neoforum.gr



Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες




Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 2 Δημοσιεύσεις ] 
Συγγραφέας Μήνυμα
 Θέμα δημοσίευσης: Ισραηλινό ενδιαφέρον για επενδύσεις
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Κυρ Αύγ 12, 2012 9:54 pm 
Χωρίς σύνδεση
Site Admin

Εγγραφή: Τετ Απρ 22, 2009 3:56 am
Δημοσιεύσεις: 3493
Εικόνα

Ισραηλινό ενδιαφέρον για επενδύσεις
12/08/2012 - 15:40


Του Δημήτρη Μπεκιάρη

Πριν από λίγες ημέρες, ξένος διπλωμάτης, έλεγε σε μία ιδιωτική συζήτηση στην Αθήνα τα εξής: «Αν κανείς κοιτάξει πίσω, όλες τις τελευταίες δεκαετίες, θα δει ότι οι Γερμανοί και οι γερμανικές εταιρείες βρίσκονται παντού, στις τηλεπικοινωνίες, στα δημόσια έργα, στα αεροδρόμια και αλλού, σε τέτοιο βαθμό, ώστε να καταντά κουραστικό και εξοργιστικό». Η παραπάνω διαπίστωση αποκτά μεγάλη σημασία, δεδομένου ότι στην παρούσα συγκυρία το ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης εστιάζεται στο κρίσιμο ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων, για τις οποίες υπάρχει αισιοδοξία ότι θα υπάρξει διεθνές ενδιαφέρον, τη στιγμή ωστόσο που το Βερολίνο στραγγαλίζει την ευρωπαϊκή οικονομία και, όπως αναφέρουν πολύ καλά πληροφορημένες διεθνείς διπλωματικές πηγές με τις οποίες επικοινώνησε η «Α», «οι Γερμανοί θέλουν σήμερα να έχουν τον πρώτο λόγο και στις αποκρατικοποιήσεις και στις επενδύσεις». Εκτός, όμως, από το γερμανικό ενδιαφέρον υπάρχουν το ισραηλινό, το οποίο εκδηλώθηκε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο κατά την πρόσφατη, μόλις πριν από λίγες ημέρες, επίσημη επίσκεψη του προέδρου του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες, στην Αθήνα, και το αμερικανικό. Ο Σιμόν Πέρες σε όλες τις συναντήσεις που ο ίδιος είχε με την πολιτική ηγεσία της χώρας μας, συζήτησε όχι μόνο για την αντιμετώπιση της σφοδρής κρίσης χρέους που πλήττει την Ελλάδα, αλλά και για το ενδιαφέρον το οποίο υπάρχει από ισραηλινής πλευράς για τις αποκρατικοποιήσεις και για επενδύσεις. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο το γεγονός ότι τον Ισραηλινό πρόεδρο συνόδευσαν στην Αθήνα ισχυροί επιχειρηματίες από το Ισραήλ, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στους τομείς της ενέργειας, των αγροτικών τεχνολογιών, των αφαλατώσεων και της διαχείρισης υδάτινων πόρων, της ναυτιλίας, του εμπορίου και του τουρισμού, οι οποίοι έγιναν δεκτοί με θέρμη από τους Ελληνες κυβερνητικούς αξιωματούχους στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν. Σε αυτή τη βάση η αναβάθμιση των σχέσεων της Ελλάδας με το Ισραήλ θεωρείται ότι είναι κομβικής σημασίας, τόσο για την ελληνική όσο και για την ισραηλινή κυβέρνηση, με τους Ισραηλινούς να βρίσκονται σε αναζήτηση big deals στη χώρα μας. Εξάλλου το Ισραήλ, εκτός από το στρατηγικό του βάθος στη Μεσόγειο, αναζητά και μία νέα περιφερειακή ταυτότητα, αλλά και διεξόδους για τη δική του οικονομία.

Αποκρατικοποιήσεις και επενδύσεις

Τον Απρίλιο του 2012, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Κώστας Μητρόπουλος επισκέφθηκε το Ισραήλ, όπου παρουσίασε το ελληνικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Από ισραηλινής πλευρά υπήρξε εκδήλωση εξαιρετικά μεγάλου ενδιαφέροντος για τον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων και πιο συγκεκριμένα για την ΕΥΔΑΠ, για τον οργανισμό ύδρευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ), για τη ΔΕΠΑ, για τη ΔΕΣΦΑ για το Ελληνικό, για τον ΟΠΑΠ και για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ). Στους πρόσφατους διαγωνισμούς οι οποίοι ανακοινώθηκαν από το ΤΑΙΠΕΔ συμμετέχουν ισραηλινές εταιρείες. Συγκεκριμένα στον διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ συμμετέχει η ισραηλινή εταιρεία Israel Corp. Ltd, ενώ στον διαγωνισμό για το Ελληνικό συμμετέχουν δύο πολύ μεγάλες εταιρείες από το Ισραήλ, και συγκεκριμένα η Elbit και η GazitGlobe.

Επίσης μεγάλο υπήρξε το ισραηλινό ενδιαφέρον, το προηγούμενο χρονικό διάστημα, για τα λιμάνια της χώρας μας και για επενδύσεις σε αυτά, ενώ πρόσφατα εκπρόσωποι των Οργανισμών Λιμένων Καβάλας, Βόλου και Αλεξανδρούπολης επισκέφθηκαν το Ισραήλ, όπου συναντήθηκαν με φορείς των λιμανιών της Χάιφα και το Ασντόντ. Σκοπός αυτών των συναντήσεων υπήρξε η προώθηση της συνεργασίας στους τομείς της κρουαζιέρας και της εμπορευματικής μεταφοράς. Γενικά το ενδιαφέρον των Ισραηλινών, εκτός από τον κρίσιμο για τη χώρα μας τομέα των αποκρατικοποιήσεων, είναι πολύ μεγάλο και για την ανάπτυξη επενδύσεων σε σειρά από τομείς. Οπως αναφέρει πολύ καλά πληροφορημένη ξένη διπλωματική πηγή, «οι επενδυτές από το Ισραήλ δεν φοβούνται την ελληνική κρίση, ώστε να προχωρήσουν στην υλοποίηση των επενδυτικών τους σχεδίων στην Ελλάδα, αλλά την αντιλαμβάνονται ως ευκαιρία». Οι Ισραηλινοί επενδυτές, αλλά και το κράτος του Ισραήλ, αντιλαμβάνονται την οικονομική και επενδυτική συνεργασία ως διαδικασία πλήρως ενταγμένη απολύτως στο πλαίσιο της σύσφιγξης των διμερών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα.

Αυξητική τάση στον τουρισμό

Η πλήρης και ολοκληρωτική διάρρηξη των σχέσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και στην Τουρκία, κυρίως μετά από την έφοδο των Ισραηλινών στρατιωτών στο τουρκικό πλοίο «Mavi Marmara», στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Λωρίδας της Γάζας τον Μάιο του 2011, έχει οδηγήσει το Ισραήλ στην κεντρική πολιτική απόφαση να κατευθύνει τους Ισραηλινούς προς ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς. Σήμερα η συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ προχωρά με γοργό ρυθμό και περίπου 400.000 είναι οι Ισραηλινοί οι οποίοι επισκέπτονται κάθε χρόνο τη χώρα μας, τα δύο τελευταία χρόνια. Μάλιστα σε νησιά όπως η Κρήτη και η Ρόδος, τα οποία αποτελούν κύριους προορισμούς, οι Ισραηλινοί τουρίστες είναι αναλογικά οι περισσότεροι σε σχέση με τους τουρίστες τους προερχόμενους από άλλα κράτη. Σημαντικός τουριστικός προορισμός για τους τουρίστες από το Ισραήλ είναι η Θεσσαλονίκη, η οποία έχει τεράστια ιστορική αξία για τους Εβραίους, όχι μόνο από το Ισραήλ, αλλά και από ολόκληρο τον κόσμο. Για αυτόν τον λόγο δεκάδες χιλιάδες είναι οι Ισραηλινοί τουρίστες οι οποίοι επισκέπτονται τη Θεσσαλονίκη, είτε με κρουαζιερόπλοια, κατόπιν συμφωνίας του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, είτε μέσω νέων πτήσεων τσάρτερ από τον Τελ Αβίβ. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τον περασμένο Φεβρουάριο μεγάλη ελληνική αντιπροσωπεία, στην οποία συμμετείχαν φορείς όχι μόνο από τη Θεσσαλονίκη αλλά και από τα Ιωάννινα, από τη Ζάκυνθο και από τον Βόλο, έλαβε μέρος στο Διεθνές Φόρουμ Μεσογειακού Τουρισμού (ΙΜΤΜ), το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Τελ Αβίβ. Κατά τη διάρκεια του φόρουμ, Ισραηλινοί τουριστικοί πράκτορες εξεδήλωσαν εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον για την προώθηση του τουρισμού στην Ελλάδα. Μάλιστα πολύ πρόσφατα και αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης, ο πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα, Αριε Μέκελ, είχε συνάντηση με την Ελληνίδα υπουργό Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, με την οποία συζήτησαν για την σύσφιγξη των σχέσεων της Ελλάδας με το Ισραήλ στον τομέα του τουρισμού, όπως επίσης και για την ενίσχυση και εμβάθυνση της τουριστικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες. Μάλιστα ο Ισραηλινός πρέσβης στην Αθήνα απηύθυνε πρόταση προς την Ελληνίδα υπουργό Τουρισμού να επισκεφτεί επίσημα το Ισραήλ.

Αγροτικός τομέας και υδάτινοι πόροι

Ενα από τα πεδία τα οποία ενδιαφέρουν τους Ισραηλινούς είναι εκείνο του τομέα της αγροτικής ανάπτυξης, όπως εξάλλου φάνηκε και κατά την επίσκεψη του προέδρου του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες, στην Αθήνα. Τον κ. Πέρες συνόδευσε στην ελληνική πρωτεύουσα η υπουργός Γεωργίας του Ισραήλ, Ορίτ Νοκέντ, η οποία συζήτησε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιο Τσαυτάρη, για θέματα τα οποία άπτονται της εφαρμοσμένης αγροτικής έρευνας, της εξοικονόμησης υδάτων και της προώθησης φρέσκων προϊόντων, τόσο στο Ισραήλ όσο και στη διεθνή αγορά μέσω των ισραηλινών δικτύων διανομής. Η υπουργός Γεωργίας του Ισραήλ είχε επισκεφτεί την Ελλάδα και τον περασμένο Μάρτιο και είχε συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια, με τον τότε ομόλογό της, κ. Κώστα Σκανδαλίδη, ενώ είχε ακόμη και επαφές με εκπροσώπους εμπορικών επιμελητηρίων. Από εκείνη την περίοδο υπήρξε συμφωνία για την προώθηση της συνεργασίας σε ποικίλους τομείς, όπως για παράδειγμα στον τομέα της μεταφοράς ισραηλινής τεχνογνωσίας. Μάλιστα, Ισραηλινοί εμπειρογνώμονες είχαν επισκεφθεί την Κορινθία και την Ημαθία με σκοπό τη δημιουργία πρότυπων κέντρων αγροτικής ανάπτυξης σε συνεργασία με Ελληνες φορείς. Τον περασμένο Απρίλιο αντιπροσωπεία 70 ατόμων από την Ελλάδα βρέθηκε στο Ισραήλ προκειμένου να συμμετάσχει στη διεθνή έκθεση αγροτικής τεχνολογίας «Agritech». Ανάμεσα στα πρόσωπα που συγκροτούσαν την ελληνική αντιπροσωπεία ήταν εκπρόσωποι φορέων από τον νομό Κορινθίας, όπως επίσης και ο δήμαρχος Λάρισας.

Εκτός από τον αγροτικό τομέα, εξαιρετικά μεγάλο είναι το ενδιαφέρον των Ισραηλινών για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Μία από τις σημαντικές ισραηλινές εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα είναι η IDE Technologies, η οποία ειδικεύεται στην ανάπτυξη, την τεχνολογία, την παραγωγή και τη λειτουργία των προηγμένων συστημάτων αφαλάτωσης και καινοτομίας καθαρισμού βιομηχανικών λυμάτων. Επίσης άλλη μια εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης είναι η Green Venture Capital, η οποία ανήκει στον όμιλο Delek.

Ερχονται συμφωνίες στον τομέα της ενέργειας

Η ενέργεια βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, όπου παρευρέθηκαν κάποιοι από τους σημαντικότερους επιχειρηματίες οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το Ισραήλ. Οπως επισημαίνουν πολύ καλά πληροφορημένες πηγές της «Α», οι συζητήσεις των επιχειρηματιών στο δείπνο προαναγγέλλουν σημαντικές συμφωνίες στον τομέα της ενέργειας, «οι οποίες δεν θα αργήσουν να έρθουν». Οπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές στην «Α», «η ελληνική πολιτική ηγεσία και οι ισραηλινοί επιχειρηματίες έδειξαν να γνωρίζονται μεταξύ τους πολύ καλά και το κλίμα υπήρξε ιδιαίτερα εγκάρδιο. Στο παρασκήνιο πραγματοποιούνται πολλές συναντήσεις, έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα ανάμεσα στις δύο πλευρές και οι συνεννοήσεις προχωρούν με γοργούς ρυθμούς». Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στο δείπνο το οποίο παρέθεσε προς τιμήν του Ισραηλινού προέδρου, Σιμόν Πέρες, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ήταν παρόντες ο αντιπρόεδρος της ισραηλινού ενεργειακού ομίλου Delek Group Elad Sharon Tshuva και ο πρόεδρος της ισραηλινής εταιρείας Delek Drilling Gideon Tadmor.

Εντονο ενδιαφέρον

Οι Ισραηλινοί επιχειρηματίες οι οποίοι συνόδευσαν τον Σιμόν Πέρες στην Αθήνα έχουν ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας και, πιο συγκεκριμένα, για συμμετοχή στην έρευνα και στην εξόρυξη φυσικού αερίου, αλλά και για τη μεταφορά ενεργειακών φορτίων, είτε μέσω της κατασκευής υποθαλάσσιου αγωγού είτε μέσω της μεταφοράς LNG (υγροποιημένου φυσικού αερίου) με πλοία, είτε μέσω καλωδίου σε ό,τι έχει να κάνει με τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας. Ηδη από την ισραηλινή πλευρά έχει υπάρξει εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον τόσο για τη ΔΕΠΑ όσο και για τη ΔΕΣΦΑ, ενώ ήδη, εδώ και καιρό, ισραηλινές εταιρείες έχουν εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον για σεισμικές έρευνες και, μακροπρόθεσμα, για γεωτρήσεις στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, όπου έχουν εντοπιστεί σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου. Η ΔΕΠΑ, εξάλλου, έχει ήδη πραγματοποιήσει ήδη μια πρώτη μελέτη για την κατασκευή αγωγού Ελλάδας-Κύπρου, ενώ μαζί με τη ΔΕΣΦΑ αποτελούν προτεραιότητες της κυβέρνησης σε ό,τι έχει να κάνει με την προώθηση του πρώτου πακέτου των αποκρατικοποιήσεων. Οπως μάλιστα έχει δηλώσει αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης στο Reuters, η πώλησή τους αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2012. Τα τελευταία χρόνια έχει παγιωθεί η αντίληψη ότι η εξόρυξη, αξιοποίηση και εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας μας και των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων οι οποίοι βρίσκονται στα υποθαλάσσια κοιτάσματα της χώρας μας θα συντείνουν στην αντιμετώπιση της σφοδρής κρίσης χρέους, η οποία πλήττει τη χώρα μας.

Εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου

Στο δείπνο το οποίο παρέθεσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κάρολος Παπούλιας, προς τιμήν του Ισραηλινού προέδρου κ. Σιμόν Πέρες πραγματοποίησε ειδική αναφορά στο γεγονός ότι τα συμφέροντα της Ελλάδας και του Ισραήλ συγκλίνουν στη βάση της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου και στην προοπτική μεταφοράς των υδρογονανθράκων στην Ευρώπη, μέσω Ελλάδας. Η ανακάλυψη των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων τροποποιεί ριζικά τον γεωπολιτικό χάρτη στην ανατολική Μεσόγειο και επανακαθορίζει τη γεωπολιτική εξίσωση, στο πλαίσιο της οποίας η Ελλάδα αποτελεί βασικό σημείο, όχι μόνο του ενεργειακού τριγώνου Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, αλλά και του «τρίτου δρόμου» της μεταφοράς ενέργειας, πέραν της Ρωσίας και του Καυκάσου.

Σημαντικά οφέλη από τη συνεργασία



Η πολιτική ηγεσία στην Ελλάδα έχει αντιληφθεί ότι η χώρα μας μπορεί να έχει εξαιρετικά σημαντικά οφέλη από τη συνεργασία της με το Ισραήλ. Σε κάθε περίπτωση στον τομέα της ενέργειας συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου για τη μεταφορά κοιτασμάτων φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν στο Ισραήλ και την Κύπρο προς την Ευρώπη. Μάλιστα τον περασμένο Μάρτιο ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, κ. Ούζι Λάνταου, επισκέφθηκε την Ελλάδα τον Μάρτιο και συμμετείχε στο συνέδριο του «Economist» το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα και το οποίο είχε ως αντικείμενο την τριμερή συνεργασία, ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ. Μάλιστα σε εκείνη την επίσκεψή του στην ελληνική πρωτεύουσα ο κ. Λάνταου υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τον τότε Ελληνα ομόλογό του, κ. Γιώργο Παπακωσταντίνου, το οποίο αφορά στην ελληνοϊσραηλινή συνεργασία στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Background και αμερικανικό ενδιαφέρον

Οπως αναφέρουν πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, οι οποίες γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα για τη διαδικασία προσέγγισης Ελλάδας και Ισραήλ, ήδη εδώ και πολύ καιρό, από την εποχή που πρωθυπουργός ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου, καλλιεργήθηκε το έδαφος για την προώθηση σημαντικών συμφωνιών ανάμεσα στην Ελλάδα και στο Ισραήλ στους σημαντικότερους τομείς της οικονομίας. Πρόσωπο κλειδί λέγεται ότι είναι ο φίλος του Γιώργου Παπανδρέου Γιόσι Μπεϊλίν, ο οποίος μάλιστα υπήρξε και υπουργός Εξωτερικών και αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών στις κυβερνήσεις του σημερινού προέδρου και πρώην πρωθυπουργού του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες. Επίσης ο Μπεϊλίν έχει διατελέσει υπουργός Οικονομίας και Σχεδιασμού, υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και υπουργός Δικαιοσύνης. Σήμερα δραστηριοποιείται μέσω της εταιρείας του στο πεδίο των συμβουλευτικών υπηρεσιών, των υπηρεσιών επίλυσης προβλημάτων και στην προώθηση επιχειρήσεων, στα διεθνή έργα. Και στην προώθηση και εμπορία της ισραηλινής τεχνολογίας και προϊόντων σε μουσουλμανικές χώρες και άλλες χώρες.

Η επίσκεψη Κλίντον

Ανάμεσα στις προσωπικότητες με τις οποίες ο Μπεϊλίν έχει άμεση επαφή είναι και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, ο οποίος πρόσφατα βρέθηκε στην Αθήνα και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά με σκοπό την προώθηση αμερικανικών επενδύσεων ύψους 100 δισ. δολαρίων στην Ελλάδα, έπειτα από πρωτοβουλία Ελληνοαμερικανών επιχειρηματιών. Ο Μπιλ Κλίντον, μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Ελληνα πρωθυπουργό, είχε δηλώσει μεταξύ άλλων το εξής: «Δεν θεωρούμε ότι έχουμε τις απαντήσεις, όμως θεωρούμε ότι μπορούμε μαζί να πετύχουμε κάποια πράγματα».

Πέρα από την πρόσφατη παρουσία του πρώην Αμερικανού προέδρου στην Ελλάδα, η αμερικανική στήριξη προς την Ελλάδα σε ό,τι έχει να κάνει με την αντιμετώπιση της σφοδρής κρίσης χρέους που πλήττει τη χώρα, αλλά και την ανάπτυξη επενδύσεων στη χώρα μας, κατέστη έκδηλη και στη συνάντηση που είχε τις προηγούμενες ημέρες ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανού Επιμελητηρίου, κ. Γιάννος Γραμματίδης, με έξι γερουσιαστές των ΗΠΑ, και συγκεκριμένα με τους κ. Κεντ Κόντραντ, Πάτρικ Λίχι, Θαντ Κόχραν, Ολύμπια Σνόουι, Τζιν Σαχίν και Ντένις Καρντόζα. Τους Αμερικανούς γερουσιαστές συνόδευαν ο βοηθός υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Κρις Σμαρτ, και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντάνιελ Σμιθ, ενώ ακόμη στη συνάντηση με τον κ. Γραμματίδη συμμετείχαν εκπρόσωποι των εξής αμερικανικών εταιρειών: Chartis Greece S.A., Manpowergroup S.A., Johnson & Johnson Hellas S.A., Google Greece, Hewlett-Packard Hellas Ε.P.E., Chevellas S.A., Sas Institute S.A., Lockheed Martin (International) S.A., PWC (Pricewaterhousecoopers Business Solutions S.A), Accenture S.A., Navigator Travel & Tourist Services Ltd., Coca Cola 3E και Αmway Ηellas.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη των έξι γερουσιαστών ο κ. Γραμματίδης δήλωσε τα εξής: «Ζητήσαμε συνέχιση των διμερών συζητήσεων για εμπορική και οικονομική συνεργασία με την προσθήκη στον διάλογο τρόπων διάχυσης αμερικανικής τεχνογνωσίας στην Ελλάδα σε τομείς όπως η πάταξη της φοροδιαφυγής και η εισαγωγή νέων τεχνολογιών στη γεωργία. Τους παραδώσαμε το κείμενο των 10 δράσεων που προτείναμε στην ελληνική κυβέρνηση, από τις οποίες ήδη τους επισημάναμε ότι δύο, δηλαδή η θέσπιση ενός σταθερού κι ανταγωνιστικού φορολογικού πλαισίου και η δημιουργία ενός κεντρικού αδειοδοτικού οργάνου για κάθε επένδυση στην Ελλάδα με την συμβολή του Invest in Greece, ήδη ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση. Οι δύο πλευρές συμφωνήσαμε ότι χρειάζεται η Ελλάδα να παρουσιάσει άμεσα κάποια σημαντική επιτυχία σαν αποτέλεσμα των προσπαθειών της ώστε να πείσει τη διεθνή κοινότητα και να προσελκύσει το ενδιαφέρον της. Παράλληλα, θα αναλάβουμε άμεσα κοινές πρωτοβουλίες με στοχευμένες ενέργειες σε σημαντικά κέντρα στις ΗΠΑ ώστε να παρουσιάσουμε την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και την ελκυστικότητα του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Είναι βέβαιο ότι πολύ σύντομα θα δούμε το αποτέλεσμα των ενεργειών αυτών στα πλαίσια τόσο της παρουσίασης της χώρας στην αμερικανική επιχειρηματική κοινότητα, όσο και της διαδικασίας επαναπροσέγγισης των σχέσεων της Ελλάδας με τους διεθνείς πιστωτές της».

http://www.axiaplus.gr/article/15373/is ... pendyseis/


Κορυφή
 Προφίλ  
 

 Θέμα δημοσίευσης: Re: Ισραηλινό ενδιαφέρον για επενδύσεις
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Κυρ Αύγ 12, 2012 10:45 pm 
Χωρίς σύνδεση

Εγγραφή: Τρί Μάιος 12, 2009 10:10 pm
Δημοσιεύσεις: 5614
.....Απλά ...........ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΚΥΛΑ ΣΤΗ ΧΑΡΥΒΔΗ...........


Κορυφή
 Προφίλ  
 
Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  
Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 2 Δημοσιεύσεις ] 

Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες


Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 84 επισκέπτες


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Αναζήτηση για:
Μετάβαση σε:  

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Ελληνική μετάφραση από το phpbb2.gr