neoforum.gr


Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες
Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 1 Δημοσίευση ] 
Συγγραφέας Μήνυμα
 Θέμα δημοσίευσης: Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Δευτ Μάιος 23, 2011 8:30 am 
Χωρίς σύνδεση
Site Admin

Εγγραφή: Τετ Απρ 22, 2009 3:56 am
Δημοσιεύσεις: 3493
Εικόνα

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ

Αν δεν πάρουμε το νέο δάνειο και την πέμπτη δόση, μετά τη νέα υποβάθμιση από τη Fitch παγιώνεται η αδυναμία χρηματοδότησης από τις αγορές, που μπορεί να οδηγήσει σε στάση πληρωμών.


Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου


Η υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Fitch κατά τρεις βαθμίδες σε Β+ από ΒΒ+ (αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο και νέας υποβάθμισης), με τη Moody's να ακολουθεί πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα (όπως αναφέρουν πληροφορίες από το Λονδίνο), θέτει πλέον σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού την ελληνική οικονομία. Και τούτο καθώς μετά από αυτή την εξέλιξη, τίθενται ουσιαστικά οριστικά εκτός credit watch των διεθνών οίκων, αλλά και των αναλυτών και των διαχειριστών ομολόγων, η ελληνική οικονομία και τα ελληνικά ομόλογα. Με απλά λόγια, οι διεθνείς αναλυτές και διαχειριστές σταματούν πλέον να παρακολουθούν την Ελλάδα, καθώς δεν θεωρούν πλέον αξιόπιστη οποιαδήποτε δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για μέτρα ή αποκρατικοποιήσεις ή οποιαδήποτε άλλη δράση, και δεν πρόκειται να δώσουν καμία χρηματοδοτική βοήθεια μέσα από τις αγορές στη χώρα αν δεν ωριμάσουν τα όποια αποτελέσματα. Συνεπώς, για εκείνους πλέον η κατάσταση της χώρας θεωρείται μη αναστρέψιμη ως προς την αδυναμία της να βγει στις αγορές και να χρηματοδοτηθεί. Σε βαθμό που να μην έχει και τόσο μεγάλη σημασία πλέον το πόσες ακόμη βαθμίδες θα υποβαθμιστεί η χώρα! Το κλίμα δηλαδή που είχε διαμορφωθεί τον τελευταίο καιρό και είχε οδηγήσει στην ανάγκη έκδοσης νέου δανείου από την Ε.Ε. τώρα παγιώνεται περαιτέρω για τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία τις επόμενες ημέρες θα δεχτούν νέα χτυπήματα.

Τέλος οι αγορές…

Εκείνο που επισημαίνουν πλέον οικονομικοί αναλυτές και το οποίο ουσιαστικά περιέγραφε και στην αιτιολόγηση της νέας υποβάθμισης ο οίκοςFitch είναι ότι, αν δεν υπάρξει βοήθεια από τηνΕ.Ε., η χώρα δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Αν λοιπόν δεν ληφθούν άμεσα οι αποφάσεις για τη χορήγηση της νέας δόσης (στο πλαίσιο του δανείου των 110 δισ.) και δεν κλειδώσουν άμεσα οι διαδικασίες για το πρόσθετο δάνειο των 60 δισ. ευρώ, η χώρα κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να κηρύξει στάση πληρωμών. Και τούτο καθώς ακόμη και η εξυπηρέτηση των βραχυπρόθεσμων αναγκών μέσω εκδόσεων εντόκων γραμματίων θα καταστεί προβληματική, ενώ και οι ελληνικές τράπεζες, που ήταν οι κατ' εξοχήν αγοραστές, θα αντιμετωπίσουν πρόσθετες δυσκολίες.


Ανήσυχοι και οι τραπεζίτες

Στο μεταξύ, μετά την υποβάθμιση από τη Fitch, επικρατεί έκδηλη ανησυχία και μεταξύ των Ελλήνων τραπεζιτών, καθώς θα ακολουθήσει η υποβάθμιση των ελληνικών τραπεζών. Το άμεσο αποτέλεσμα αυτής της υποβάθμισης δεν επιφέρει τώρα ακόμη σοβαρές επιπτώσεις ως προς τα καλύμματα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, (εκπίπτουν άμεσα περίπου 1 δισ. καλύμματα), όμως όλα θα παιχτούν στο πόσες βαθμίδες θα μας υποβαθμίσει η Moody's, που, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, θα ακολουθήσει πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα. Γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος να κοστίσουν τελικά οι υποβαθμίσεις έως και 10 δισ. ευρώ σε ρευστότητα από την έκπτωση καλυμμάτων στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, covered bonds κ.ά. Δεδομένου ότι ταυτόχρονα παρατηρείται και διαρροή καταθέσεων με ρυθμό της τάξης των 4 δισ. τον μήνα, γίνεται κατανοητό ότι η κατάσταση εξελίσσεται με τέτοια ταχύτητα που ακόμη και το πακέτο των 30 δισ. ευρώ υπάρχει ο κίνδυνος να φαντάζει πλέον ανεπαρκές. Και βέβαια είναι αυτονόητο ότι ούτε ένα σεντ από αυτό δεν θα πέσει στην αγορά. Και όλα αυτά μέσα σε ένα κλίμα όπου η χώρα δέχεται ασφυκτικές πιέσεις για υιοθέτηση νέων σκληρών οικονομικών μέτρων, που θα διευρύνουν την ύφεση, ενώ ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προειδοποιεί ότι οποιαδήποτε σκέψη για επιμήκυνση του χρέους θα οδηγούσε σε αποκήρυξη των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ και στη διακοπή της παροχής ρευστότητας.

Δεν βρίσκουν επενδυτές…

Και μέσα σε αυτό το κλίμα καθίσταται ακόμη πιο δυσχερής όχι μόνο η εξεύρεση ρευστότητας, αλλά και η κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών, που θεωρείται βέβαιο ότι θα χρειαστεί αν συνεχιστεί (που θα συνεχιστεί…) η ύφεση. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η Τράπεζα Κύπρου, από τις τράπεζες που είχαν επιδείξει μέχρι σήμερα καλύτερες αντοχές, απέτυχε να συγκεντρώσει το 1,350 δισ. που ζητούσε από την έκδοση ομολογιακού δανείου. Και δεδομένου ότι από τα περίπου 890 εκατ. ευρώ που συγκεντρώθηκαν τα 696 αφορούσαν ανανεώσεις παλαιότερου δανείου, γίνεται αντιληπτό το πόσο έχει δυσκολέψει η άντληση κεφαλαίων σε μια περίοδο κατά την οποία οι ξένοι επενδυτές έχουν γίνει ιδιαίτερα σχολαστικοί με τα μεγέθη και την εικόνα των ισολογισμών των τραπεζών. Και μέσα σε όλα, έφτασε και η περίοδος των γενικών συνελεύσεων στις οποίες θα κληθούν οι τραπεζίτες να απαντήσουν και σε ερωτήματα μετόχων, γνωστών ή και… απρόβλεπτων, που θα αφορούν όχι μόνο την υγεία των τραπεζών, αλλά και τους λόγους για τους οποίους δεν προχωρούν σε κινήσεις συγχωνεύσεων και συμμαχιών.

Η κόντρα με τους ξένους οίκους

Στο μεταξύ, έντονη είναι τις τελευταίες ημέρες και η αντιπαράθεση των τραπεζών, αλλά και του ελληνικού Δημοσίου, με τους μεγάλους αμερικανικούς επενδυτικούς οίκους, με αφορμή την επιλογή των συμβούλων για τις αποκρατικοποιήσεις. Goldman Sachs, Morgan Stanley και JP Morgan εκφράζουν έντονη δυσαρέσκεια για την "εξαίρεσή" τους, όπως τη χαρακτηρίζουν, τη στιγμή που οι ελληνικές τράπεζες, η Citigroup και οι ευρωπαϊκοί όμιλοι πήραν το χρίσμα. Και είναι πλέον έντονη η φημολογία ότι τη δυσαρέσκεια αυτή την πληρώνει με κατάρρευση το ελληνικό Χρηματιστήριο και κυρίως οι τραπεζικές μετοχές, αλλά και τα ελληνικά ομόλογα, των οποίων τα spreads κάνουν ιστορικά ρεκόρ. Ιδιαίτερα στο Χρηματιστήριο το πλήγμα για τις τράπεζες και τις κεφαλαιοποιήσεις τους είναι μεγάλο, σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία επίκειται και η έξοδός τους από τους δείκτες παρακολούθησης των ώριμων αγορών, γεγονός που οδηγεί στην απόσυρση επενδυτικών κεφαλαίων. Πιθανολογείται, πάντως, ότι από την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν επαφές της κυβέρνησης με τους αμερικανικούς οίκους ώστε να μετριαστούν οι εντυπώσεις μέσα από την "υπόσχεση" άλλων δουλειών.
http://www.axiaplus.gr/Default.aspx?id= ... 108&lang=1


Κορυφή
 Προφίλ  
 
Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  
Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 1 Δημοσίευση ] 

Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες


Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Αναζήτηση για:
Μετάβαση σε:  
cron

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Ελληνική μετάφραση από το phpbb2.gr