Σε κλοιό οι τράπεζες
Νέα κανάλια χρηματοδότησης, απεξάρτηση από την ΕΚΤ και αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος ζητά η τρόικα από τις τράπεζες. Άμεσες ανακατατάξεις με μείωση καταστημάτων και προσωπικού.
Του Κ. ΠαπαγρηγόρηΗ θηλιά της ρευστότητας που απειλούσε τους τελευταίους μήνες το εγχώριο πιστωτικό σύστημα "σφίγγει" πλέον απειλητικά, με το ζήτημα της εξάρτησης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αναζητά άμεσα διαχείριση. Ωστόσο διάχυτη είναι η εκτίμηση στο τραπεζικό σύστημα ότι μια τέτοια εξέλιξη είναι εξαιρετικά πιθανό να προκαλέσει ραγδαίες ανακατατάξεις.
Στο αναθεωρημένο μνημόνιο η τρόικα, αν και αναγνωρίζει ότι το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα "παραμένει σταθερό", ζητάει ρητά την αναδιάρθρωσή του. "Προτεραιότητα είναι η ενίσχυση της ρευστότητας μέσα από νέα κανάλια χρηματοδότησης και η στήριξη πρωτοβουλιών για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος" αναφέρεται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο.
Το ζήτημα άλλωστε κυριάρχησε και την περασμένη εβδομάδα στις συζητήσεις της τρόικας με τους τραπεζίτες, ενώ το θέμα έχει θέσει και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος στους επικεφαλής των τραπεζών, καθώς ο κεντρικός τραπεζίτης εκτιμά ότι αργά ή γρήγορα η ΕΚΤ θα άρει τα μέτρα παροχής ρευστότητας στις τράπεζες.
Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο οι ελληνικές τράπεζες, είναι πιθανό να βρεθούν μπροστά σε ένα "σοκ" αφού είναι οι πλέον εξαρτημένες από τις διευκολύνσεις ρευστότητας της ΕΚΤ, καθώς η πρόσβαση στη διατραπεζική είναι, εξαιτίας των δημοσιονομικών προβλημάτων, απαγορευτική εδώ και μήνες.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν αντλήσει ως σήμερα περί τα 95 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ και έναντι αυτής της ρευστότητας έχουν καταθέσει ως ενέχυρο στην ΕΚΤ ομόλογα αξίας άνω των 140 δισ. ευρώ. Από αυτά πάνω από 50 δισ. ευρώ είναι κρατικά ομόλογα και τα υπόλοιπα τραπεζικά ομόλογα και τιτλοποιημένα δάνεια.
Τι θα χρειαστεί για την απεξάρτηση από την ΕΚΤΈμπειροι τραπεζίτες αποκωδικοποιώντας τα νέα δεδομένα, τονίζουν ότι οι πρώτες αποφάσεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν αρχικά μέτρα μείωσης του λειτουργικού κόστους. Ήδη στα Business Plans των τραπεζών για φέτος προβλέπεται μείωση του λειτουργικού κόστους κατά τουλάχιστον 3%, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η ΤτΕ πιέζει για ακόμη μεγαλύτερη μείωση. Αυτό πρακτικά σημαίνει εκτός όλων των άλλων μειώσεις μισθών, κλείσιμο καταστημάτων και αποχώρηση προσωπικού, η οποία άλλωστε διευκολύνεται από την επιχειρούμενη κατάργηση του κανονισμού λειτουργίας των τραπεζών.
Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος η ΕΚΤ, σύμφωνα με πληροφορίες, προκρίνει και την πώληση περιουσιακών στοιχείων, όπως θυγατρικές και ακίνητα, με πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις τις ξενοδοχειακές μονάδες και τις θυγατρικές του εξωτερικού. Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Τράπεζα κατέχει τον Αστέρα Βουλιαγμένης, η Eurobank το King George και η Alpha Bank το Hilton. Σε ότι αφορά στην πώληση των θυγατρικών του εξωτερικού οι τραπεζίτες εμφανίζονται αντίθετοι καθώς μια τέτοια περίπτωση επισημαίνουν υποθηκεύει το μέλλον των ελληνικών τραπεζών.
Συγχωνεύεις στον ορίζονταΤην ίδια στιγμή, όλοι συμφωνούν ότι τα νέα αυτά δεδομένα, φέρνουν πιο κοντά τις συγχωνεύσεις και τις στρατηγικές συμμαχίες, οι οποίες ωστόσο θα προϋποθέτουν την μείωση καταστημάτων και τις απολύσεις προσωπικού. Επίσης, δεν είναι δεδομένο ότι θα αφορά κατ' ανάγκην συμμαχίες μεταξύ ελληνικών ομίλων. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στις συναντήσεις που είχε η τρόικα με ανώτατα στελέχη τραπεζών την προηγούμενη εβδομάδα εξέφρασε την προτίμησή της για συμμαχίες με ξένες τράπεζες, με το επιχείρημα ότι μόνον έτσι θα εισέλθει φρέσκο χρήμα στην ελληνική οικονομία.
Ωστόσο τραπεζικοί αναλυτές σχολιάζουν πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες καθώς "παρά την πτώση των τιμών των ελληνικών τραπεζών, δεν υπάρχει ενδιαφέρον από το εξωτερικό καθώς οι προοπτικές ανάπτυξης της εγχώριας αγοράς τα επόμενα χρόνια είναι μηδαμινές".
Θα φτάσουν οι νέες εγγυήσεις;Το επικαιροποιημένο μνημόνιο προβλέπει και νέες εγγυήσεις ύψους 30 δις. ευρώ. Ερωτηθείς έμπειρος τραπεζίτης για το εάν επαρκούν για την ικανοποιητική χρηματοδότηση της οικονομίας, τόνισε ότι θα εξαρτηθεί από την πορεία μείωσης των καταθέσεων και τις νέες αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας από τους διεθνής οίκους αξιολόγησης. Ωστόσο εκτιμούν ότι θα χορηγήσεις θα είναι για φέτος μειωμένες κατά 2% - 3%, επιτείνοντας το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
http://www.axiaplus.gr/Default.aspx?id= ... 108&lang=1