύτερα από την προηγούμενη. Ακόμα και μετά τον Πόλεμο, την Κατοχή και την εμφύλια σύρραξη, η Ελλάδα, που βγήκε κατεστραμμένη και φτωχή, ήλπιζε ότι το μέλλον της θα είναι καλύτερο. Και πράγματι ήταν. Κάθε χρόνο, εμείς οι Ελληνες ζούσαμε καλύτερα προϊόντος του χρόνου. Φθάνοντας τα τελευταία χρόνια σε ένα υπερβολικά υψηλό επίπεδο διαβίωσης, που έφθανε ή και ξεπερνούσε το ανάλογο ισχυρών ξένων κρατών κι οικονομιών. Αυτό όμως δεν οφειλόταν στο ότι η Ελλάδα βρήκε τρόπους να αναπτύξει δημιουργικά την οικονομία της και να προχωρήσει στην παραγωγή σημαντικού πλούτου σε σχέση με τις άλλες ισχυρές οικονομίες της Δύσης ή και της Ασίας. Ζούσαμε πάνω από τις δυνατότητές μας, αποκλειστικά και μόνον από τα δανεικά που έπαιρναν οι κυβερνήσεις, συνεχώς και περισσότερα, για να συντηρήσουν το συντεχνιακό και πελατειακό κράτος που είχαν δημιουργήσει εις βάρος του μέλλοντός μας κι εις βάρος κυρίως των παιδιών μας. Και τώρα οι νεότερες γενιές κυρίως θα πληρώσουν τη νύφη.



Επιβάλλεται αλλαγή νοοτροπίας

Το βέβαιο είναι ότι τώρα, που τα δανεικά στέρεψαν, η χώρα γίνεται και θα γίνεται στο ορατό μέλλον ολοένα και πιο φτωχή. Με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να διατηρήσουμε το βιοτικό επίπεδο που είχαμε συνηθίσει τις τελευταίες δεκαετίες. Γι' αυτό είναι λάθος να μιλάμε για οικονομική κρίση. Η λέξη κρίση εμπεριέχει την έννοια της παροδικότητας, ότι θα περάσει σύντομα και θα επιστρέψουμε εκεί όπου βρισκόμαστε. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Για πρώτη φορά, από τον Πόλεμο κι έπειτα, τα επόμενα χρόνια το βιοτικό επίπεδο όλων μας θα υποχωρεί. Το πόσο ουδείς μπορεί να προβλέψει. Είναι στο χέρι μας να αντιστρέψουμε αυτή την πορεία. Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία. Να πάψουμε να τα περιμένουμε όλα από ένα κατ' ουσία πτωχευμένο κράτος και να αναζητήσουμε συγκροτημένα τους τρόπους που θα μας επιτρέψουν να δημιουργήσουμε πλούτο και να αναπτύξουμε την οικονομία μας. Ομως για το μείζον αυτό θέμα δεν γίνεται η παραμικρή ουσιαστική συζήτηση κι ουδείς, από τα κόμματα και τους πολιτικούς, που είναι οι αρμόδιοι να το πράξουν, προτείνει κάποια ρηξικέλευθη ιδέα, σκέψη ή μάλλον σχέδιο για την ανάπτυξη της οικονομίας. Για την παραγωγή πλούτου. Κι αυτός είναι ο λόγος που οι πολίτες είναι ανασφαλείς και φοβούνται. Διότι διαπιστώνουν ότι οι αρμόδιοι για να τους οδηγήσουν έξω από αυτή την τόσο δυσάρεστη πραγματικότητα δεν έχουν σχέδιο και δεν μας προσφέρουν προοπτική. Κι αυτό σήμερα είναι, κατά τη γνώμη μας, σήμερα το αδιέξοδο του πολιτικού συστήματος αλλά και της κοινωνίας.

Τα κόμματα κατώτερα των περιστάσεων

Κι αυτό σημαίνει ότι σε κάθε περίπτωση την πρώτη και κύρια ευθύνη για τη σημερινή κατάντια αλλά και για την έξοδο από την κρίση δεν φέρουν οι πολιτικοί. Ο γράφων πίστευε και συνεχίζει να πιστεύει, ακόμα κι αν κινδυνεύει να κατηγορηθεί ως ρομαντικός, ότι οι πολιτικοί και τα κόμματα υπάρχουν για να είναι πράγματι χρήσιμοι στον τόπο, για να προωθούν ρηξικέλευθες και τολμηρές αλλαγές, έστω κι αν αυτές πρόσκαιρα προσκρούουν στην αντίδραση του κόσμου, να μεταβάλλουν την εικόνα της χώρας προς όφελος του πολίτη και των μελλοντικών γενεών. Δεν υπάρχουν για να κερδίζουν αξιώματα και μόνον και να επανεκλέγονται οι ίδιοι. Πολύ φοβόμαστε όμως ότι οι σημερινές πολιτικές ηγεσίες και Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ πολιτεύονται απελπιστικά και μόνον με το αξίωμα της δικής τους επικράτησης και μόνον κατά νου. Κατώτερες των περιστάσεων, εγκλωβισμένες στην αίγλη των προηγούμενων γενιών, οι κυρίαρχες επί μια 50ετία οικογένειες των Καραμανλή και Παπανδρέου παρουσιάζονται κουρασμένες κι απροετοίμαστες να συμβάλουν στη μεγάλη αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος για να μπορέσει να ξεπεράσει την προϊούσα παρακμή του, που θα τον οδηγήσει πολύ σύντομα, φοβόμαστε, στη φτώχεια και στον μαρασμό.

Ανεπάρκεια του συστήματος

Κι αυτό, κατά την γνώμη μας, καταδεικνύεται από την ανεπάρκεια τους να χειρισθούν με υπευθυνότητα και σωφροσύνη τη νέα πραγματικότητα, που διαμορφώνεται συνεπεία της οικονομικής κατάρρευσης. Ιδιαίτερα τώρα που η κυβέρνηση, δεν μας πείθει για την αναγκαιότητα του νέου μνημονίου και κυρίως για την καινοτομία του και την προοπτική του για να μπορέσει ο τόπος να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα τις επερχόμενες προκλήσεις διεθνώς. Γι' αυτό ενδημεί ο κίνδυνος κι αυτή η νέα πολιτική, όπως η προηγούμενη, να αποδειχθεί όχι μόνον ανεπαρκής αλλά κι επικίνδυνη για την επιβίωση του τόπου. Πολύ κακό για το τίποτα, που θα έλεγε κι ο κορυφαίος δραματουργός Ουίλιαμ Σαίξπηρ σε μια κοινωνία, όπως η σύγχρονη ελληνική, στην οποίαν οι πολιτικοί κάνουν πολύ θόρυβο για το τίποτα, καθώς δεν έχουν θετικό αποτέλεσμα για την αναγέννηση της ελληνικής οικονομίας, κοινωνίας και κυρίως της δημόσιας διοίκησης, που βαλτώνουν μέσα στην ανεπάρκεια και τη μιζέρια τους. Γι' αυτό κι οι "αγανακτισμένοι", ακόμα κι αν δεν διαθέτουν συγκροτημένη πρόταση, μετατρέπονται εκ των πραγμάτων σε δύναμη ευθείας αμφισβήτησης του πολιτικού συστήματος στο σύνολό τους. Ενός συστήματος που εκ των πραγμάτων έχει χρεοκοπήσει, έστω κι αν ακόμα δεν έχει εμφανισθεί η δύναμη εκείνη που θα το αντικαταστήσει.
http://www.axiaplus.gr/Default.aspx?id= ... 108&lang=1


Κορυφή
 Προφίλ  
 

Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  
Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 1 Δημοσίευση ] 

Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες


Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 31 επισκέπτες


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Αναζήτηση για:
Μετάβαση σε:  
cron

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Ελληνική μετάφραση από το phpbb2.gr