Συμπληγάδες
Σε ασφυκτικό κλοιό από Οίκους Αξιολόγησης και Τρόικα οι τράπεζες. Μια ακόμη υποβάθμιση θα απαιτήσει ανανέωση εγγυήσεων 16 δις. ευρώ. Βέτο από τρόικα για τις νέες εγγυήσεις των 30 δις. ευρώ
Του Κ. ΠαπαγρηγόρηΑσφυκτική είναι πλέον η συνδυασμένη πίεση που ασκείται στη ρευστότητα του πιστωτικού συστήματος τόσο από τους οίκους Αξιολόγησης όσο και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με αποτέλεσμα η λήψη επώδυνων λύσεων για την άντληση ρευστότητας, να είναι πλέον περισσότερο πιθανή από ποτέ.
Όπως επισημαίνουν έμπειροι τραπεζικοί παράγοντες στο axiaplus.gr η υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας την Παρασκευή από την Fitch κατά τρεις βαθμίδες, σε συνδυασμό με την προειδοποίηση για αντίστοιχη κίνηση και από την Moody's, οδηγεί πλέον σε οριακά επίπεδα εγγυήσεις ύψους 16 δις. ευρώ που έχουν καταθέσει οι ελληνικές τράπεζες στην ΕΚΤ.
Σημειώνεται ότι πρόκειται για εγγυήσεις εκτός των ελληνικών ομολόγων και των εγγυήσεων του δημοσίου, για τις οποίες η ΕΚΤ έχει διαμηνύσει εδώ και ένα χρόνο περίπου ότι θα κάνει δεκτές ανεξάρτήτου πιστοληπτικής αξιολόγησης από τους ξένους οίκους. Αφορά δηλ. πάσης φύσεως τραπεζικές εκδόσεις όπως ομολογιακά , καλυμμένες ομολογίες, τιτλοποιήσεις κ.α.
Υπενθυμίζεται ότι το σύνολο των εγγυήσεων που έχουν καταθέσει στην ΕΚΤ οι ελληνικές τράπεζες ανέρχεται, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα διαθέσιμα στοιχεία, στα 139,6 δις. ευρώ έναντι των οποίων οι ελληνικές τράπεζες έχουν λάβει ρευστότητα 87,9 δις. ευρώ.
"Η κατάσταση, μετά την υποβάθμιση από την Fitch, βρίσκεται πλέον σε τεντωμένο σκοινί" σχολιάζει στο axiaplus.gr επικεφαλής ιδιωτικής τράπεζας "και αρκεί μια ακόμη υποβάθμιση για να εκπέσουν εγγυήσεις της τάξης των 16 δις. ευρώ από την ΕΚΤ"
Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ στη διαδικασία χορήγησης ρευστότητας προς τις τράπεζες λάμβανε υπόψη της τη διαβάθμιση της Fitch, καθώς ήταν η υψηλότερη σε σύγκριση με αυτή της Standard & Poors και Moodys.
Κόκκινο φως από ΕΚΤΜια λύση για τις τράπεζες, προκειμένου να πάρουν μια ακόμη ανάσα, θα ήταν η προσφυγή στο πακέτο των εγγυήσεων του δημοσίου των 30 δις ευρώ, εάν βεβαίως η ΕΚΤ δεν είχε αποφασίσει, με το αναθεωρημένο Μνημόνιο, να βάλει "βέτο" και σε αυτή την διευκόλυνση.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, για να ανάψει η ΕΚΤ το πράσινο φως στην κυβέρνηση για τη χορήγηση των πρόσθετων εγγυήσεων, οι τράπεζες όφειλαν να έχουν καταρτίσει αξιόπιστα προγράμματα απεξάρτησης από τη ρευστότητα που η ίδια του έχει προσφέρει. Γεγονός, που σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν έχει καταστεί εφικτό μέχρι στιγμής, καθώς τα σχέδια αυτά, κρίθηκαν στην αρχική τους μορφή φιλόδοξα και μη εφαρμόσιμα.
Συγκεκριμένα το κλιμάκιο της Τρόικα έχει διατυπώσει επιφυλάξεις για τα υφιστάμενα προσχέδια, χαρακτηρίζοντας ουσιαστικά "έωλους" τους στόχους για τη μείωση του λειτουργικού κόστους, την αποδέσμευση από μη βασικές δραστηριότητες και συνολικά τη μείωση της εξάρτησης από τη ρευστότητα της ΕΚΤ. Οι ενστάσεις των εκπροσώπων της τρόικας υποχρεώνουν τις τράπεζες σε διορθωτικές κινήσεις και αναπροσαρμογές των αρχικών σχεδίων ώστε τελικά να γίνουν αποδεκτά από την τρόικα. Σημειώνεται ότι η οριστικοποίηση των σχεδίων αυτών πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Μαίου.
Την ίδια στιγμή καθοριστική παράμετρος για την αποδοχή ή όχι των προσχεδίων από την Τρόικα είναι η πορεία των καταθέσεων. Οι τράπεζες εκτιμούν ότι η μείωσή τους θα συνεχιστεί και το 2011, αλλά θα είναι μικρότερη σε σχέση με αυτήν του 2010, που ανήλθε στα 30 δισ. ευρώ. Ωστόσο, η τρόικα θεωρεί την εκτίμηση αυτή αισιόδοξη και κρίνει ότι οι τράπεζες θα πρέπει να μεριμνήσουν ώστε τα σχέδια χρηματοδότησης να περιλαμβάνουν συγκεκριμένες δράσεις για την περίπτωση που η μείωση των καταθέσεων είναι μεγαλύτερη των εκτιμήσεων. Σημειώνεται ότι ήδη στο πρώτο τρίμηνο η μείωση των καταθέσεων ανέρχεται στα 10,4 δισ. ευρώ, ανατρέποντας την εκτίμηση των τραπεζών για την εξέλιξη των καταθέσεων.
Πώληση "ασημικών";Η τρόικα θεωρεί ότι οι τράπεζες πρέπει να προχωρήσουν σε επιθετικές κινήσεις για τη βελτίωση της ρευστότητάς τους, ανάλογες της κίνησης της Eurobank EFG στην Πολωνία: με την πώληση της Polbank ο όμιλος όχι μόνον ενίσχυσε την κεφαλαιακή του βάση, αλλά απελευθέρωσε ρευστότητα ύψους 2,5 δισ. ευρώ.
Τέλος, η σύσταση της τρόικας προς τις εγχώριες τράπεζες είναι να μην προχωρούν σε ανανεώσεις των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους όσο οι χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού Δημοσίου καλύπτονται ομαλά μέσω του προγράμματος στήριξης.
http://www.axiaplus.gr/Default.aspx?id= ... 108&lang=1