neoforum.gr



Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες




Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 1 Δημοσίευση ] 
Συγγραφέας Μήνυμα
 Θέμα δημοσίευσης: Τελεσίγραφο Ευρωπαίων υπέρ της συγκυβέρνησης
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Δευτ Μαρ 05, 2012 10:45 am 
Χωρίς σύνδεση
Site Admin

Εγγραφή: Τετ Απρ 22, 2009 3:56 am
Δημοσιεύσεις: 3493
Εικόνα

Τελεσίγραφο Ευρωπαίων υπέρ της συγκυβέρνησης
05/03/2012 - 08:59


Του Σωτήρη Πίκουλα

Τo τελεσίγραφο «Παπαδήμος ή εκλογές και συγκυβέρνηση» έδωσαν στην τετράδα πρωθυπουργού, πολιτικών αρχηγών που μετέχουν στην κυβέρνηση και υπουργού Οικονομικών οι Ευρωπαίοι ηγέτες στην προχθεσινή Σύνοδο Κορυφής και στο Eurogroup. Παρόλο που το κυρίως θέμα της Συνόδου αλλά και των συναντήσεων των Ελλήνων αξιωματούχων ήταν η ανάπτυξη και οι πόροι της τραπεζικής επανακεφαλαιοποίησης, οι Ευρωπαίοι ηγέτες ήταν φανερά προβληματισμένοι για το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα και αρκετά αποφασισμένοι να εξασφαλίσουν την πολιτική σταθερότητα, προκειμένου να συνεχιστεί η πολιτική του μνημονίου.

«Καλύτερα αργότερα οι εκλογές»


Στη συνάντηση του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο με τον Λουκά Παπαδήμο, παρά το καλό κλίμα που σημειώθηκε –άλλωστε η ελληνική Βουλή είχε ήδη ψηφίσει τους δύο απαραίτητους εφαρμοστικούς νόμους–, ήταν ενδεικτική η ανησυχία του προέδρου της Κομισιόν για το τι μέλλει γενέσθαι μετά την υπογραφή της δανειακής σύμβασης. Ακολουθώντας τον συλλογισμό Γιούνκερ, τον οποίον είχε εκφράσει ο πρόεδρος του Eurogroup λίγες ημέρες νωρίτερα, ο κ. Μπαρόζο τόνισε στον Ελληνα πρωθυπουργό ότι «καλύτερα θα ήταν οι εκλογές να γίνουν αργότερα», θεωρώντας ότι τώρα που θα ξεκινήσουν όλες οι πράξεις για την ανάπτυξη της χώρας είναι αδόκιμο να προβούμε σε εκλογές, καθώς η Βουλή θα έπρεπε να μείνει κλειστή για ένα μήνα και οι νέοι υπουργοί θα έκαναν καιρό για να μάθουν τα χαρτοφυλάκιά τους. Ωστόσο, ο κ. Παπαδήμος έκανε λόγο για ειλημμένη απόφαση να τελειώσει ο βίος αυτής της κυβέρνησης και αμέσως μετά να στραφούμε στη λαϊκή ετυμηγορία.

Πιέσεις

Αλλά και στο ραντεβού του Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τέθηκε το ζήτημα των προθέσεων του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας μετά τις εκλογές. Ηταν τόση η ανησυχία του κ. Γιούνκερ για το ενδεχόμενο το μετεκλογικό σκηνικό να βρει ενισχυμένες τις αντιμνημονιακές δυνάμεις στην Ελλάδα, που έθεσε θέμα συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. Το ίδιο θέμα τέθηκε εν ολίγοις και στη συνάντηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και της καγκελάριου Μέρκελ, ενώ και οι ομόλογοι του υπουργού Οικονομικών Βαγγέλη Βενιζέλου προσπαθούσαν, λίγο πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup, να εκμαιεύσουν τις δικές του προθέσεις εάν αναλάβει την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ.


Μόνιμοι γραμματείς

Οπως έλεγαν πηγές της κυβέρνησης, το Eurogroup μπορεί να ξεκλείδωσε το PSI και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η Σύνοδος να κατέδειξε θετική στάση με την επισημοποίηση ενός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, αλλά η κυβέρνηση πρέπει να υπογράψει περίπου 80 υπουργικές πράξεις, προκειμένου να είναι όλα έτοιμα πριν από τις 13 Μαρτίου που λήγουν μεγαλόποσα ομόλογα. Και μέσα σε όλα αυτά θα πρέπει να ανοίξουν και συγκεκριμένες δράσεις στον τομέα της ανάπτυξης. Τότε ήταν που πολλοί έθεσαν το θέμα του πολιτικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα ως του πιο σημαντικού παράγοντα προκειμένου να «τρέξουν» όλα τα παραπάνω, πόσω μάλλον όταν πλέον και οι Ευρωπαίοι παραδέχονται ότι η ύφεση στην Ευρωζώνη, άρα νομοτελειακά και στην Ελλάδα, θα είναι μεγαλύτερη από αυτήν που υπολόγιζαν.

Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι παράγοντες, κυρίως όμως ο κ. Γιούνκερ, έθεσαν και το θέμα του επιτρόπου ή των επιτρόπων που πρέπει να μπουν στα παραγωγικά υπουργεία, προκειμένου να παρακολουθούν πλέον το θέμα των αναπτυξιακών δράσεων. Το θέμα τέθηκε και στον κ. Παπαδήμο, ωστόσο αυτό που αντιπρότεινε ο Ελληνας πρωθυπουργός, καθώς γνωρίζει καλά ότι το θέμα του επιτρόπου είναι ταμπού για τους πολιτικούς αρχηγούς, είναι να υπάρξουν μόνιμοι γραμματείς στα παραγωγικά υπουργεία, προκειμένου να χειρίζονται αναπόσπαστοι τα ευρωπαϊκά κονδύλια και την απορρόφησή τους. Αυτοί θα μπορούν να εργάζονται χωρίς να τους επηρεάζουν οι αλλαγές στην εξουσία και τα Υπουργικά Συμβούλια…

Πάντως, παρά τον θετικό αντίκτυπο που είχε η Σύνοδος, είναι σαφές ότι το πολιτικό τοπίο που διαμορφώνεται (με την άνοδο της Αριστεράς και των αντιμνημονιακών κομμάτων, παραπλεύρως των μεγάλων) δημιουργεί έντονο προβληματισμό και είναι σίγουρο ότι οι εκλογές, οι οποίες πλέον έχουν κλειδώσει για τις 13 Μαΐου, θα είναι το κύριο θέμα συζήτησης στα ευρωπαϊκά σαλόνια και στις κύριες πρωτεύουσες.
http://www.axiaplus.gr/article/646/tele ... ybernhshs/


Κορυφή
 Προφίλ  
 

Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  
Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 1 Δημοσίευση ] 

Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες


Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 16 επισκέπτες


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Αναζήτηση για:
Μετάβαση σε:  

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Ελληνική μετάφραση από το phpbb2.gr