neoforum.gr



Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες




Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 1 Δημοσίευση ] 
Συγγραφέας Μήνυμα
 Θέμα δημοσίευσης: M.S : ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Δευτ Φεβ 28, 2011 11:35 am 
Χωρίς σύνδεση
Site Admin

Εγγραφή: Τετ Απρ 22, 2009 3:56 am
Δημοσιεύσεις: 3493
M.S: Το μυστικό σχέδιο

Έντονο παρασκήνιο για Εθνική και Alpha με εμπλοκή Κατάρ. Οι τρεις επιλογές της Εθνικής - Τι προτιμά η Alpha. Θέσεις EFG και Τ.Τ. Κλειδί οι εξελίξεις στο ελληνικό χρέος.

Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου


Μετά και την ανταλλαγή των πρόσφατων σκληρών ανακοινώσεων από τις δύο πλευρές, έμμεσα από την Alpha (μέσω του Οικονομικού Δελτίου) και άμεσα από την Εθνική, όλα δείχνουν ότι το μεγάλο deal περνάει στο παρελθόν. Και ότι κυρίως η διοίκηση της Εθνικής εξετάζει τώρα το plan B μετά την άρνηση της Alpha, ενώ και από την πλευρά του ιδιωτικού ομίλου έχουν πέσει στο τραπέζι σενάρια "επόμενης ημέρας". Οι πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι όλες αυτές τις ημέρες βρισκόταν σε εξέλιξη μια τεράστια μάχη στο παρασκήνιο, η οποία δεν θα λήξει και τόσο απλά. Και ότι στο παιχνίδι έχουν εμπλακεί και οι ξένοι επενδυτές, καθώς και μεγάλοι επενδυτικοί οργανισμοί, όπως επίσης και η ίδια η κυβέρνηση. Με κύριο στόχο να διερευνηθεί κατά πόσο οι ξένοι μέτοχοι της Alpha συμφωνούν με την αρνητική απόφαση που έλαβε η διοίκησή της.

Το ποσοστό της Morgan Stanley

Πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις και στις συνεννοήσεις με τους ξένους θεσμικούς που είναι μέτοχοι της Alpha έχει η Morgan Stanley. Ο οίκος είναι σύμβουλος της Εθνικής για το (παρ' ολίγον) deal, ελέγχει όμως και ένα σημαντικό ποσοστό μετοχών της Alpha. Ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ 4% και 5%, χωρίς να το ξεπερνά ώστε να υπάρχει υποχρέωση δημοσιοποίησής του. Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι η Morgan Stanley είναι στο επίκεντρο των διεργασιών. Το επόμενο "κλειδί" είναι το μετοχικό πακέτο που κατέχει το Κατάρ και το οποίο είναι αντίστοιχο με εκείνο του αμερικανικού οίκου. Το Κατάρ είχε αγοράσει το 4% της Alpha το καλοκαίρι του 1998, πέρυσι όμως ενίσχυσε περαιτέρω το ποσοστό αυτό χωρίς επίσης να ξεπεράσει το 5%. Η Morgan Stanley φέρεται λοιπόν να είναι ο εμπνευστής της διερεύνησης των προθέσεων του Εμιράτου, καθώς, αν συντασσόταν το fund από το Κατάρ υπέρ της πρότασης της Εθνικής, θα συγκεντρωνόταν ένα ποσοστό της τάξης του 9%-10%, αντίστοιχο δηλαδή με εκείνο που η Morgan Stanley εκτιμά ότι κατέχει η διοικητική ομάδα της Alpha χωρίς τους συμμάχους της.

Το ταξίδι στο Κατάρ

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι σε αυτό το σχέδιο, η προσέγγιση σταματούσε να είναι "φιλική" και ουσιαστικά γινόταν "επιθετική", πιθανώς και με μια ελάχιστη βελτίωση της προσφερόμενης σχέσης ανταλλαγής. Η στρατηγική αυτή πήρε αρχικά "πράσινο φως" από την κυβέρνηση ως προς τη διερεύνηση των προθέσεων των ξένων θεσμικών και ο υπουργός Επικρατείας Χ. Παμπούκης ανέλαβε να συζητήσει την υπόθεση στο ταξίδι που πραγματοποίησε μέσα στην εβδομάδα στο Εμιράτο με αφορμή τις "fast track business" (Ελληνικό κ.λπ.) που προχωρά το ελληνικό Δημόσιο με το Κατάρ. Συνεκτιμώντας μάλιστα ότι από το Εμιράτο είχε εκδηλωθεί η πρόθεση να αποκτηθεί μετοχικό πακέτο της Εθνικής στο επίπεδο των 5 - 5,5 ευρώ, κάτι που όμως πρακτικά ήταν αδύνατο, καθώς δεν υπήρχε διαθέσιμο ποσοστό από το Δημόσιο, ενώ και η τιμή θεωρήθηκε χαμηλή. Βέβαια, στη συνέχεια σε αυτή την τιμή περίπου έγινε η αύξηση κεφαλαίου. Ωστόσο, φαίνεται πως από το Κατάρ δεν έλαβε ο κ. Παμπούκης τη στήριξη που επιθυμούσε η κυβέρνηση, η οποία πάντως δεν αποκλείεται να επανέλθει.

Οι παράμετροι

Και τούτο για δύο βασικούς λόγους. Ο πρώτος είναι ότι το Κατάρ διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με τη διοίκηση της Alpha Bank, οι οποίες επαναβεβαιώθηκαν και κατά την τελευταία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που είχε υλοποιήσει η τράπεζα. Και ο δεύτερος είναι ότι τα επίπεδα αποτίμησης δεν είναι συμφέροντα για το fund. Και αυτό δεν έχει να κάνει με το αν είναι καλή ή όχι η πρόταση της Εθνικής, αλλά με το επίπεδο αποτιμήσεων γενικότερα. Θυμίζουμε ότι το Paramount fund του Κατάρ είχε αγοράσει το 2008 το 4% της Alpha Bank στο επίπεδο των 18 ευρώ ανά μετοχή. Και είχε συμμετάσχει και στην αύξηση κεφαλαίου του 2009 με τιμή διάθεσης τα 8 ευρώ ανά μετοχή. Πολύ δύσκολα λοιπόν θα συναινούσε σε ένα deal ανταλλαγής μετοχών στις τρέχουσες αποτιμήσεις, ανεξάρτητα από το πόσο συμφέρον είναι με τα σημερινά δεδομένα. Αν λοιπόν δεν εξασφαλιστεί το "ναι" του Κατάρ, το σχέδιο της Morgan Stanley ναυαγεί. Γιατί τότε το ελεγχόμενο ποσοστό της διοίκησης της Alpha ανεβαίνει αμέσως περίπου στο 15% και μαζί με τους παραδοσιακούς ιδιώτες και θεσμικούς ανέρχεται πάνω από το 20%. Και αν σε μια επιθετική εξαγορά το σκληρό μπλοκ δεν συναινεί, είναι πολύ δύσκολη η επιτυχία της, όπως κατέδειξε άλλωστε και η εμπειρία με τις κυπριακές τράπεζες.

Οι εναλλακτικές επιλογές της Εθνικής

Εκ των πραγμάτων λοιπόν, πάμε στο Plan B. Και αυτό για την Εθνική έχει τρεις ορατούς δρόμους, ο καθένας με τα συν και τα πλην του. Η πρώτη επιλογή είναι να διερευνηθούν οι προθέσεις της Eurobank. Μια τέτοια συμφωνία θα οδηγούσε σε αντίστοιχου μεγέθους όμιλο και σε σημαντικές συνέργειες όπως και με την Alpha. Ομως από την άλλη πλευρά η προσέγγιση, πέραν της όποιας καχυποψίας δημιουργούσε, θα είχε να αντιμετωπίσει και τη δεσπόζουσα θέση του Σπύρου Λάτση, που θα καθίστατο ο μεγαλομέτοχος, μακράν του δεύτερου, στο ενιαίο σχήμα. Αρα ουσιαστικά θα είχαμε μια περίπτωση όπου επί της ουσίας η Eurobank θα εξαγόραζε την Εθνική, όσο οξύμωρο και αν ακούγεται αυτό. Και αυτό πιθανότατα θα προκαλούσε ενδοκυβερνητικές αντιδράσεις. Η άλλη λύση είναι η Πειραιώς. Σαφώς ευκολότερη περίπτωση, χωρίς μετοχικές "εμπλοκές", με αξιοσημείωτες συνέργειες και στο εξωτερικό, αλλά και με ένα πρόβλημα. Οτι ο όμιλος που θα δημιουργούνταν δεν θα είχε το μέγεθος εκείνο που θα τον καθιστούσε κυρίαρχο αν κάποια στιγμή ετίθετο θέμα ενδεχόμενης σύμπραξης της Alpha με τη Eurobank. Η τρίτη περίπτωση για την Εθνική είναι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Αλλωστε η ΕΤΕ είναι ουσιαστικά η μόνη ελληνική τράπεζα που μπορεί να το διεκδικήσει αυτή τη στιγμή, αφού έχει τη δυνατότητα να επιστρέψει με τη μικρότερη επιβάρυνση από όλους το ποσό που αντιστοιχεί στις προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου. Εξέλιξη που είναι προϋπόθεση για να ντιλάρει κάποιος με το Τ.Τ. Ωστόσο αυτό το deal μπορεί να προσδώσει κυρίως σε επίπεδο ρευστότητας πλεονεκτήματα στην Εθνική, δεν είναι όμως το μεγάλο "μπαμ". Και εκτός αυτού ο νέος όμιλος που θα έχει ενισχυμένο κρατικό χαρακτήρα, ενώ θα έχει πολύ υψηλή έκθεση σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου.

Η Alpha, ο στρατηγικός και οι εξελίξεις στην Ευρώπη

Οσον αφορά την Alpha, η διοίκησή της θεωρεί τελεσίδικη την απόφαση και ενισχύει τις άμυνές της για το ενδεχόμενο να επανέλθει η Εθνική με πρόταση λιγότερο "φιλική". Αν και δεν το πολυπιστεύουν κάτι τέτοιο. Είναι γεγονός πάντως ότι η Alpha είχε μιλήσει με τη Eurobank, χωρίς ωστόσο να έχει υπάρξει κατάληξη. Και αυτό πριν εκδηλωθεί η πρόταση της Εθνικής. Ορισμένες πλευρές εκτιμούν ότι οι συζητήσεις θα ξαναρχίσουν. Όμως, όπως διαφάνηκε και από το πνεύμα της πρώτης ανακοίνωσης της Alpha, στην τράπεζα προτιμούν να περιμένουν να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη λύση που θα δοθεί σε σχέση με το ελληνικό χρέος. Κάτι αντίστοιχο εκφράζεται και από την πλευρά της Eurobank. Από τα τέλη Μαρτίου και μετά μπορεί να βιώνουμε ένα εντελώς διαφορετικό σκηνικό. Είτε προς το καλύτερο, είτε προς το χειρότερο. Με άμεση επίδραση και στη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος. Που μπορεί να βρεθεί προ εντελώς απρόοπτων καταστάσεων. Με ό,τι αυτό σημαίνει για τη δυνατότητα των τραπεζών να συνεχίσουν να λειτουργούν αυτόνομα και μεμονωμένα. Οπότε πολλά θα κριθούν από τις εξελίξεις αυτές. Αυτό βέβαια το γνωρίζουν και στην Εθνική, που πιθανολογούν ότι το παιχνίδι θα ξανανοίξει από τον Απρίλιο. Γιατί μπορεί το θέμα των συγχωνεύσεων μέχρι το τέλος του χρόνου και ανεξαρτήτως του ποια "δίδυμα" θα αφορά να επανέλθει εξ ανάγκης. Εκείνο πάντως που θα προτιμούσε η Alpha είναι η εξεύρεση ενός ξένου στρατηγικού εταίρου που θα συνεισέφερε στην ανάπτυξη του ομίλου και θα είχε τη δυνατότητα να συμβάλει και ως προς τη χορήγηση γραμμών ρευστότητας, πέραν της κεφαλαιακής ενίσχυσης. Παράλληλα επιδιώκεται η αποκατάσταση των σχέσεων με τους ξένους μετόχους, οι οποίοι ήταν εκείνοι που εξεδήλωσαν και τις μεγαλύτερες απορίες ως προς το γιατί αρνείται η Alpha τη συγχώνευση. Και τούτο γιατί κάποια στιγμή και η Alpha, όπως και άλλες τράπεζες, θα χρειαστεί κεφαλαιακή ενίσχυση. Και ως εκ τούτου δεν είναι επιθυμητό να υπάρχουν "μέτωπα" με τους ξένους μετόχους.
http://www.axiaplus.gr/Default.aspx?id= ... 108&lang=1


Κορυφή
 Προφίλ  
 

Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  
Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 1 Δημοσίευση ] 

Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες


Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 40 επισκέπτες


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Αναζήτηση για:
Μετάβαση σε:  
cron

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Ελληνική μετάφραση από το phpbb2.gr