Δάνεια…τέλος
Στην συρρίκνωση των πιστώσεων προς την οικονομία οδηγούνται αναγκαστικά οι τράπεζες, λόγω της δραματικής επιδείνωσης των συνθηκών ρευστότητας που αντιμετωπίζουν.
Του Κ. Παπαγρηγόρη
Η δραματική επιδείνωση των συνθηκών ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες οδηγεί, σύμφωνα με πληροφορίες, τις διοικήσεις τους να προχωρήσουν - φυσικά χωρίς την θέλησή τους - στην συρρίκνωση των πιστώσεων προς την οικονομία.
Ήδη ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος προϊδέασε για την νέα αυτή πραγματικότητα εκφράζοντας στην ετήσια έκθεσή του για την οικονομία, την εκτίμησή του ότι ο ρυθμός χορήγησης νέων δανείων θα είναι αρνητικός καθ' όλη την διάρκεια της τρέχουσας χρήσης.
Το εφιαλτικό αυτό σενάριο, που απειλεί να βυθίσει σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση την οικονομία, ναρκοθετώντας την προσπάθεια επιστροφής της χώρας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, φαίνεται πως όσο περνούν οι μέρες και ο κλοιός της ρευστότητας σφίγγει γύρω από τις τράπεζες, οδεύει προς την πρακτική εφαρμογή του.
Τραπεζικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι η παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ με ημερομηνία λήξης, σε συνδυασμό και με την "σφιχτή" νομισματική πολιτική που ακολουθεί πλέον η κεντρική τράπεζα για να αντιμετωπίσει τις πληθωριστικές πιέσεις (πρώτο δείγμα η πρόσφατη αύξηση των επιτοκίων του ευρώ κατά 0,25%), υποχρεώνει τους τραπεζίτες να αξιολογήσουν με νέα, αυστηρότερα, κριτήρια τους υποψήφιους δανειολήπτες τους, επιχειρήσεις και νοικοκυριά, οι οποίες αντιμετωπίζουν το φάσμα της κατάρρευσης αν δεν βρεθεί τρόπος αναχρηματοδότησης των οφειλών τους.
Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειωθεί ότι η βούληση των ελλήνων τραπεζιτών είναι να συνεχίζουν να ανανεώνουν τις χρηματοδοτήσεις και να προσφέρουν νέες "ανάσες ζωής" στην πραγματική οικονομία, καθώς γνωρίζουν καλά ότι σε αντίθετη περίπτωση, τα κόκκινα δάνεια που θα προκύψουν θα πλήξουν τον σχετικό δείκτη, αυξάνοντας τις επισφάλειες ενδεχομένως σε βαθμό μεγαλύτερο από τα όρια αντοχής της κεφαλαιακής τους επάρκειας.
Ήδη τα κόκκινα δάνεια άγγιξαν τα 27 δις. ευρώ με την ολοκλήρωση του 2010 (10,4% του συνόλου από 7,7% το 2009) , με τις εκτιμήσεις να ανεβάζουν τον πήχη στο 13 - 14% στο τέλος της τρέχουσας χρήσης με αποτέλεσμα δάνεια άνω των 33 δις. ευρώ να μην εξυπηρετούνται από τους κατόχους τους. Ήδη όπως τονίζουν τραπεζικά στελέχη ένα στα πέντε καταναλωτικά δάνεια και ένα στα δέκα στεγαστικά βρίσκονται στο "κόκκινο".
Όμως είναι ξεκάθαρο ότι η ΕΚΤ με την αυστηροποίηση των κριτηρίων παροχής ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες σε συνδυασμό με το αίτημα επιστροφής της δανεικής ρευστότητας των 97,7 δις. ευρώ, οδηγεί τις τράπεζες στον περιορισμό των αναχρηματοδοτήσεων προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά και μάλιστα σε μια περίοδο ζωτικής σημασίας για την μέλλον της ελληνικής οικονομίας.
Διαφορετικά τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα θα υποχρεωθούν να συρρικνώσουν τους ισολογισμούς τους με δραματικές και επώδυνες αποφάσεις (όπως πωλήσεις θυγατρικών στο εξωτερικό κ.α.).
Ήδη πληροφορίες κάνουν λόγο ότι πληθαίνουν οι περιπτώσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών, για τις οποίες οι τράπεζες δεν προχώρησαν τα αιτήματα ρύθμισης των οφειλών τους, ενώ υπ' αυτές τις ασφυκτικές συνθήκες αναμένεται οι απορρίψεις παρόμοιων αιτημάτων να πολλαπλασιαστούν στο άμεσο μέλλον.
http://www.axiaplus.gr/Default.aspx?id= ... 108&lang=1