Αυξάνονται οι μνηστήρες
Η κρατική επιχείρηση του Αζερμπαϊτζάν Socar προστέθηκε στους ενδιαφερόμενους της δημόσιας επιχείρησης παροχής αεριού - Οι Ρώσοι, οι αγωγοί και ο κρίσιμος νότιος διάδρομος Μόλις προχθές, η κρατική επιχείρηση του Αζερμπαϊτζάν Socar δήλωσε το ενδιαφέρον της για την εξαγορά ποσοστού της ΔΕΠΑ, δια μέσω του κ. Bαγκίφ Aλίγιεφ, επικεφαλής του επενδυτικού κλάδου της εταιρίας. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού, στο περιθώριο του συνεδρίου Caspian Oil and Gas.
Tο Αζερμπαϊτζάν αποτελεί σήμερα τον τρίτο βασικό προμηθευτή της ΔEΠA σε αέριο, μετά τη Ρωσία και την Αλγερία. Aπό το 2008 η ΔEΠA προμηθεύεται 0,7 δισ. κ.μ. αζέρικου αερίου μέσω της τουρκικής εταιρείας Botas με την οποία υπέγραψε σχετική σύμβαση το 2007. Από τον Απρίλιο του 2011 ΔEΠA και Socar υπέγραψαν προσύμφωνο για την απευθείας παροχή αερίου στην Ελλάδα, παρακάμπτοντας την Τουρκία.
Ωστόσο, οι Αζέροι δεν είναι οι μόνοι ενδιαφερόμενοι για την ΔΕΠΑ. Προ κάμποσων ημερών ήταν ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Alexander Medvedev που εξέφρασε το ενδιαφέρον της εταιρείας του για τη ΔEΠA, της οποίας είναι βασικός προμηθευτής.
Πάντως, υπάρχουν κάποια "ερωτηματικά", για τη μορφή της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, δηλαδή για το εάν στο ενεργητικό προς πώληση περιλαμβάνεται και ο ΔΕΣΦΑ, ή μόνο η ΔΕΠΑ ως εμπορική εταιρία, για τα ποσοστά διάθεσης μετοχών, ενώ σημειώνεται ότι ποσοστό 35% της ΔΕΠΑ ελέγχουν τα ΕΛΠΕ, βασικός μέτοχος των οποίων είναι όμιλος Λάτση.
Το ευρύτερο ενδιαφέρον που υπάρχει για την ΔΕΠΑ, και από εταιρείες… εξ Ανατολάς, σχετίζονται προφανώς και με την θέση της Ελλάδας στον νότιο διάδρομο μεταφοράς φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, που θεωρείται από την Ε.Ε. ως έργο προτεραιότητας και στη συμμετοχή της ΔΕΠΑ στον αγωγό ITGI.
http://www.axiaplus.gr/Default.aspx?id= ... 108&lang=1