Σφίγγει ο κλοιός
Νέος γύρος υποβαθμίσεων από τους Οίκους Αξιολόγησης απειλεί να εξανεμίσει τα τελευταία αποθέματα ρευστότητας των τραπεζών. Ανέφικτη η χρηματοδότηση της οικονομίας από τις εγγυήσεις των 30 δις. ευρώ
Του Κ. ΠαπαγρηγόρηΣτον πιθανό - ακόμη και μέσα στην εβδομάδα - νέο γύρο υποβαθμίσεων από τους Οίκους Αξιολόγησης, στρέφεται από σήμερα το ενδιαφέρον του πιστωτικού συστήματος, καθώς σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο απειλούνται τα τελευταία αποθέματα ρευστότητας που υπάρχουν στο σύστημα.
Παρά τις πρόσφατες κινήσεις των S&P και Moody's, στο τραπεζικό σύστημα έχουν στραμμένη την προσοχή τους στις επόμενες κινήσεις της Fitch καθώς από την στάση της κρίνονται πολλά σε ότι αφορά την ισχύ του τραπεζικού συστήματος και κυρίως την ικανότητά του να χρηματοδοτεί έστω και οριακά τις εργασίες του.
Επικεφαλής ιδιωτικής τράπεζας χαρακτηρίζει θέμα χρόνου την υποβάθμιση οικονομίας και τραπεζών από την Fitch και τονίζει ότι μια επιθετική υποβάθμιση θα προκαλούσε ντόμινο παρενεργειών με κυριότερη την έκπτωση 16 δις ευρώ εγγυήσεων από την ΕΚΤ. Ο ίδιος θεωρεί δεδομένη την ύπαρξη σοβαρών παρενεργειών προσθέτοντας ότι στο πιστωτικό σύστημα αναζητούν ήδη εναλλακτικές λύσεις.
Οι έλληνες τραπεζίτες ανησυχούν ειδικά για τις κινήσεις της Fitch καθώς είναι ο Οίκος που διατηρεί την υψηλότερη αξιολόγηση η οποία και λαμβάνεται υπόψη από την ΕΚΤ.
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ πριν από περίπου ένα χρόνο έλαβε μια απόφαση στρατηγικής σημασίας για τις τράπεζες, σύμφωνα με την οποία θα εξακολουθεί να δέχεται ως εγγυήσεις από τις ελληνικές τράπεζες τα κρατικά ελληνικά ομόλογα, ανεξαρτήτως τις πιστοληπτικής τους διαβάθμισης ενόψει των επιθετικών υποβαθμίσεων που προεξοφλούνταν.
Η απόφαση αυτή αποδείχθηκε σωτήρια για το εγχώριο πιστωτικό σύστημα ωστόσο από την ρήτρα αυτή εξαιρέθηκαν οι πάσης φύσεως εκδόσεις, τιτλοποιήσεις, ομολογιακά δάνεια και καλυμμένες ομολογίες των τραπεζών.
Η Fitch έχει βαθμολογήσει τις εκδόσεις των ελληνικών τραπεζών και η βαθμολογία είναι η μεγαλύτερη συγκριτικά με τις αντίστοιχες της Moody's και της Standard and Poor's.
Ως εκ τούτου στην περίπτωση που η Fitch υποβαθμίσει επιθετικά την οικονομία και τις τράπεζες, αυτομάτως η εξέλιξη αυτή θα σημαίνει ότι πάσης φύσεως εκδόσεις ύψους 15 με 18 δις ευρώ θα εκπέσουν ως εγγυήσεις από την ΕΚΤ.
Σε μια τέτοια περίπτωση οι τράπεζες υποχρεωτικά θα πρέπει να αναζητήσουν νέες εγγυήσεις.
Δεν φτάνουν τα 30 δις. ευρώΓια αυτήν ακριβώς την περίπτωση δημόσιο και Τρόικα συμφώνησαν στην χορήγηση ενός ακόμη πακέτου εγγυήσεων ύψους 30 δις. ευρώ, το οποίο απασχόλησε την συνάντηση που είχαν το βράδυ της περασμένης Πέμπτης οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών με τον Διοικητή της ΤτΕ Γ. Προβόπουλο.
Σημειώνεται ότι οι εγγυήσεις είναι κοινά ομολογιακά δάνεια τραπεζών που φέρουν την εγγύηση του δημοσίου. Το ελληνικό δημόσιο δεν δίνει χρήματα στις τράπεζες αλλά εγγυάται τις εκδόσεις των τραπεζών.
Ωστόσο τραπεζικοί παράγοντες θεωρούν ανεπαρκές το νέο αυτό πακέτο εγγυήσεων καθώς καλύπτει μόνο τις τρέχουσες ανάγκες του πιστωτικού συστήματος, αφήνοντάς το εκτεθειμένο σε περίπτωση που η κατάσταση στην οικονομία επιδεινωθεί περισσότερο.
Πρακτικά αν η Fitch υποβαθμίσει επιθετικά τις τράπεζες, από τα 30 δις. ευρώ, τα τα 18 δις ευρώ θα πάνε να καλύψουν υφιστάμενες εγγυήσεις που πλέον δεν θα γίνονται αποδεκτές από την ΕΚΤ.
Έτσι παρά την προσδοκία κράτους και οικονομίας ότι τα 30 δις. ευρώ των εγγυήσεων να κατευθυνθούν για την χρηματοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών δίνοντας ανάσα ρευστότητας στην αγορά, στην ουσία θα έχουν μείνει μόνο 14 δις ευρώ για την κάλυψη αυτών των αναγκών.
Με δεδομένο μάλιστα ότι λόγω της κατάστασης της χώρας, υπάρχει "κούρεμα" στην τελική ρευστότητα που χορηγείται από την ΕΚΤ έναντι εγγυήσεων, τότε από τα 14 δις. ευρώ, η ουσιαστική ρευστότητα που θα καταλήξει στις τράπεζες δεν θα ξεπερνάει τα 10 - 11δις ευρώ.
Εάν τώρα ληφθεί υπ' όψιν ότι με την παραπάνω ρευστότητα οι ελληνικές τράπεζες συμμετέχουν και στις συνεχείς εκδόσεις εντόκων γραμματίων που πραγματοποιεί το δημόσιο, πρακτικά σημαίνει ότι από την παραπάνω ρευστότητα, το τελικό ποσό που θα μείνει για την χορήγηση νέων δανείων δεν θα ξεπερνά τα 5 δις. ευρώ.
Συμπερασματικά στην περίπτωση που η Fitch υποβαθμίσει επιθετικά την Ελλάδα και τις τράπεζες, ο στόχος χρηματοδότησης της οικονομίας μέσω των 30 δις ευρώ καθίσταται ουσιαστικά ανέφικτος.
Μια επιπλέον παράμετρος που πρέπει να σημειωθεί στην περίπτωση που Moody's, Standard and Poor's και η Fitch υποβαθμίσουν επιθετικά την Ελλάδα και τις τράπεζες, έχει να κάνει με το γεγονός ότι θα απαιτηθούν χρόνια έως ότου τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα καταφέρουν να βγουν στις αγορές. Ως γνωστόν για να μπορέσει ένα πιστωτικό ίδρυμα να δανειστεί μέσω των αγορών, χρειάζεται υψηλή πιστοληπτική αξιολόγηση, την οποία υπό τις παρούσες συνθήκες δεν διαθέτουν οι ελληνικές τράπεζες.
http://www.axiaplus.gr/Default.aspx?id= ... 108&lang=1