neoforum.gr



Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες




Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 1 Δημοσίευση ] 
Συγγραφέας Μήνυμα
 Θέμα δημοσίευσης: ΡΥΘΜΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ 50 ΔΙΣ.
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τετ Απρ 13, 2011 8:05 am 
Χωρίς σύνδεση
Site Admin

Εγγραφή: Τετ Απρ 22, 2009 3:56 am
Δημοσιεύσεις: 3493
Εικόνα

Ρυθμίζονται δάνεια 50 δις.

Προς ρύθμιση το 20% του συνόλου των δανείων. Οι Τράπεζες απορροφούν μέχρι και το 60% των οφειλών από καθυστερούμενα δάνεια προκειμένου να εισπράξουν τμήμα του χρέους


Του Κ. Παπαγρηγόρη

Σε μαζικές ρυθμίσεις δανείων επιχειρήσεων και νοικοκυριών έχει επιδοθεί από την αρχή του έτους το πιστωτικό σύστημα, με τις συγκεκριμένες εργασίες να αποτελούν την βασική δραστηριότητα των τραπεζών κατά την διάρκεια της τρέχουσας χρήσης.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία, στο τραπεζικό σύστημα υπάρχει η εκτίμηση ότι περισσότερα από 2 εκατ. δάνεια κάθε μορφής (στεγαστικά, καταναλωτικά, επιχειρηματικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες) θα οδηγηθούν φέτος προς ρύθμιση, έναντι 350.000 πέρυσι, την ίδια στιγμή που οι τράπεζες δέχονται να απορροφήσουν μέχρι και το 60% των οφειλών από καθυστερούμενα δάνεια προκειμένου να εισπράξουν τμήμα του χρέους.

Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις τα δάνεια που αναμένεται να ρυθμιστούν από τις τράπεζες θα ξεπεράσουν τα 50 δισ. ευρώ, ποσό που αντιπροσωπεύσει το 20% του συνολικού χαρτοφυλακίου των τραπεζών.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι ρύθμιση ζητούν με μεγαλύτερη συχνότητα οι δανειολήπτες που είναι ενήμεροι και οι οποίοι σπεύδουν να ρυθμίσουν τα δάνειά τους, από τον φόβο νέων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, αλλά και υπό την απειλή της ανεργίας.

Υπ' αυτές τις συνθήκες οι τράπεζες προτείνουν στους δανειολήπτες τους μια σειρά από λύσεις. Πρώτον προχωρούν σε σημαντική συρρίκνωση της αρχικής οφειλής προκειμένου να εισπράξουν έστω ένα τμήμα του χρέους, που ήδη έχει βγει στο "κόκκινο".
Και ακόμα καλούν τους πελάτες που βρίσκονται σε καθυστέρηση -πάνω από 3 μήνες- να προχωρήσουν σε ρύθμιση. Οι ίδιες οι τράπεζες προτείνουν επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής, για να μειωθεί το ύψος της μηνιαίας δόσης.
Οι τράπεζες επίσης "παγώνουν" και τις οφειλές από πιστωτικές κάρτες, σταματά δηλαδή ο ανατοκισμός και συμφωνούν με τους πελάτες τους τη σταδιακή αποπληρωμή.

Εννοείται βέβαια ότι μαζικά στα τραπεζικά καταστήματα σπεύδουν, ζητώντας ρυθμίσεις, και οι δανειολήπτες, στους οποίες οι τράπεζες προσφέρουν λύσεις όπως περίοδο χάριτος, "πάγωμα" της οφειλής με πληρωμή μόνο τόκων, κ.λπ.

Συναγερμός για τα "κόκκινα" δάνεια

Την ώρα που 2 εκατομμύρια δάνεια βρίσκονται καθ΄ οδόν για ρύθμιση, ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης παραμένει αρνητικός. Οι νέες εκταμιεύσεις το πρώτο δίμηνο του 2011 ήταν μειωμένες κατά 50% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2010, όπου επίσης οι χορηγήσεις κινούνταν πτωτικά. Πέρυσι -για πρώτη φορά- ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης ήταν αρνητικός στο -0,1%, από το +4,1% που "έκλεισε" το 2009. Ομως οι τραπεζίτες ανησυχούν για τη δυναμική που διατηρεί ο ρυθμός ανόδου των καθυστερούμενων δανείων.
Συγκεκριμένα εκτιμάται ότι ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων διαμορφώθηκε για το 2010 υψηλότερα το 11%, εξέλιξη που εκτοξεύει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στα επίπεδα των 28 δις. Ευρώ.
Στο εννεάμηνο του 2010 ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων διαμορφώθηκε στο 10% από 9% στο εξάμηνο και 7,7% στο τέλος του 2009.
Ως εκ τούτο τα νέα καθυστερούμενα δάνεια που επιβάρυναν το πιστωτικό σύστημα το 2010 υπολογίζονται στα 10 δις. Ευρώ περίπου, όταν το 2009 ήταν της τάξης των 7 δις. Ευρώ, με τις εκτιμήσεις για το 2011 να κάνουν λόγο για νέες επισφάλειες ύψους 8 δις.ευρώ.

Για φέτος -το πιο δύσκολο έτος της τρέχουσας ύφεσης όπως αναμένουν οι τραπεζίτες- ο δείκτης με βάση τις δικές τους εκτιμήσεις θα διαμορφωθεί πάνω από το 13%, όταν για τους αναλυτές θεωρείται δεδομένο ότι θα υπερβεί ακόμη και το 14%. Οσον αφορά το ανώτατο, χρονικά, σημείο των επισφαλειών τοποθετείται περί τα μέσα του 2012.
Η ανησυχία επικεντρώνεται στην καταναλωτική πίστη, όπου ήδη οι επισφάλειες έχουν αυξηθεί σημαντικά αλλά και στην επιχειρηματική πίστη, η οποία κρατιέται ακόμη σε ελεγχόμενο επίπεδο, καθώς ήταν και η πρώτη κατηγορία που είχε υποβληθεί σε ρυθμίσεις.
Συγκεκριμένα ο δείκτης των κόκκινων καταναλωτικών δανείων θα προσεγγίσει για το 2010 το 20% ενώ ο αντίστοιχος των επιχειρηματικών θα υπερβεί το 9%.
http://www.axiaplus.gr/Default.aspx?id= ... 108&lang=1


Κορυφή
 Προφίλ  
 

Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  
Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 1 Δημοσίευση ] 

Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες


Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 13 επισκέπτες


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Αναζήτηση για:
Μετάβαση σε:  

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Ελληνική μετάφραση από το phpbb2.gr