Κλείνει την στρόφιγγα η ΕΚΤ
Τελεσίγραφο στις ελληνικές τράπεζες ότι το νέο πακέτο εγγυήσεων των 30 δισ. ευρώ δε διασφαλίζει και την απρόσκοπτη παροχή ρευστότητας, στέλνει η ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες. Του Κ. Παπαγρηγόρη
Αντιμέτωπες με τον κίνδυνο να χάσουν την πρόσβαση στην μοναδική πηγή ρευστότητας που τους έχει απομείνει, αυτή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες και αυτό γιατί το νέο πακέτο κρατικών εγγυήσεων ύψους 30 δισ. ευρώ δε διασφαλίζει και την απρόσκοπτη παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ.
Η παραπάνω διαπίστωση επισημαίνεται σε δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, το οποίο επικαλείται νομικό έγγραφο της ΕΚΤ, σημειώνοντας ότι η χρηματοδότηση των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων θα εξετάζεται κατά περίπτωση.
Έμπειρος τραπεζίτης σχολιάζοντας στο axiaplus.gr την εξέλιξη αυτή, τονίζει ότι πλέον η ΕΚΤ προχωράει στην υιοθέτηση πιο αυστηρών κριτηρίων παροχής ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες στέλνοντας ένα μήνυμα ότι πλέον θα τίθενται κανόνες. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι από την μία θα υπάρχουν όρια για την άντληση της ρευστότητας ενώ από την άλλη οι τράπεζες θα πρέπει να αιτιολογούν τους λόγους που αιτούνται νέα ρευστότητα από την ΕΚΤ με βάση τον νέο μηχανισμό εγγυήσεων των 30 δις ευρώ.
Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι η αλλαγή στρατηγικής από πλευράς της ΕΚΤ αφορά τις νέες εγγυήσεις ύψους 30 δις. ευρώ αλλά ταυτόχρονα εντάσσεται και σε ένα ευρύτερο πλαίσιο άσκησης πίεσης στις ελληνικές τράπεζες προκειμένου οι τελευταίες να μειώσουν την εξάρτηση τους από την ΕΚΤ.
Στο ίδιο δημοσίευμα του Reuters υπογραμμίζεται και ο μη αυτόματος τρόπο παροχής ρευστότητας μέσω του νέου πακέτου εγγυήσεων, η χρήση του οποίου θα συνεπάγεται και την αύξηση των αρμοδιοτήτων των κρατικών επιτρόπων, που θα έχουν το δικαίωμα βέτο σε στρατηγικής σημασίας ζητήματα στις τράπεζες.
Σημειώνεται ότι με τα 30 δισ. ευρώ ενέχυρα που μπορούν να κατατεθούν, είναι εφικτή η άντληση 24 δισ. ευρώ, λόγω του haircut που επιβάλλει η ΕΚΤ και των μειωμένων αγοραίων τιμών των ελληνικών τίτλων.
Οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών δείχνουν ότι είναι διατεθειμένοι να προσαρμοστούν στις επιταγές της ΕΚΤ σε ότι αφορά την σταδιακή απεξάρτησή τους και ήδη κατά την διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2011 έκαναν τα πρώτα μικρά βήματα. Έτσι σύμφωνα με πληροφορίες τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα επέστρεψαν ένα μικρό μέρος της δανικής ρευστότητας στην ΕΚΤ με αποτέλεσμα ο συνολικός δανεισμός να έχει υποχωρήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, οριακά κάτω από 95 δις. ευρώ από 97,7 δις. ευρώ στο τέλος του 2010.
http://www.axiaplus.gr/Default.aspx?id= ... 108&lang=1