Πιο αυστηρά stress tests
Παράταση ενός μηνός πήρε η δημοσίευση των stress tests των τραπεζών, την ίδια στιγμή που η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή υιοθετεί αυστηρότερα κριτήρια, θεωρώντας μη ικανοποιητικά τα αρχικά στοιχεία.
Του Κ. ΠαπαγρηγόρηΝέος πονοκέφαλος ήρθε να προστεθεί στις τελευταίες ημέρες για τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ) να υιοθετήσει αυστηρότερα κριτήρια κατά την διεξαγωγή των stress tests
Σημειώνεται ότι η δημοσίευση των αποτελεσμάτων των stress tests, των 90 μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών που διενεργεί η EBA οδηγείται σε αναβολή αφού μετατίθεται για τον Ιούλιο, ενώ το έως τώρα χρονοδιάγραμμα έκανε λόγο για μέσα με τέλη Ιουνίου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΒΑ, τα πρώτα στοιχεία που της εστάλησαν από τις τράπεζες περιείχαν "λάθη και μη ρεαλιστικές παραδοχές".
Ως εκ τούτου, αμφισβήτησε την ποιότητά τους και ζήτησε και δεύτερο γύρο πληροφοριών. Πέρα από τα όποια "λάθη", πάντως, η αναβολή ενδεχομένως συνδέεται και με τις εξελίξεις στο "ελληνικό ζήτημα", αφού, ως γνωστόν, εξετάζονται διάφορα σενάρια, ορισμένα εκ των οποίων θα μπορούσαν να επηρεάσουν την κεφαλαιακή θέση των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή θεωρεί πως τα κριτήρια για την αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών θα πρέπει να περιλαμβάνουν, ως ακραίο σενάριο, το ενδεχόμενο πιθανής χρεοκοπίας, κριτήριο που θα έφερνε σε πολύ δύσκολη θέση από πλευράς κεφαλαιακής επάρκειας και καθαρής θέσης τις ελληνικές τράπεζες, λόγω της συνολικής, περί τα 55 δις. ευρώ, έκθεσής τους σε ελληνικά κρατικά ομόλογα.
Την ίδια στιγμή οι ίδιες πληροφορίες τονίζουν ότι η ΕΒΑ θέτει σε συνεχή εγρήγορση ακόμη και όσες τράπεζες περνάνε στο όριο τα κριτήρια των stress tests.
Υπ' αυτές τις συνθήκες υποχρεώνει τις ελληνικές τράπεζες σε κινήσεις ενίσχυσης της κεφαλαιακής τους επάρκειας οι οποίες θα μπορούσαν να γίνουν είτε με αυξήσεις κεφαλαίου είτε με πώληση περιουσιακών στοιχείων δηλ. θυγατρικών εταιρειών από τον Ασφαλιστικό ή τον Τουριστικό Τομέα καθώς βεβαίως και μέσω της απομόχλευσης συρρίκνωσης του ενεργητικού κάθε τράπεζας.
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πάντως ότι αυτή η δοκιμασία σε συνδυασμό με το συνολικά απαιτητικό περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιείται το εγχώριο τραπεζικό σύστημα θα δώσει το έναυσμα για διεργασίες στον κλάδο από το καλοκαίρι και μετά.
Στα νέα τεστ αντοχής θα μετάσχουν οι πέντε ελληνικές τράπεζες που έλαβαν μέρος στα προηγούμενα: Εθνική, Alpha Bank, Εurobank, Τράπεζα Πειραιώς, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και AΤΕ Βank ενώ από την Κύπρο, η Τράπεζα Κύπρου και η Marfin Popular Bank.
Συνεχής αύξηση των επισφαλειώνΤην ίδια στιγμή πρόσθετο πρόβλημα δημιουργεί στο πιστωτικό σύστημα η συνεχής αύξηση των επισφαλειών, που εκτιμάται ότι στο τέλος του έτους θα κυμαίνονται στα 30 δις. ευρώ.
Με την ελληνική οικονομία σε ύφεση και τις φοροδοτικές υποχρεώσεις σε έξαρση, οι εγχώριες τράπεζες διαπιστώνουν ότι η διόγκωση των επισφαλειών καλύπτει πλέον όλο το εύρος των προϊόντων και δραστηριοτήτων και μάλιστα θεωρούν ότι το ποσοστό των επισφαλειών θα διευρύνεται τουλάχιστον κατά τα τρία επόμενα τρίμηνα, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ένα ποσοστό πέριξ του 12%.
Όπως επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη, η κατάσταση έχει ήδη χειροτερεύσει από το πρώτο τρίμηνο του 2011, καθώς η ύφεση βαθαίνει και πολλαπλασιάζονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Υπάρχουν μάλιστα εκτιμήσεις που ανεβάζουν τον πήχη των "κόκκινων" δανείων ακόμη και υψηλότερα από το 13% του συνόλου των δανείων στο τέλος της τρέχουσας χρήσης με αποτέλεσμα δάνεια άνω των 33 δις. ευρώ να μην εξυπηρετούνται από τους κατόχους τους.
Την ίδια στιγμή η ΤτΕ εκτιμά ότι το ποσοστό των επισφαλειών θα αυξηθεί περαιτέρω το τρέχον έτος και μάλιστα παρά τη βελτίωση του ποσοστού κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση από προβλέψεις σε ποσοστό 44,7% το 2010 από 41,5% το 2009.
http://www.axiaplus.gr/Default.aspx?id= ... 108&lang=1