Οριακή ρευστότητα
Στα όρια του επανήλθε η ρευστότητα του πιστωτικού συστήματος, καθώς όσα κεφάλαια επέστρεψαν οι ελληνικές τράπεζες στην ΕΚΤ το πρώτο τετράμηνο του 2011 (10,8 δις. ευρώ), τα ξαναδανείστηκαν μόνο τον Μάιο.
Του Κ. Παπαγρηγόρη Δραματική επιδείνωση καταγράφει η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών το τελευταίο δίμηνο, καθώς ελλείψει άλλων εναλλακτικών πηγών, τον Μάιο στράφηκαν εκ νέου και μαζικά στην ΕΚΤ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι όση ρευστότητα κατάφεραν οι ελληνικές τράπεζες να επιστρέψουν στην ΕΚΤ κατά το πρώτο τετράμηνο του έτους, άλλη τόση δανείστηκαν μόνο κατά την διάρκεια του Μάιου, γεγονός που απειλεί να καταστήσει έωλα τα funding plans που έχουν καταθέσει σε ΤτΕ και ΕΚΤ.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία στο τέλος Μαίου, η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ έφθασε στο ποσό των 97,53 δισ. ευρώ έναντι 86,85 δισ. ευρώ του Απριλίου. Η αύξηση κατά 10,7 δισ. ευρώ σε ένα μήνα, αποτυπώνει τις πιέσεις στη ρευστότητα που δέχεται το εγχώριο τραπεζικό σύστημα και αντισταθμίζει τη μείωση κατά 10,85 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους και ως το τέλος Απριλίου. Σημειώνεται ότι για την άντληση των κεφαλαίων, οι τράπεζες έδωσαν εγγυήσεις ύψους 141,83 δισ. ευρώ.
Τραπεζικές πηγές τονίζουν ότι σχεδόν παρόμοια είναι η κατάσταση και τον Ιούνιο και δεν αποκλείουν ο συνολικός δανεισμός να προσεγγίζει στο τέλος του μήνα τα 100 δις. ευρώ.
Εμφανής κόπωσηΟι ελληνικές τράπεζες κάνοντας πράξη τις συστάσεις της ΕΚΤ για σταδιακή επιστροφή της ρευστότητας που τους έχει χορηγηθεί, κατάφεραν να μειώσουν την χρηματοδότησή τους στα τέλη Απριλίου σε 86,8 δις. ευρώ από 87,9 δις. ευρώ τον Μάρτιο, 90,4 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο, 94,4 δισ. ευρώ τον Ιανουαρίου και 97,7 δισ. ευρώ στο τέλος του 2010.
Η "κόπωση" σε αυτή τη διαδικασία είχε αποτυπωθεί από μήνα σε μήνα και ήταν κάτι που ανέμενε το τραπεζικό σύστημα. Από τα 3,3 δισ. ευρώ μείωσης του Ιανουαρίου και τα 3,96 δισ. ευρώ του Φεβρουαρίου, το Μάρτιο η χρηματοδότηση ήταν κατά 2,5 δισ. ευρώ λιγότερη και κατά 1,1 δισ. ευρώ τον Απρίλιο.
Μάλιστα οι ελληνικές τράπεζες επισήμαναν ιδιαίτερα στα αποτελέσματα του τρίμηνου την μείωση της εξάρτησης από την ΕΚΤ και η οποία επιτεύχθηκε μέσω της διαδικασίας απομόχλευσης, δηλαδή την μείωση των χορηγήσεων, την πώληση εταιρικών ομολόγων και στοιχείων του ενεργητικού -με πιο σημαντική κίνηση αυτή της Eurobank στην Πολωνία, καθώς και τη μη ανανέωση κρατικών ομολόγων που έληξαν.
Για την παραπάνω εξέλιξη προϊδέασε χθες ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΕ κ. Απ. Ταμβακάκης όπου ενημέρωσε τους μετόχους ότι η μείωση της εξάρτησης της ΕΤΕ από την ΕΚΤ ανακόπηκε τους τελευταίους μήνες λόγω των δημοσιονομικών συνθηκών και τις εκροές καταθέσεων.
Εκτός ελέγχουΕίναι στιγμές που η κατάσταση βρίσκεται εκτός ελέγχου, τονίζει στο axiaplus.gr έμπειρος τραπεζίτης, και παραπέμπει στις συνεχιζόμενες εκροές καταθέσεων, λόγω των αυξημένων αναγκών ιδιωτών και επιχειρήσεων, σε συνδυασμό με τα σενάρια και τις φήμες περί πτώχευσης που επέτειναν σε διάφορες περιπτώσεις το ήδη βεβαρημένο κλίμα.
Ήδη στο τετράμηνο, το σύστημα έχασε με βάση τα επίσημα στοιχεία 12 δισ. ευρώ καταθέσεις ενώ η μείωση της καταθετικής βάσης συνεχίστηκε και τον Μάιο και μάλιστα με σημαντική ένταση. Την ίδια στιγμή η έλλειψη ρευστότητας οδηγεί τις τράπεζες στην προσφορά επιτοκίων για προθεσμιακές καταθέσεις ακόμη και υψηλότερα του 6%.
Οι εξελίξεις προβληματίζουν τους τραπεζίτες καθώς η προσπάθεια που γίνεται για την βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας ανακόπτεται από τα εμπόδια του μακροοικονομικού περιβάλλοντος.
Παράλληλα, με την υποχώρηση της καταθετικής βάσης, οι υποβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης ροκανίζουν σταθερά καλύμματα που έχουν δοθεί στην ΕΚΤ, με αποτέλεσμα να υπάρχει ανάγκη αναπλήρωσης με νέους τίτλους. Υπό αυτές τις συνθήκες, το πιο πρόσφατο πακέτο εγγυήσεων, ύψους 30 δισ. ευρώ, είναι πιθανόν να χρησιμοποιηθεί πιο άμεσα από ό,τι έλπιζαν οι τραπεζίτες.
http://www.axiaplus.gr/Default.aspx?id= ... 108&lang=1