Χάθηκαν 20 δις καταθέσεις
Κατά 20 δις. ευρώ περίπου υποχώρησε η εγχώρια δεξαμενή καταθέσεων στο πρώτο εξάμηνο του 2011, ενώ έξαρση του φαινομένου παρατηρήθηκε το δίμηνο Μαϊου - Ιουνίου. Στην Κύπρο μεγάλο μέρος των εκροών Του Κ. Παπαγρηγόρη
Με ανεξέλεγκτες διαστάσεις συνεχίζεται η εκροή καταθέσεων από το πιστωτικό σύστημα, με αποτέλεσμα να εκτιμάται ότι η εγχώρια αποταμιευτική βάση έχει υποχωρήσει στο πρώτο εξάμηνο του 2011 κατά 20 δις. ευρώ περίπου.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών, το φαινόμενο κορυφώθηκε το δίμηνο Μαΐου - Ιουνίου, όπου η τάση επιταχύνθηκε με αποτέλεσμα να σημειωθούν εκροές που αγγίζουν τα 10 δις. ευρώ.
Υπ' αυτές τις εξελίξεις οι διοικήσεις των τραπεζών, εναποθέτουν πλέον τις ελπίδες τους στην ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και του εφαρμοστικού νόμου. Η ψήφιση των δύο κρίσιμων νομοσχεδίων ανοίγει τον δρόμο για τη λήψη της 5ης δόσης και κυρίως βάζει τα θεμέλια για τη λήψη νέας οικονομικής βοήθειας η οποία, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα, θα περιορίσει δραστικά την ανησυχία για το μέλλον της χώρας.
Σε ότι αφορά στην έξαρση του φαινομένου το τελευταίο δίμηνο και στη μαζική απόσυρση των καταθέσεων, αποδίδεται στην κορύφωση της ανησυχίας για την τύχη της χώρας εξαιτίας της αποτυχίας των πολιτικών δυνάμεων να συνεννοηθούν αλλά και βασικών επιλογών της κυβέρνησης που ενέτειναν την αβεβαιότητα. Όσον αφορά τον προορισμό των καταθέσεων, είναι ξεκάθαρο ότι λόγω της αβεβαιότητας και του φόβου μη λήψης της 5ης δόσης, τα νοικοκυριά επέλεξαν να διατηρούν υψηλά ρευστά διαθέσιμα, ενώ άλλοι για λόγους ασφαλείας τοποθετούν μεγάλα ποσά σε θυρίδες.
Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος της ρευστότητας φαίνεται πως πηγαίνει στην Κύπρο: σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Κύπρου, τον Μάιο οι καταθέσεις της χώρας αυξήθηκαν κατά 2,1 δισ. ευρώ, ενώ κατά 2 δισ. ευρώ είχαν αυξηθεί και τον Απρίλιο. Στελέχη τραπεζών εκτιμούν ότι η τάση φυγής καταθέσεων προς την Κύπρο διατηρείται και τον Ιούνιο. Μάλιστα η σημαντική αύξηση των καταθέσεων στην Κύπρο σημειώθηκε παρά την υποβάθμιση της χώρας και του τραπεζικού συστήματος.
Την ίδια στιγμή καθολική είναι η εκτίμηση ότι το δίμηνο Μαΐου - Ιουνίου σημειώθηκε σοβαρή επιτάχυνση του ρυθμού μείωσης καταθέσεων, οδηγώντας το τραπεζικό σύστημα στο "κόκκινο". Ωστόσο σημειώνεται ότι τις τελευταίες ημέρες η ένταση της μείωσης καταθέσεων έχει περιοριστεί σημαντικά και αισιοδοξούν ότι με την οριστικοποίηση του ευρωπαϊκού σχεδίου για τη συνολική αντιμετώπιση της κρίσης η ηρεμία θα αποκατασταθεί και θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ουσιαστική σταθεροποίηση της οικονομίας.
45 δις. εκροές στο 16μηνοΠαρατηρώντας κανείς την εξέλιξη της εγχώριας αποταμιευτικής βάσης από την αρχή του 2010, τα νούμερα τρομάζουν. Από τα 237,5 δις. ευρώ που ήταν η καταθετική βάση των τραπεζών τον Ιανούαριο του 2010, υποχώρησε στα 199 δις. ευρώ τον Μάρτιο του 2011, με την συνολική εκροή να διαμορφώνεται στα 38,5 δις. ευρώ.
Με δεδομένο ότι σε μηνιαία βάση η μείωση των καταθέσεων είναι της τάξης των 3 - 4 δις. ευρώ, είναι εξαιρετικά πιθανό η στάθμη της εγχώριας αποταμίευσης να έχει υποχωρήσει στο τέλος Μαϊου, ακόμη και σε επίπεδα υψηλότερα των 45 δις. ευρώ σε διάστημα 16 μηνών.
Όπως επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη, το μεγαλύτερο μέρος της εκροής είναι αποτέλεσμα του χρηματοδοτικού κενού που δημιουργεί η κρίση, καθώς εισοδήματα και δανεισμός από τις τράπεζες δεν επαρκούν πλέον για την πληρωμή όλων των υποχρεώσεων.
Από την άλλη πλευρά, ένα μέρος των αποταμιευτών εξακολουθεί να διατηρεί καταθέσεις σε θυρίδες ή σε άλλα προσωπικά χρηματοκιβώτια ή κρυψώνες, επηρεαζόμενο από τις ανυπόστατες φήμες που κυκλοφορούν κατά περιόδους περί επικείμενης εξόδου της χώρας από το ευρώ.
Στο 6% οι προθεσμιακέςΤην ίδια στιγμή χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα συνεχίζεται η προσπάθεια των τραπεζών να περιορίσουν τις εκροές καταθέσεων, μέσω προσφοράς ελκυστικότερων επιτοκίων καταθέσεων στους αποταμιευτές τους. Όπως επισημαίνουν έμπειρα τραπεζικά στελέχη στο axiaplus.gr τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων αναμένεται να διαμορφωθούν σε ακόμη πιο υψηλά επίπεδα, καθώς πολλές τράπεζες προχώρησαν μέσα στο Μάιο σε νέα αύξηση των επιτοκίων τους.
Συγκεκριμένα, για κατάθεση διάρκειας ενός έτους της τάξης των 50.000 ευρώ η μικτή απόδοση φτάνει έως και το 6%, ενώ στις περισσότερες τράπεζες κινείται πλέον σε επίπεδα άνω του 4%.
http://www.axiaplus.gr/Default.aspx?id= ... 108&lang=1