Έναντι πινακίου φακής...
Μόλις στα 5,6 δισ. ευρώ αποτιμάται η χρηματιστηριακή αξία ολόκληρου του τραπεζικού συστήματος. Τα στατιστικά που σοκάρουν και οι παρενέργειες από την δραματική συρρίκνωση των τραπεζικών μετοχών.
Του Κ. Παπαγρηγόρη
Σε επίπεδα πέραν πάσης φαντασίας διαμορφώνονται πλέον οι κεφαλαιοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών στο ΧΑ, καθώς ολόκληρο το πιστωτικό σύστημα αποτιμάται σε χρηματιστηριακές τιμές μόλις στα 5,6 δις. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων και των κυπριακών τραπεζών) όταν μόνο η κεφαλαιοποίηση της Coca Cola διαμορφώνεται στα 4,7 δις. ευρώ.
Οι χθεσινές απώλειες του τραπεζικού δείκτη (- 10,77%) αποτελούν την μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 22 ετών με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει καταγραφεί στις 16/10/1989 και η οποία ήταν -11,79%.
Την ίδια στιγμή το κλείσιμο του εν λόγω δείκτη χαμηλότερα από το ψυχολογικό και θεωρητικά τεχνικό όριο των 400 μονάδων τον γύρισε 260 μήνες πίσω (!), καθώς το τελευταίο κλείσιμο χαμηλότερα των 400 μονάδων, για τον Τραπεζικό δείκτη, έχει σημειωθεί στις 28/2/1990 (383,03 μονάδες).
Να σημειωθεί ότι ο γενικός δείκτης από την αρχή του έτους χάνει 48,45% και ο τραπεζικός δείκτης 68,86%.
Κεφαλαιοποιήσεις σοκ Έτσι με την ολοκλήρωση της χθεσινής συνεδρίασης του ΧΑ η κεφαλαιοποίηση της Εθνικής Τράπεζας ήταν μόλις 2,09 δις. ευρώ, ενώ όλες οι υπόλοιπες τράπεζες κοστολογούνταν, σε χρηματιστηριακές τιμές, χαμηλότερα του 1 δις. ευρώ.
Συγκεκριμένα η αξία της Τράπεζας Κύπρου ήταν 971 εκατ. ευρώ, της Alpha Bank 587 εκατ. ευρώ, της Marfin P.B 515 εκατ. ευρώ, της Eurobank 425 εκατ. ευρώ, της Τράπεζας Πειραιώς 411 εκατ. ευρώ, ενώ η αξία των ATE Bank και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στο ΧΑ ήταν μόλις 380 εκατ. ευρώ και 173 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Σε ότι αφορά στις Attica Bank και Proton Bank, οι οποίες φαίνεται να συζητούν και το ενδεχόμενο συγχώνευσή τους, η κεφαλαιοποίηση τους ανέρχεται μόλις στα 80 εκατ. ευρώ και 11 εκατ. ευρώ !!! αντίστοιχα.
Επικεφαλής τραπεζικής χρηματιστηριακής, σχολιάζοντας την δραματική συρρίκνωση που καταγράφουν οι μετοχικές αξίες των τραπεζών, αναφέρει ως το πλέον ενδεικτικό παράδειγμα την περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας, όπου αποτιμάται σχεδόν 2 δις. ευρώ, όταν η θυγατρική Finansbank εμφανίζει αποτίμηση στο τουρκικό χρηματιστήριο περίπου 3 δις ευρώ ενώ ο Όμιλος σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους έχει πραγματοποιήσει και αύξηση κεφαλαίου ύψους 1,8 δις. ευρώ.
Ενδεικτικές επίσης της στρέβλωσης που διαμορφώνεται είναι και οι περιπτώσεις των υπό συγχώνευση Alpha Bank και Eurobank όπου με συνολικό ενεργητικό ύψους 150 δις. ευρώ η αξία τους στο ΧΑ δεν υπερβαίνει το 1 δις. ευρώ, ενώ συνολικά το πιστωτικό σύστημα, διαθέτοντας κεφάλαια που πλησιάζουν το 0,5 τρις ευρώ αποτιμάται στο ΧΑ μόλις στα 5,6 δις. ευρώ!!!
Οι παρενέργειεςΕίναι προφανές ότι σε αυτά τα επίπεδα τιμών οποιαδήποτε σκέψη για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα χαρακτηρίζονταν τουλάχιστον "ανέκδοτο", ενώ και ζήτημα αφελληνισμού των ελληνικών τραπεζών δεν φαίνεται να υπάρχει προς το παρόν καθώς ουδείς μπορεί να φανταστεί την είσοδο ξένου τραπεζικού ομίλου σε μια τραπεζική αγορά και σε μια οικονομία όπως η ελληνική, την δεδομένη χρονική στιγμή.
Προβληματισμός για την χρηματιστηριακή απαξίωση υπάρχει και στα επιτελεία των υπό συγχώνευση Alpha Bank και Eurobank καθώς οι δύο όμιλοι σχεδιάζουν ήδη για τις αρχές του επόμενου χρόνου, στο πλαίσιο της πρόσφατης συμφωνίας, την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 1,25 δις. ευρώ.
Όπως επισημαίνουν υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη και των δύο τραπεζών ήδη οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι (Citi και JP Morgan για λογαριασμό της Alpha Bank και Barclays Capital, Goldman Sachs International και Rothschild για την Eurobank) πραγματοποιούν στο πλαίσιο της αναδοχής, σειρά επαφών προκειμένου η αύξηση κεφαλαίου να τύχει πλήρους κάλυψης.
Ωστόσο κατά τις επαφές τους οι σύμβουλοι, αντιμετωπίζουν λόγω της χρηματιστηριακής απαξίωσης των δύο τραπεζών, σημαντικά εμπόδια στο να πείσουν τους υποψήφιους επενδυτές να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου, καθώς οι μετοχές των δύο τραπεζών ακολουθούν πτωτική πορεία, ακόμη και μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας.
Άλλωστε κατά τις παρουσιάσεις που πραγματοποίησαν οι διοικήσεις των δύο τραπεζών στο εξωτερικό, αμέσως μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, οι ξένοι αναλυτές δεν έκρυψαν τον προβληματισμό τους κυρίως για την αβεβαιότητα της μακροοικονομικής κατάστασης της χώρας, γεγονός που όπως υποστήριζαν θα επηρεάσει και την διαδικασία συγχώνευσης.
http://www.axiaplus.gr/Default.aspx?id= ... 108&lang=1