Υπάρχουν ακόμη...μαξιλάρια
Χωρίς ουσιαστικές συνέπειες για τις τράπεζες η χθεσινή υποβάθμιση της S&P, λόγω των εγγυήσεων που έχουν λάβει από το δημόσιο. Σημαντικό πρόβλημα θα υπάρξει όταν ακολουθήσει και η Fitch. Του Κ. Παπαγρηγόρη
Καθησυχαστικές εμφανίζονται στο σύνολό τους οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών μετά την χθεσινή απόφαση του οίκου αξιολόγησης Standard and Poor΄s να υποβαθμίσει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας κατά δύο βαθμίδες σε ΒΒ- από ΒΒ+.
Έμπειροι τραπεζικοί παράγοντες τονίζουν στο axiaplus.gr ότι τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα διαθέτουν επαρκή "μαξιλάρια" ασφαλείας έναντι των υποβαθμίσεων και ως εκ τούτου δεν τίθεται ζήτημα να πληγεί περαιτέρω η δυνατότητα άντλησης ρευστότητας.
Μάλιστα δεν διστάζουν να χαρακτηρίζουν για άλλη μια φορά, τις κινήσεις των οίκων αξιολόγησης, αψυχολόγητες, επισημαίνοντας σε ότι έχει να κάνει με την χθεσινή κίνηση της Standard and Poor΄s ότι δεν υπάρχει επίπτωση για τις τράπεζες και κυρίως για τις καλυμμένες ομολογίες που έχουν εκδώσει.
Ως είθισται την υποβάθμιση του ελληνικού δημοσίου από την S&P θα ακολουθήσει άμεσα ανάλογη κίνηση που θα αφορά τις τράπεζες που σήμερα έχουν κατάταξη η μεν Εθνική Τράπεζα BB+ με αρνητική προοπτική ενώ Alpha Bank, Εurobank και Τράπεζα Πειραιώς κατατάσσονται ΒΒ- με επίσης αρνητική προοπτική.
Το ενδιαφέρον του πιστωτικού συστήματος σε αυτή την αναμενόμενη εξέλιξη εστιάζεται στην έκταση της υποβάθμισης εάν δηλαδή θα είναι δύο βαθμίδες όπως του δημοσίου ή λιγότερο, παραπέμποντας στην πρόσφατη αντίστοιχη απόφαση της Moody΄s να αξιολογήσει τις ελληνικές τράπεζες θετικότερα σε σχέση με την ελληνική οικονομία.
Σε κάθε περίπτωση, η κίνηση της S&P δεν επηρεάζει το εγχώριο σύστημα, όπως τονίζουν τραπεζικές πηγές ενώ το "μαξιλάρι" των εγγυήσεων δίνει άνεση αναφορικά με την άντληση ρευστότητας. Από το προηγούμενο πακέτο των 25 δισ. ευρώ, υπάρχει απόθεμα 5 δισ. ευρώ που δεν έχουν αξιοποιηθεί και επίκειται η έγκριση του νέου πακέτου των 30 δισ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνεται σε σχέδιο νόμου που βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης.
Τα 30 δισ. ευρώ των εγγυήσεων συνδέονται μεν με αυστηρούς όρους με την έννοια ότι για να πάρει κάθε πιστωτικό ίδρυμα το μερίδιό του, όταν και εάν το χρειαστεί, θα πρέπει να έχει υποβάλλει - και να έχουν εγκριθεί - μεσοπρόθεσμα σχέδια άντλησης ρευστότητας με προοπτική σταδιακής απεξάρτησης από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα από την οποία το εγχώριο πιστωτικό σύστημα έχει ήδη δανειστεί 97,7 δισ. ευρώ.
Το αυστηρό αυτό πλαίσιο επιτάσσεται και από το επικαιροποιημένο μνημόνιο, την ίδια στιγμή πάντως που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποδέχεται τη δυσκολία που έχουν οι τράπεζες να αντλήσουν ρευστότητα με άλλον τρόπο, πλην της ΕΚΤ.
Σημειώνεται ότι με το νέο πακέτο εγγυήσεων ύψους 30 δις ευρώ, η στήριξη του δημοσίου προς τις τράπεζες ανέρχεται στο ποσό ρεκόρ των 98 δις ευρώ.
Πότε θα υπάρξει πρόβλημαΣημαντικό ωστόσο ζήτημα θα προκύψει για τις ελληνικές τράπεζες, όταν μετά την Moody's και την Standard and Poor's προχωρήσει σε υποβάθμιση της οικονομίας και η Fitch.
Και αυτό γιατί η ΕΚΤ για την αξιολόγηση των στοιχείων ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών που αποδέχεται ως εγγυήσεις για την παροχή ρευστότητας, λαμβάνει υπ' όψιν της την ανώτερη αξιολόγηση μεταξύ των τριών οίκων, την οποία μέχρι στιγμής παρέχει η Fitch και διαμορφώνεται σε ΒΒ+.
Στην περίπτωση που μετά την Moody's και την Standard and Poor's, ακολουθήσει και η Fitch (εξέλιξη που το πιστωτικό σύστημα θεωρεί αργά η γρήγορα δεδομένη) τότε υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να εκπέσουν στην ΕΚΤ περί τα 20 δις. ευρώ εγγυήσεων ελληνικών τραπεζών. Οι τελευταίες, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν προς το παρόν σημαντικά αποθέματα εγγυήσεων, αναμένεται να σπεύσουν για μια ακόμη φορά στο ελληνικό δημόσιο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εγγυήσεις που έχουν καταθέσει μέχρι στιγμή στην ΕΚΤ οι ελληνικές τράπεζες ανέρχονται στα 162 δις ευρώ.
http://www.axiaplus.gr/Default.aspx?id= ... 108&lang=1