neoforum.gr



Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες




Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 1 Δημοσίευση ] 
Συγγραφέας Μήνυμα
 Θέμα δημοσίευσης: Μείζον ηθικό ζήτημα
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Δευτ Δεκ 19, 2011 9:53 am 
Χωρίς σύνδεση
Site Admin

Εγγραφή: Τετ Απρ 22, 2009 3:56 am
Δημοσιεύσεις: 3493
Εικόνα
Μείζον ηθικό ζήτημα


Ο κ. Παπαδήμος… επιβραβεύει την ΕΤΕ για τη μη καταβολή μερίσματος - Τι άλλαξε και, αντί να εξαγοράσει τις προνομιούχες, ζητεί πρόσθετα κεφάλαια;

Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

(Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Η ΑΞΙΑ)


Με τις ζημιές από το PSI να υπολογίζονται επισήμως από την τρόικα στα 17 δισ. ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες, γίνεται αντιληπτό ότι η ανακεφαλαιοποίησή τους με κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι πλέον προ του πυλών. Και βέβαια αυτά δεν είναι τα μόνα κεφάλαια που θα χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες, γιατί έρχεται οσονούπω και ο… λογαριασμός από τους ελέγχους της BlackRock. Οσο επιεικές ή… διπλωματικό και αν φανεί το αποτέλεσμα του ελέγχου, όπως και αν "πληρωθεί" το κονδύλι, το θέμα είναι ότι θα προστεθούν αρκετά ακόμη δισεκατομμύρια στο σύνολο. Θυμίζουμε άλλωστε ότι συνολικά το ΔΝΤ εκτιμούσε ανάγκες κεφαλαιακής ενίσχυσης ύψους 30 δισ. συνολικά για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Ισχυρό λόμπινγκ για μετοχές και μάνατζμεντ

Εύλογα λοιπόν οι τραπεζίτες βρίσκονται σε στάδιο παροξυσμού, ξεσκονίζοντας σενάρια και τρικ σε μια προσπάθεια να αποφύγουν την άμεση και ολοκληρωτική υπαγωγή στο Ταμείο. Κάτι που θα σημάνει την απομάκρυνση του σημερινού μάνατζμεντ και αυξήσεις κεφαλαίου με κοινές μετοχές που θα οδηγήσουν σε κρατικοποιήσεις. Το λόμπινγκ που αναπτύσσεται είναι ισχυρό και οι προσπάθειες έχουν επικεντρωθεί στην αποφυγή έκδοσης κοινών μετοχών από το Ταμείο, αλλά στην ανακεφαλαιοποίηση, είτε με προνομιούχες είτε με κοινές που δεν θα έχουν δικαίωμα ψήφου. Αυτό προσωρινά θα δώσει ανάσες στους σημερινούς μετόχους και μάνατζερ που θα αποφύγουν την εξαφάνιση των σημερινών μετοχικών τους δικαιωμάτων. Βέβαια, όταν θα έρθει η στιγμή να επανιδιωτικοποιηθούν οι τράπεζες από το Ταμείο, οι προνομιούχες θα γίνουν κοινές, όμως προς το παρόν θα έχει κερδηθεί χρόνος. Το κατά πόσο είναι εφικτό αυτό δεν μπορεί ακόμη να εκτιμηθεί με σαφήνεια. Και τούτο γιατί μπορεί ο κ. Βενιζέλος να είναι κατηγορηματικός για την έκδοση κοινών μετοχών, όμως είναι άγνωστο αν ο κ. Βενιζέλος θα βρίσκεται στο συγκεκριμένο πόστο και τον Ιανουάριο, όταν και θα "κλειδώσει" θεωρητικά το PSI, ενώ είναι δεδομένη και η σύγκρουση που έχει για το θέμα αυτό με τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο, ο οποίος προσπαθεί να υποστηρίξει παρασκηνιακά τα αιτήματα των τραπεζιτών. Δεν είναι τυχαίο ότι στα πολιτικά κόμματα, και σε σχέση με τις προθέσεις του κ. Παπαδήμου να προχωρήσει σε ανασχηματισμό σχηματίζοντας κυβέρνηση "τύπου Μόντι", μιλούν για "βαθύ κράτος" των τραπεζιτών. Τόσο ξεκάθαρη είναι η διάσταση απόψεων και θέσεων.

Η Εθνική των ξένων funds

Ενώ όμως όλα δείχνουν ότι πολύ δύσκολα (έως αδύνατον) οι τράπεζες θα αποφύγουν την ένταξη στο Ταμείο, σε ό,τι αφορά την Εθνική υπάρχει η πεποίθηση στη διοίκησή της ότι ενδεχομένως αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί. Και σύμμαχο έχει το μάνατζμεντ της Εθνικής και τους διεθνείς fund managers, καθώς στην ΕΤΕ την πλειοψηφία των μετοχών την κατέχουν οι ξένοι επενδυτές. Οι οποίοι σαφώς και δεν επιθυμούν να εκμηδενιστεί αυτό το περιουσιακό τους στοιχείο. Καταβάλλεται λοιπόν προσπάθεια από την Εθνική, με τη σχετική αβάντα και του Δημοσίου, να μη χρειαστεί η εξ ολοκλήρου υπαγωγή της τράπεζας στο Ταμείο, αλλά μόνο εν μέρει, με ένα ποσό. Γεγονός που θα δώσει το δικαίωμα στην ΕΤΕ να διεκδικήσει έκδοση προνομιούχων μετοχών και παραμονή του μάνατζμεντ, έστω και αν τεθεί υπό εποπτεία.

Το 1 δισ. του πακέτου Αλογοσκούφη

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται, από ό,τι φαίνεται, και η απόφαση της διοίκησης της Εθνικής να απορροφήσει το 1 δισ. ευρώ από το "πακέτο Αλογοσκούφη", το οποίο δεν είχε πάρει τότε ο κ. Αράπογλου, δεχόμενος μόνο 350 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό, σε συνδυασμό με κεφάλαια που θα προκύψουν από πώληση θυγατρικών, μεταξύ των οποίων και ποσοστό της Finans, μαζί και με την ευνοϊκή ρύθμιση της κυβέρνησης για τους αναβαλλόμενους φόρους και τις προσπάθειες να ισχύσει Core Tier I στο 9 και για την Ελλάδα, και όχι στο 10, όπως προβλέπει το μνημόνιο, ίσως δώσουν στην ΕΤΕ την ευκαιρία να αποφύγει την πλήρη ένταξη στο Ταμείο. Τουλάχιστον σε πρώτη φάση. Και αν η κυβέρνηση Παπαδήμου περάσει και καμιά τροπολογία για τμηματική κάλυψη των πρόσθετων επισφαλειών που θα προκύψουν από την BlackRock, μπορεί ενδεχομένως να τα καταφέρει.

Μείζον ζήτημα ηθικής σημασίας

Ομως εδώ τίθεται ένα μείζον ζήτημα ηθικής σημασίας για την κυβέρνηση. Η διοίκηση της Εθνικής, στο κάτω κάτω, μαγκιά της που αξιοποιεί έναν νόμο ο οποίος, μετά από αλλεπάλληλες παρατάσεις, φαίνεται να έχει "τραβήξει" σε ισχύ μέχρι το τέλος του τρέχοντος χρόνου. Υπό την προϋπόθεση, βέβαια, ότι η έκδοση τώρα προνομιούχων μετοχών θα τύχει της αποδοχής της τρόικας, όπως και η χορήγηση του 1 δισ. Το Δημόσιο όμως; Με τι εξασφαλίσεις δίνει αυτά τα χρήματα σε μια τράπεζα η οποία, για τα 350 εκατ. που έχει ήδη αποκτήσει, αρνήθηκε να δώσει μέρισμα στο ελληνικό Δημόσιο, επικαλούμενη ζημίες και τον νόμο 2190; Παρεμπιπτόντως, άλλες τράπεζες όπως η Alpha και η Eurobank πλήρωσαν μέρισμα σχεδόν από 100 εκατ. μέσα στην κρίση. Σημειώνεται, δε, ότι οι διοικήσεις τους εμφανίζονται έξαλλες από την εξέλιξη αυτή. Και δεδομένου ότι η Εθνική πιθανότατα θα ξαναπαρουσιάσει ζημιές τα επόμενα χρόνια, ποιος εγγυάται ότι το Δημόσιο θα εισπράξει το μέρισμα για το 1,350 δισ. πλέον; Ενδεχομένως να βρεθούν ή να έχουν ήδη βρεθεί νομικά παραθυράκια και τροπολογίες που να εμφανίσουν την υποχρέωση αυτή ως διασφαλισμένη. Και να ρυθμίζουν την υπόθεση. Αλλά ποια είναι η αξιοπιστία τους; Εδώ τα δεδομένα αλλάζουν όχι από μήνα σε μήνα, αλλά από μέρα σε μέρα διεθνώς…

Τι τα χρειάζεται τα λεφτά;

Πώς λοιπόν πάει να δώσει τώρα το δανειζόμενο Δημόσιο 1 δισ. στην Εθνική, τη στιγμή που ο ελληνικός λαός υποβάλλεται σε αιματηρές θυσίες και απάνθρωπες περικοπές εισοδημάτων, την ώρα που η ύφεση ταλανίζει τη χώρα και βυθίζει την οικονομία; Θα το ρίξει στην αγορά αυτό το 1 δισ. η Εθνική; Θα χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη; Ή θα κλείσει "τρύπες"; Και ποιες είναι αυτές και γιατί χρειάζεται αυτό το ποσό; Γιατί δεν μπορεί να έχει σχέση με τη ζημιά από το PSI. Αυτό δεν έχει καν γίνει ακόμα. Μήπως πέρσι μόλις δεν έκανε αύξηση κεφαλαίου η Εθνική; Τι έγιναν αυτά τα λεφτά; Δεν εξέφραζε την πρόθεση να εξαγοράσει ακόμη και τις προνομιούχες μετοχές των 350 εκατ. ευρώ η διοίκησή της; Τι συνέβη και, αντί να τις εξαγοράσει, ζητεί άλλο 1 δισ.; Αλλαξαν οι συνθήκες; Μα αν άλλαξαν οι συνθήκες, έχουν αλλάξει για όλους και προφανώς και για τη δυνατότητα του Δημόσιου να δώσει τσάμπα λεφτά, σε κάποιον μάλιστα που δεν του απέδωσε και το μέρισμα. Επαναλαμβάνω, η διοίκηση της Εθνικής πολύ καλά κάνει και αξιοποιεί όλα τα "όπλα" και όλες τις δυνατότητες σχετικά με το κονδύλι από το "πακέτο Αλογοσκούφη". Ομως το Δημόσιο πώς πάει να της δώσει τώρα κι άλλα λεφτά, και μάλιστα με προνομιούχες μετοχές, ενώ εκκρεμεί η κρατικοποίηση των τραπεζών (μέσω Ταμείου) με έκδοση κοινών μετοχών; Και μη μου πείτε ότι το λέει ο νόμος. Εδώ έχουν καταστρατηγηθεί νόμοι και νόμοι σε ό,τι αφορά την εκπλήρωση των υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους πολίτες… Στο κάτω κάτω, αν η Εθνική είχε ανάγκη από κεφάλαια, γιατί δεν πωλούσε όλο αυτόν τον καιρό το ποσοστό της Finans, όπως είχε εξαγγείλει από πέρυσι;

http://www.axiaplus.gr/Default.aspx?id= ... 108&lang=1


Κορυφή
 Προφίλ  
 

Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  
Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 1 Δημοσίευση ] 

Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες


Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 57 επισκέπτες


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Αναζήτηση για:
Μετάβαση σε:  

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Ελληνική μετάφραση από το phpbb2.gr