Τράπεζες: Το plan B
Το εναλλακτικό σχέδιο των τραπεζών για αναζήτηση κεφαλαίων μέσω των… θυγατρικών του εξωτερικού - Οι εισηγήσεις των ξένων οίκων, ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και η χρονική πίεση. (Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «Η ΑΞΙΑ», 20-08-2011)
Του Νίκου Καρούτζου
Λύσεις προκειμένου να αποφύγουν την πώληση θυγατρικών εταιρειών του εξωτερικού και να διατηρήσουν την παρουσία τους στη Νότια Ευρώπη αναζητούν οι ελληνικές τράπεζες προσφεύγοντας στις συμβουλές διεθνών οίκων.
Οι λύσεις αυτές δεν είναι εύκολες καθώς οι εγχώριες τράπεζες πιέζονται ασφυκτικά και αναμένεται να πιεστούν ακόμα περισσότερο να ενισχυθούν κεφαλαιακά. Δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε προ μηνός ότι «πρέπει να μπει χρήμα στο μετοχικό κεφάλαιο και πρέπει να κληθούν πρώτοι οι μέτοχοι να απαντήσουν αν είναι διατεθειμένοι και πώς είναι διατεθειμένοι να μετάσχουν σε αυτήν την κεφαλαιακή ενίσχυση, η οποία θα γίνει ούτως ή άλλως, όχι για να μετατραπούν σε δημόσιες τράπεζες, αλλά για να είναι απολύτως υγιείς, σύγχρονες και αποτελεσματικές υπέρ της πραγματικής οικονομίας». Ουσιαστικά, με τις δηλώσεις του δείχνει και την προοπτική των τραπεζών αν δεν βρουν λύσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης.
Δυστοκία πώλησης θυγατρικών Ήδη η πίεση αυτή είχε ως αποτέλεσμα να πραγματοποιηθεί μια πώληση της θυγατρικής της Eurobank στην Πολωνία αλλά και να εξετάζεται η πώληση της συμμετοχής της Eurobank στην Tekfen αλλά και της θυγατρικής στην Αίγυπτο της τράπεζας. Επιπλέον η Εθνική έχει από τις αρχές του έτους ανακοινώσει την πώληση του 20% της Finansbank, κάτι που ακόμη δεν έχει καταστεί εφικτό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πλέον συνιστά ερώτημα αν ειδικά μπορεί να γίνει πώληση των τραπεζών στην Τουρκία, με δεδομένο ότι το τελευταίο διάστημα το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης έχει σημειώσει μεγάλη πτώση και η Finansbank έχει αποτίμηση της τάξης των 3,3 δισ. ευρώ (4,7 δισ. δολάρια).
Το σχέδιο της… μιας θυγατρικής και η EBRD Υπό αυτές τις συνθήκες στην Εθνική φαίνεται να έχει προταθεί από ξένο οίκο (οι πληροφορίες μιλούν για τη Morgan Stanley) να προχωρήσει σε μετασχηματισμό της δομής της και να δημιουργήσει μια θυγατρική τράπεζα σε χώρα της Ανατολικής Ευρώπης, κάτω από την οποία θα ενταχθούν όλες οι θυγατρικές της. Δεν έχει διευκρινιστεί αν στο σχήμα θα περιλαμβάνεται και η Finansbank, αν και αυτό είναι ιδιαίτερα πιθανό.
Με την ίδρυση της τράπεζας-ομπρέλας των θυγατρικών εξωτερικού θα επιδιωχθεί να γίνει αύξηση κεφαλαίου με παραίτηση της Εθνικής και να εισέλθουν μέτοχοι όπως η EBRD αλλά και ενδιαφερόμενα funds που επενδύουν σε αναδυόμενες αγορές, με δέλεαρ τη μελλοντική είσοδο του σχήματος σε οργανωμένη χρηματιστηριακή αγορά.
Με τον τρόπο αυτό η Εθνική εξασφαλίζει κεφάλαια για τις θυγατρικές εξωτερικού και απαλλάσσεται από μέρος των κεφαλαίων που πρέπει να αντλήσει η ίδια από τις αγορές. Είναι προφανές ότι ένταξη της Finansbank στο νέο σχήμα μεταβάλλει και τις προοπτικές του σχήματος αυτού.
Ταυτόχρονα, σε περίπτωση που η Εθνική προχωρήσει σε συγχώνευση με τη Eurobank, το σχήμα των θυγατρικών εξωτερικού που δημιουργείται είναι μεγαλύτερο. Και η μεγαλύτερη κρίσιμη μάζα καθιστά πιο ελκυστικό το «πακέτο» για κάθε υποψήφιο επενδυτή.
Πιεστικοί χρόνοι Γενικότερα όμως, ένα μοντέλο συγκέντρωσης των θυγατρικών εξωτερικού υπό την ομπρέλα θυγατρικής εγχώριας τράπεζας φαίνεται να αποτελεί μια λύση στην τρέχουσα συγκυρία. Και δεν αποκλείεται να τύχει ευρείας εφαρμογής εφόσον πετύχει μια πρώτη κίνηση και ταυτόχρονα το επιτρέψουν οι συνθήκες.
Οι συνθήκες όμως δεν δείχνουν ευνοϊκές, καθώς είναι σαφές ότι οι χρόνοι αρχίζουν να πιέζουν ασφυκτικά τις τράπεζες για αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Το ερώτημα είναι αν οι τράπεζες μπορούν να κερδίσουν χρόνο και να κάνουν ενδιάμεσες κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης. Γιατί με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα, οι πιθανότητες να βρεθεί ανάδοχος για να εγγυηθεί την κάλυψη μιας αύξησης κεφαλαίου ελληνικής τράπεζας θεωρούνται εντελώς απίθανο ενδεχόμενο.
Και υπό αυτές τις συνθήκες, οι δρόμοι που υπάρχουν αν δεν βρεθεί η εναλλακτική ή η ενδιάμεση λύση είναι δύο. Πρώτον, να οδηγηθούν στη διαδικασία ένταξης στο Ταμείο Στήριξης που ουσιαστικά σημαίνει και κρατικοποίησή τους ή, δεύτερον, να αποκτήσουν νέους βασικούς μετόχους σε τιμήματα τα οποία θα είναι εξευτελιστικά. Και, φυσικά, οι νέοι αυτοί μέτοχοι υπό τα υφιστάμενα δεδομένα είναι εντελώς απίθανο να είναι Έλληνες ή ελληνικής καταγωγής.
http://www.axiaplus.gr/Default.aspx?id= ... 108&lang=1