Πιέζει ο χρόνος για ΑΤΕ
Με τον κίνδυνο του ΤΧΣ να είναι πλέον ορατός για την ΑΤΕ Bank, οικονομικό επιτελείο και διοίκηση επισπεύδουν την ΑΜΚ και το πρόγραμμα εξυγίανσης. Επιφυλάξεις εκφράζει ο ανταγωνισμός.
Του Κ. ΠαπαγρηγόρηΜάχη με το χρόνο προκειμένου η ΑΤΕ Bank να αποφύγει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, δίνουν πλέον η κυβέρνηση και η διοίκηση της τράπεζας.
Υπό την ασφυκτική πίεση της Τρόικα και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού, η τράπεζα καλείται να προχωρήσει άμεσα σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά τουλάχιστον 1 δις. ευρω, παίρνοντας "βαθιά ανάσα" καθώς όπως έδειξαν τα stress tests του καλοκαιριού έχει άμεση ανάγκη ενίσχυσης των ιδίων κεφαλαίων της και ταυτόχρονα να θέσει σε ισχύ και το σχέδιο αναδιάρθρωσης που θα περιλαμβάνει την πώληση των μη χρηματοπιστωτικών θυγατρικών του Ομίλου.
Πηγές του υπουργείου Οικονομίας επισημαίνουν ότι οι επίσημες ανακοινώσεις είναι θέμα ημερών και περιλαμβάνουν την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΤΕ Bank τουλάχιστον κατά 325 εκατ. ευρώ και η οποία θα καλυφθεί από το ελληνικό δημόσιο, είτε άμεσα ή μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.
Παράλληλα, θα μετατραπούν σε κοινές οι προνομιούχες μετοχές ύψους 675 εκατ. ευρώ που έχουν διατεθεί στο δημόσιο, στο πλαίσιο του πακέτου στήριξης της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών.
Παράλληλα με την αύξηση κεφαλαίου, θα τρέξει ένα πρόγραμμα εξυγίανσης της τράπεζας, το οποίο θα περιλαμβάνει την πώληση όλων των θυγατρικών που δεν ανήκουν στον ευρύτερο χρηματοπιστωτικό τομέα, τη συρρίκνωση του δικτύου των καταστημάτων της τουλάχιστον κατά 10% και το γενικότερο εξορθολογισμό της λειτουργίας της με στόχο τη μείωση του κόστους έως και 25%.
Ηδη, έχει μειωθεί το μισθολογικό κόστος της Αγροτικής με την περικοπή κατά 10% των αποδοχών των εργαζομένων πάνω από το επίπεδο των 1.800 ευρώ. Στόχος της διοίκησης της τράπεζας αποτελεί η αποφυγή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τη σύσταση του οποίου επέβαλε το ΔΝΤ για την ενίσχυση των πιστωτικών ιδρυμάτων που δεν μπορούν να στηρίξουν με άλλον τρόπο τα ίδια κεφάλαιά τους.
Οι αντιδράσειςΩστόσο πηγές από όλο το φάσμα του τραπεζικού ανταγωνισμού επισημαίνουν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν θα ανάψει το "πράσινο φως" στο δημόσιο να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου καθώς, το έχει κάνει ήδη με την απόκτηση των προνομιούχων μετοχών ύψους 675 εκατ. ευρώ, ενώ προσθέτουν ότι ούτε η αύξηση κεφαλαίου μπορεί να πραγματοποιηθεί με "φρέσκα" κεφάλαια από το κράτος, το οποίο λόγω μνημονίου δεν μπορεί να συνεχίσει να χρηματοδοτεί την τράπεζα.
Σε ότι αφορά στην αξιοποίηση των μη τραπεζικών θυγατρικών (κυρίως των ΣΕΚΑΠ, ΕΒΖ, Δωδώνη, ΕΛΒΙΖ και FBBank) και εδώ ο ανταγωνισμός εμφανίζεται επιφυλακτικός καθώς στις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες και με δεδομένη την άσχημη οικονομική κατάσταση αρκετών από τις παραπάνω εταιρείες, δύσκολα εκτιμάται ότι θα βρεθεί αγοραστής.
Σημειώνεται ότι στο α΄ εξάμηνο του 2010 τα ενοποιημένα αποτελέσματα της Αγροτικής Τράπεζας επιβαρύνθηκαν με 8,1 εκατ. ευρώ από τις μη χρηματοοικονομικές θυγατρικές της, ενώ ήδη η τράπεζα απέτυχε στα stress test του περασμένου καλοκαιριού. Ο διοικητής της ΑΤΕ κ. Θ. Πανταλάκης έχει εκπονήσει μελέτη για τις δυνατότητες εσόδων από την πώληση των συγκεκριμένων εταιρειών, ενώ με κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνει ότι η όλη διαδικασία θα ολοκληρωθεί στη βάση κανόνων πλήρους διαφάνειας.
http://www.axiaplus.gr/Default.aspx?id= ... 108&lang=1