neoforum.gr



Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες




Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 1 Δημοσίευση ] 
Συγγραφέας Μήνυμα
 Θέμα δημοσίευσης: ΣΠΑΝΕ ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΗΣ ΕΚΤ
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Πέμ Μάιος 12, 2011 8:50 am 
Χωρίς σύνδεση
Site Admin

Εγγραφή: Τετ Απρ 22, 2009 3:56 am
Δημοσιεύσεις: 3493
Εικόνα

Σπάνε τα δεσμά της ΕΚΤ

Σχεδόν 10 δις. ευρώ επέστρεψαν στην ΕΚΤ το πρώτο τρίμηνο του 2011 οι ελληνικές τράπεζες, μειώνοντας την χρηματοδότησή τους στα 87,9 δις. ευρώ τον Μάρτιο από 97,7 δις. ευρώ στο τέλος του 2010



Του Κ. Παπαγρηγόρη

Συνεχίστηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα η "απεξάρτηση" των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ, και ήδη στο πρώτο τρίμην του 2011 τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα έχουν επιστρέψει ρευστότητα που αγγίζει τα 10 δις. ευρώ.

Οι ελληνικές τράπεζες κάνοντας πράξη τις συστάσεις της ΕΚΤ για σταδιακή επιστροφή της ρευστότητας που τους έχει χορηγηθεί, κατάφεραν να μειώσουν την χρηματοδότησή τους στα τέλη Μαρτίου στα 87,9 δις. ευρώ, από 90,4 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο, 94,4 δισ. ευρώ τον Ιανουαρίου και 97,7 δισ. ευρώ στο τέλος του 2010.

Για το ίδιο διάστημα οι εγγυήσεις που παρείχαν στην ΕΚΤ για την λήψη της παραπάνω ρευστότητας μειώθηκαν κατά 22,6 δις. ευρώ, καθώς στο τέλος Μαρτίου υποχώρησαν στα 139,6 δις. ευρώ από 162,2 δις. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2010.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές η επιστροφή των 10 δις. ευρώ είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής απομόχλευσης των ισολογισμών που εφαρμόζουν οι ελληνικές τράπεζες, της μείωσης δηλ. των νέων χορηγήσεων, αλλά και της επιστροφής πιθανής πλεονάζουσας ρευστότητας που μπορεί να είχαν λάβει τους προηγούμενους μήνες προληπτικά.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι τόσο η Εθνική Τράπεζα όσο και η Eurobank έχουν τους τελευταίους μήνες αρχίσει να ανοίγουν πιστωτικούς μηχανισμούς με ξένες τράπεζες, πραγματοποιώντας τις πρώτες γραμμές repos ύψους μερικών δις. ευρώ.

Οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών έχουν ως βασική προτεραιότητα την απεξάρτηση από την ΕΚΤ, η οποία δεν έχει γοργό ρυθμό από τη στιγμή που οι δυνατότητες να αντλήσουν ρευστότητα από άλλες πηγές είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Σύμφωνα ωστόσο με το χρονοδιάγραμμα που έχουν συμφωνήσει ελληνικές τράπεζες και ΕΚΤ πρέπει οι πρώτες να έχουν επιστρέψει μέχρι το τέλος του 2010 περί τα 35 δις ευρώ, μειώνοντας την συνολική χρηματοδότηση στα επίπεδα των 60 δις. ερυώ.

Τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν ότι δεν συμβεί κάποια απρόοπτη δυσμενή εξέλιξη για την χώρα και την οικονομία, οι ελληνικές τράπεζες θα είναι συνεπείς ως προς τον σχεδιασμό τους ώστε να μειώσουν την εξάρτηση τους από την ΕΚΤ κατά 30-32 δις ευρώ έως το τέλος του 2012".

Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι το εγχώριο σύστημα έχει σημαντική εξάρτηση από την χρηματοδότηση της ΕΚΤ, η οποία προσεγγίζει το 20% του συνόλου που ανέρχεται για τον Φεβρουάριο στα 458,4 δισ. ευρώ. Από τις άλλες χώρες της ευρωπαικής περιφέρειας που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα μόνο η Ιρλανδία έχει μεγαλύτερο μερίδιο, στο 25,5% του συνόλου ενώ Ισπανία και Πορτογαλία κινούνται αρκετά χαμηλότερα, με την τελευταία πάντως να μην εμφανίζει τάσεις έστω και σταδιακής απεξάρτησης.

Η πορεία αποκλιμάκωσης της εξάρτησης από την ΕΚΤ εξαρτάται από τη βελτίωση των δημοσιονομικών συνθηκών της χώρας και κατ' επέκταση των τραπεζών, κάτι που χρονικά δεν μπορεί να προσδιοριστεί αυτή τη στιγμή. Στο μεσοδιάστημα, πάντως, τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα καλούνται να παρουσιάσουν - και να εφαρμόσουν - σχέδια σταδιακής απεξάρτησης ως δέσμευση που προκύπτει από το επικαιροποιημένο μνημόνιο.

Ηδη, έχει γίνει η υποβολή του αρχικού σχεδιασμού από κάθε τράπεζα προς την Τράπεζα της Ελλάδος και τις επόμενες εβδομάδες, θα εξελιχθεί ένα στάδιο διαβούλευσης προκειμένου να καταρτιστούν τα τελικά κείμενα που θα υποβληθούν στην ΕΚΤ προς έγκριση στα τέλη Μαιου. Η μείωση της χρηματοδότησης συνδέεται με διαδικασία απομόχλευσης στην οποία υποχρεούνται να προχωρήσουν οι ελληνικές τράπεζες προκειμένου, μεταξύ άλλων, να έχουν πρόσβαση στο νέο πακέτο εγγυήσεων ύψους 30 δισ. ευρώ.
http://www.axiaplus.gr/Default.aspx?id= ... 108&lang=1


Κορυφή
 Προφίλ  
 

Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  
Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 1 Δημοσίευση ] 

Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες


Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 34 επισκέπτες


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Αναζήτηση για:
Μετάβαση σε:  

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Ελληνική μετάφραση από το phpbb2.gr