ΤΧΣ με ή χωρίς haircut
Ανεξάρτητα από το εάν στο Eurogroup στις 18 Οκτωβρίου υιοθετηθεί η γερμανική ή η γαλλική πρόταση για την διαχείριση του ελληνικού χρέους, η κρατικοποίηση των ελληνικών τραπεζών παραμένει μονόδρομος.
Του Κ. ΠαπαγρηγόρηΑνεξάρτητα από την τελική λύση που θα δοθεί από τους ευρωπαίους εταίρους μας για την διαχείριση του ελληνικού χρέους, η υπαγωγή των ελληνικών τραπεζών στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και εν συνεχεία η κρατικοποίησή τους παραμένει μονόδρομος.
Και ενώ όλα τα βλέμματα στρέφονται πλέον στη Σύνοδο Κορυφής στις 18 Οκτωβρίου όπου θα και ξεκαθαρίσει εάν θα υπερισχύσει - είναι το φαβορί μέχρι στιγμής - η γερμανική πρόταση για νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους έναντι της γαλλικής για διεύρυνση του PSI,
οι κεφαλαιακές συνέπειες για τις ελληνικές τράπεζες "τρομάζουν" σκιαγραφώντας μάλιστα ακόμη και το μέλλον τους.
Σύμφωνα με έμπειρους τραπεζίτες, στην περίπτωση που τελικά αποφασιστεί κούρεμα της τάξεως του 50%, η Ελλάδα θα χρειαζόταν περί τα 30 δισ. ευρώ για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, χωρίς μάλιστα να συμπεριλαμβάνονται τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν για τον σχηματισμό πρόσθετων προβλέψεων ως αποτέλεσμα του ελέγχου της BlackRock στα χαρτοφυλάκια δανείων των ελληνικών τραπεζών.
Το θέμα είναι πως αν όλες αυτές οι πληροφορίες για πιθανό νέο κούρεμα καταστούν πραγματικότητα, οι επιπτώσεις στα ίδια κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών θα είναι υπερβολικά μεγάλες ενώ παράλληλα θα είναι αδύνατο να διορθωθούν σε μια τόσο πτωτική αγορά όπως το Χρηματιστήριο της Αθήνας. Έτσι οι ελληνικές τράπεζες θα υποχρεωθούν να στραφούν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και να περάσουν στο κράτος
Προδιαγεγραμμένη πορείαΉδη οι πέντε μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες - Εθνική, Eurobank, Alpha Bank, Πειραιώς και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο -έχουν ζημιές ύψους 4.3 δις ευρώ στο πλαίσιο της συμφωνίας ανταλλαγής ομολόγων που εκτιμάται ότι θα κλείσει πιθανότατα μέσα στο μήνα. Εν τω μεταξύ οι μετοχές τους έχουν χάσει σχεδόν το 70% της αξίας τους από τις αρχές του έτους.
"Με δεδομένο το μέγεθος των απαιτούμενων κεφαλαιακών ενισχύσεων, δεν βλέπω πως κάποια ελληνική τράπεζα, με ή χωρίς νέο κούρεμα θα αποφύγει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας" επισημαίνει αναλυτές κορυφαίου επενδυτικού οίκου.
Υπενθυμίζεται ότι το ΤΧΣ διαθέτει 10 δις ευρώ για την επανακεφαλαίωση και την κρατικοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Το ποσό αυτό μπορεί να αυξηθεί σε 30 δις ευρώ όταν τα Κοινοβούλια της Ευρωζώνης επικυρώσουν την επέκταση των αρμοδιοτήτων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την αποτροπή της διάχυσης της ελληνικής κρίσης στην Ιταλία και την Ισπανία με τον κίνδυνο μιας νέας παγκόσμιας ύφεσης.
Από την έναρξη της κρίσης στις αρχές του 2010 έως τον περασμένο Ιούλιο, οι ελληνικές τράπεζες είχαν χάσει καταθέσεις από επιχειρήσεις και νοικοκυριά 50.3 δις ευρώ καταγράφοντας μείωση κατά 21,2%. Οι καταθέσεις που απέμεναν στις ελληνικές τράπεζες στα τέλη Σεπτεμβρίου είναι 187 δις ευρώ περίπου. Αν λοιπόν οι ελληνικές τράπεζες υποχρεωθούν να αποδεχτούν ένα κούρεμα 50% για τους τίτλους δημόσιου χρέους ύψους 40 δις ευρώ που διαθέτουν, αυτό θα σημαίνει ότι θα πρέπει να κάνουν διαγραφές μετά από φόρους της τάξης των 16 δις ευρώ.
Στο 4% το Tier 1Αν αφαιρέσουμε αυτά τα 16 δις των διαγραφών από τα συνολικά κεφάλαια του δείκτη Tier 1 - του μέτρου της χρηματοπιστωτικής ισχύος των τραπεζών - που είναι περίπου 24 δις για τις πέντε μεγάλες ελληνικές τράπεζες και θα απομείνουν με ίδια κεφάλαια μόλις 8 δις ευρώ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, το ποσό αυτό μεταφράζεται σε δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1 μόλις 4%, δηλαδή πολύ χαμηλότερο από το 10% που απαιτεί η ΕΚΤ.
Για να καλύψουν τα ελάχιστα όρια οι πέντε ελληνικές τράπεζες θα πρέπει λοιπόν να συγκεντρώσουν τουλάχιστον 12 δις ευρώ. Πλην όμως από τη στιγμή που η συνολική κεφαλαιοποίηση τους έχει πέσει σήμερα μόλις στα 4.3 δις ευρώ, δεν υπάρχει περίπτωση να μπορέσουν να κάνουν τέτοιο μέσα σε μια τόσο ταραγμένη αγορά. Και ενώ θεωρητικά ορισμένες τράπεζες θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν κεφάλαια μέσω απομόχλευσης και διάθεσης περιουσιακών στοιχείων, οι αναλυτές λένε ότι θα δυσκολευτούν με δεδομένη τη χρονική πίεση να αποκαταστήσουν την οικονομική τους ισχύ και να διασφαλίσουν τους καταθέτες.
http://www.axiaplus.gr/Default.aspx?id= ... 108&lang=1