neoforum.gr



Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες




Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 1 Δημοσίευση ] 
Συγγραφέας Μήνυμα
 Θέμα δημοσίευσης: ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΤΑΜΠΛO
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Δευτ Απρ 11, 2011 7:52 am 
Χωρίς σύνδεση
Site Admin

Εγγραφή: Τετ Απρ 22, 2009 3:56 am
Δημοσιεύσεις: 3493
Εικόνα

ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΤΑΜΠΛO

Ικανοποιητική η πορεία των "διεθνών" και των "κρατικών" μετοχών στο Χ.Α. σε "σύγκριση" με τις τράπεζες και τις λοιπές "δυνάμεις". Οι "ανθεκτικές" στην κρίση και… το ταμπλό





Επιχειρήσεις με εξαγωγικό χαρακτήρα, όμιλοι από hot κλάδους (π.χ. ενέργεια, διυλιστήρια κ.λπ.) αλλά και εταιρείες του Δημοσίου "ξεχώρισαν", βελτιώνοντας την κερδοφορία ή "κρατώντας" δυνάμεις το 2010 - Από τις Coca-Cola 3Ε, Μυτιληναίος, ΜΕΤΚΑ, Frigoglass, S&B, ΕΛΠΕ, Τιτάν, Σαράντης στις ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΛΠ, ΟΛΘ - Οι "κόκκινοι" κλάδοι και οι ανησυχίες για τη συνέχεια -




Του Γιώργου Παπακωνσταντίνου


Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από πλευράς εισηγμένων για την οικονομική χρήση του 2010 σε έναν μεγάλο βαθμό αποτύπωσε με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο τόσο το μέγεθος της κρίσης που επικρατεί στην αγορά, καθώς ολοένα και περισσότερες εταιρείες "βυθίστηκαν" στην ύφεση και στις ζημίες, όσο και το "ανάγλυφο" του "επιχειρηματικού χάρτη", δηλαδή τους κλάδους που επηρεάζονται περισσότερο από την κρίση, αλλά και αυτούς που κατάφεραν να "κρατήσουν" κάπως τις δυνάμεις τους ή και να βελτιώσουν την εικόνα τους.

Από τη μία πλευρά, κλάδοι όπως ο τραπεζικός, το ευρύτερο εμπόριο και ο τομέας του αυτοκινήτου, ο κατασκευαστικός, τα ακίνητα και τα μέταλλα, όπως και κλάδοι που σχετίζονται με την οικοδομή, οι τηλεπικοινωνίες, "κομμάτι" του χώρου των τροφίμων, τα media, η ναυτιλία, ακόμα και ο χώρος της υγείας κ.λπ., δηλαδή τομείς της πραγματικής οικονομίας, δέχθηκαν σοβαρά "πλήγματα", με αποτέλεσμα είτε να εμφανίσουν ραγδαία μείωση κερδών, είτε "κόκκινο" τελικό αποτέλεσμα σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη χρήση, είτε διεύρυνση ζημιών, μικρότερου ή μεγαλύτερου μεγέθους, σε σχέση με το 2009.

Από την άλλη πλευρά, όμως, προέκυψε ένα συμπέρασμα που παρουσιάζει ενδιαφέρον, το οποίο θα δείξει αν είναι συγκυριακό ή θα επαναληφθεί και στο μέλλον, που σχετίζεται με τις καλές ή έστω ικανοποιητικές, τηρουμένων των αναλογιών, επιδόσεις ορισμένων ομίλων, που είτε αποτελούν μέλος του "κρατικού" πυλώνα, είτε έχουν έντονο εξαγωγικό χαρακτήρα, είτε απλώς έχουν αυτό που στην επιχειρηματική "πιάτσα" λένε "γεωγραφική διασπορά", δηλαδή έχουν επεκταθεί στο εξωτερικό, είτε ανήκουν σε κλάδους που θεωρούνται hot από την αγορά (π.χ. ενέργεια, διυλιστήρια κ.λπ.). Βέβαια, πέραν αυτών, υπήρξαν και άλλες μεμονωμένες περιπτώσεις επιχειρήσεων από διάφορους κλάδους που είτε βελτίωσαν τα μεγέθη τους είτε διατήρησαν μέρος της κερδοφορίας τους.

Αξίζει δε να αναφέρουμε ότι σε έναν βαθμό, και με τις σχετικές διακυμάνσεις ή διαφοροποιήσεις, ουκ ολίγες από τις μετοχές των εισηγμένων που εμφάνισαν ικανοποιητική κερδοφορία ή έχουν εξαγωγικό χαρακτήρα είχαν και μια ικανοποιητική συμπεριφορά και στο χρηματιστηριακό ταμπλό, πάντα τηρουμένων των αναλογιών και σε συνάρτηση με κάποιες παραμέτρους, όπως η διασπορά, η εμπορευσιμότητα, κάποια επιχειρηματική εξέλιξη κ.λπ.

Ξεχώρισαν στα "μάτια" της επενδυτικής κοινότητας για τη "σταθερή" τους πορεία σε σχέση με τις μετοχές άλλων κλάδων, όπως για παράδειγμα του τραπεζικού, που είναι φανερό ότι, παρά το αναμφισβήτητα "ηγετικό" του προφίλ, εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα ταλαιπωρείται.

Η διεθνής παρουσία

Οπως έχει αναδείξει εδώ και πολλούς μήνες η "Α", δεδομένης της ύφεσης που πλήττει την εγχώρια οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα, κατάσταση που μάλιστα έχει επιδεινωθεί ήδη μέσα στο 2011 και ουδείς "βάζει το χέρι του στη φωτιά" ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, έχουν αρχίσει να διακρίνονται, τόσο σε επίπεδο μεγεθών όσο και μεταξύ των αναλυτών και των επενδυτών, οι όμιλοι με εξαγωγικό χαρακτήρα.
Μεταξύ των επιχειρήσεων που τα πήγαν καλά στο περυσινό έτος ήταν οι εξαγωγικές, δηλαδή αυτές που κατευθύνουν το μεγαλύτερο τμήμα των πωλήσεών τους σε χώρες του εξωτερικού, εξισορροπώντας ή και απορροφώντας τους κραδασμούς και τις απώλειες της εσωτερικής αγοράς.
Οσο δε είναι εντονότερη η διεθνής δραστηριότητα, επέκταση και παρουσία, τόσο "καλύτερη" είναι η άποψη των ανθρώπων της αγοράς. Κάτι που "σχετίζεται" και με την εικόνα των μετοχών στο ταμπλό.
Ομιλοι όπως η Coca-Cola 3Ε, το δίδυμο Μυτιληναίου - ΜΕΤΚΑ, η Frigoglass, η S&B, ο Τιτάν, η Σαράντης, καθώς και "μικρότερου" μεγέθους εισηγμένες όπως οι Eurodrip, Ικτίνος, Kleemann, ΕΛΒΑΛ, Πλαστικά Κρήτης κ.λπ., τα "διυλιστήρια" Motor Oil και ΕΛΠΕ, λιγότερο ή περισσότερο, κατάφεραν να ξεχωρίσουν μέσα στον κυκεώνα των… ζημιών-ρεκόρ σχεδόν 3 δισ. ευρώ που συνολικά εμφάνισαν οι εισηγμένες πέρυσι. Κάποιες από τις παραπάνω εισηγμένες κατάφεραν να ενισχύσουν τα μεγέθη τους (ΜΕΤΚΑ, Μυτιληναίος, Frigoglass, Motor Oil, S&B, η ΕΛΒΑΛ γύρισε σε κέρδη), κάποιες πάλι να διατηρήσουν σε ικανοποιητικό επίπεδο την κερδοφορία τους (Σαράντης, Τιτάνας, Kleemann κ.λπ.).

Έχουν ενδιαφέρον

Πάντως, όπως αναφέραμε και προηγουμένως, υπάρχουν και περιπτώσεις εισηγμένων που είτε εμφάνισαν άνοδο κερδοφορίας είτε "κράτησαν άμυνα" πέρυσι και οι οποίες μπορεί να ανήκουν σε διαφορετικούς κλάδους μεν, αλλά οι τομείς δράσης τους να έχουν προοπτικές ή κάποια σχέση μεταξύ τους. Για παράδειγμα, κερδοφορία παραπάνω από ικανοποιητική είχαν οι Motor Oil και ΕΛΠΕ, αλλά και οι Ελ. Καλώδια, Nexans, που "γύρισαν" σε κέρδη από ζημίες και υπό μία έννοια ο κλάδος τους (καλώδια) έχει μια σχέση με τα ενεργειακά, η Revoil που "επεκτάθηκε" και στη ναυτιλία, αλλά και η ΕΧΑΕ που "έχασε" μεν έδαφος αλλά παρουσιάζει κέρδη, η Jumbo που δείχνει "αντοχές" παρά τα προβλήματα του κλάδου της, η Cyclon, η Newspone κ.λπ.

Οι "κρατικές" έδειξαν "αντοχές"

Αν εξαιρέσουμε ίσως τον ΟΤΕ, που κατέγραψε σημαντική μείωση μεγεθών, αλλά αποτελεί έτσι κι αλλιώς ένα μεγάλο όνομα που… δεν μπορεί κάποιος να το αγνοήσει μόνο και μόνο λόγω της πτώσης της κερδοφορίας του, οι λοιπές "κρατικές δυνάμεις" της χρηματιστηριακής αγοράς δεν τα πήγαν άσχημα σε επίπεδο κερδών. Κάποιες μπορεί να εμφάνισαν μικρότερη ή μεγαλύτερη πτώση, όπως οι ΟΠΑΠ (-3%), ΔΕΗ (-20%), ΕΥΑΘ (-14%), αλλά και πάλι το τελικό αποτέλεσμα ούτε ιδιαίτερα "πετσοκομμένο" ήταν ούτε και αμελητέο, άλλες πάλι τα πήγαν σαφώς καλύτερα, όπως οι ΕΥΔΑΠ (+90%), ΟΛΠ (+120%), ΟΛΘ (+37%), είτε λόγω μείωσης των λειτουργικών εξόδων τους, είτε λόγω "θέσης" και συγκυριών. Σε κάθε περίπτωση, ξεχώρισαν σε επίπεδο αποτελεσμάτων και αποτέλεσαν ένα "γκρουπ" εταιρειών που σχολιάστηκε θετικά, σε γενικές γραμμές πάντα, από την αγορά. Πόσω μάλλον όταν προσεχώς αναμένεται και η αποσαφήνιση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

"Κόκκινοι" κλάδοι…

Από κει και πέρα, όπως σημειώσαμε και στην αρχή, σε ουκ ολίγους κλάδους της αγοράς, κυριολεκτικά, είτε… έπεσε μαχαίρι στα κέρδη, είτε οι επιχειρήσεις "γύρισαν" σε ζημίες (ή και διευρύνθηκαν οι ζημίες), ανεξάρτητα αν κάποιοι στη χρηματιστηριακή πιάτσα επισημαίνουν ότι σε κάποιες περιπτώσεις, ιδίως στο τελευταίο τρίμηνο, οι επιχειρήσεις φρόντισαν να εμφανίσουν "σκελετούς", να αναπροσαρμόσουν την εύλογη αξία ακινήτων, να "γλιτώσουν" κέρδη για φορολογικούς λόγους κ.λπ.
Στις τράπεζες η εικόνα δεν ήταν ιδιαίτερα καλή, στις κατασκευές οι ισχυροί είχαν ραγδαία μείωση κερδών (-99% η Ελλάκτωρ, -80% η J&P ΑΒΑΞ και ζημίες η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αν συμπεριλάβουμε και την έκτακτη εισφορά βέβαια, ενώ γενικά ο κλάδος είχε 7-8 ζημιογόνες εταιρείες, απόρροια και της ανυπαρξίας έργων και διαγωνισμών, του δανεισμού, των οφειλών του Δημοσίου κ.λπ.), οι Forthnet, Hellas On Line συνεχίζουν να καταγράφουν ζημίες (οξύνεται ο ανταγωνισμός), στο εμπόριο η κατάσταση ήταν "βαριά" (ζημίες σε Σφακιανάκη, Sato, Δρομέα, Sprider, Ridenco, ΕΛΒΕ κ.λπ., σημαντική υποχώρηση κερδών για Fourlis, Folli Follie) λόγω της πτώσης στην κατανάλωση, στα media "έπεσε ψαλίδι" (ΔΟΛ, Πήγασος, Τεγόπουλος κ.λπ.) λόγω και της συρρίκνωσης της "διαφημιστικής πίτας", οι εταιρείες real estate είτε έγραψαν μεγάλη μείωση κερδών λόγω των απομειώσεων ή και ζημίες (Βωβός, Lamda, Pasal, Reds), μεγάλες ζημίες στη ναυτιλία και στον κλάδο της υγείας, δύσκολή η κατάσταση στους τομείς που σχετίζονται με την οικοδομή καθώς το "πάγωμα" της δραστηριότητας έχει επηρεάσει ουκ ολίγους "συγγενικούς" επιχειρηματικούς τομείς.

Διαχείριση κρίσης

Από κει και πέρα, όσο η κρίση βαθαίνει τόσο θα εντείνονται οι ανησυχίες της αγοράς, και αυτό βέβαια αφορά όλες τις επιχειρήσεις, τόσο αυτές που τα πήγαν καλά όσο και όσες επιβαρύνθηκαν. Και μένει να φανεί πώς θα χειριστούν θέματα όπως η πτώση της κατανάλωσης, η παρουσία στις διεθνείς αγορές, η περικοπή κόστους, η εξυπηρέτηση και αναδιάρθρωση του τραπεζικού δανεισμού, η διατήρηση των ταμειακών ροών και πολλά ακόμα "ανοιχτά" θέματα, προκειμένου είτε να διατηρήσουν τα μεγέθη τους είτε να "σώσουν την παρτίδα" και να μη βάλουν "λουκέτο".


Η εικόνα στο ταμπλό

Υπό μία ευρύτερη έννοια, η γενικότερη επιχειρηματική και οικονομική κατάσταση κάποιων ομίλων, όπως αυτή παρουσιάστηκε ή επιβεβαιώθηκε και με τα αποτελέσματα του 2010, αποτυπώθηκε κατά καιρούς και στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Τουλάχιστον για κάποιες περιπτώσεις μετοχών που είτε έχουν τη σχετική εμπορευσιμότητα είτε παρακολουθούνται από την αγορά και τους ξένους, ιδίως, επενδυτικούς κύκλους.
Για παράδειγμα, δεν θεωρείται τυχαίο ή άσχετο με τις οικονομικές επιδόσεις και τον εξαγωγικό χαρακτήρα της Coca-Cola 3Ε το γεγονός ότι η εισηγμένη "στρογγυλοκάθεται" εδώ και καιρό στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., πάνω από την ΕΤΕ και τις άλλες τράπεζες, η δε μετοχή της έχει δώσει το τελευταίο διάστημα κίνηση έως και τα 21-22 ευρώ, ανεξάρτητα αν επέστρεψε προς τα 19 ευρώ.
Επίσης, η μετοχή της Frigoglass έδειξε να μην επηρεάζεται από τις κατά καιρούς "καταιγίδες" που έπληξαν το ταμπλό, καθώς μέσα στους τελευταίος 6 μήνες σκαρφάλωσε από τα 8,5 προς τα 11 με 12 ευρώ, ενώ και η S&B έχει δώσει μόνο μέσα στο 2011 πορεία από τα 4 προς τα 4,85 ευρώ, ενώ πριν από ακριβώς 5 μήνες ήταν στα 3,3 ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil από την αρχή του έτους έχει κινηθεί από τα 7,4 προς τα 9,4 ευρώ, εσχάτως "παλεύει" στα 9 ευρώ, ενώ από ξένους αναλυτές θεωρείται ως ένα από τα πιο… ενδιαφέροντα διυλιστήρια της Ευρώπης, αλλά και τα ΕΛΠΕ έχουν επιδείξει το προηγούμενο τρίμηνο μια άκρως ανοδική πορεία από τα 5,5 έως και τα 7,5 ευρώ.
Οπως και η Μυτιληναίος, που έχει "προλάβει" να κάνει ακόμα και τη "διαδρομή" 4,2 με 6,2 ευρώ, ανεξάρτητα αν βρίσκεται κάπου… στη μέση, ενώ η ΜΕΤΚΑ είχε "γράψει" με τη σειρά της τη "διαδρομή" από τα 8,5 έως τα 11 ευρώ, πριν χάσει έδαφος (το 2010 εμφάνισε άνοδο κερδών 48%).
Η μετοχή του Τιτάνα μέσα στο 2011 έχει δείξει αντοχές στην περιοχή των 16 ευρώ, αλλά και έχει δώσει κίνηση έως τα 18 ευρώ, η δε ΕΧΑΕ έχει προσφέρει διόλου ευκαταφρόνητη αντίδραση από τα επίπεδα των 4,9 ευρώ μέχρι και σχεδόν τα 7 ευρώ, πριν επιστρέψει στην περιοχή των 6 ευρώ.
Επίσης, ουδείς λησμονεί το ανοδικό τέμπο του ΟΠΑΠ, που μόλις πρόσφατα "κορύφωσε" στα 16,7 ευρώ, ούτε τα διψήφια ποσοστά ανόδου (έως και 50% σε κάποιες περιπτώσεις, όπως του ΟΛΘ, 25% κατά μέσο όρο οι άλλες) που έφθασαν να δίνουν μόνο μέσα στο 2011 οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ούτε βέβαια και τις διακυμάνσεις του τίτλου της ΔΕΗ.
Ακόμα και οι Eurodrip, ΕΛΒΑΛ έχουν δώσει απόδοση από την αρχή του έτους κάπου στο 26%, η Ελ. Καλώδια +15% κ.λπ.
Αυτές ήταν κάποιες χαρακτηριστικές περιπτώσεις μετοχών που ξεχώρισαν, μεταξύ άλλων, ενώ ενδεχομένως κάποια πονταρίσματα οφείλονταν και σε άλλους λόγους, όπως κάποια επιχειρηματική εξέλιξη, η μείωση της φορολογίας, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων κ.λπ.
Για να γίνει πάντως κάπως πιο εμφανής η αντίθεση, αξίζει να αναφέρουμε ότι από την αρχή του έτους και μετά η πρώτη σε απόδοση τραπεζική μετοχή (σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας) ήταν η Alpha Bank με μόλις 14,5% κέρδη, η Eurobank είχε μονοψήφια επίδοση, η μετοχή της Εθνικής έχανε οριακά έδαφος (-1%) κ.λπ., ενώ στο "κόκκινο" ήταν "ονόματα" όπως για παράδειγμα η Μηχανική (-3%), η ΕΛΒΕ (-4%), η Lamda (-4,6%), η Κύπρου (-5,5%), το Ιατρικό (-8%), η ΑΤΕ (-10%), η Σφακιανάκης (-10%), η J&P ΑΒΑΞ (-11%), η Ελλάκτωρ (-12%), η Ριντένκο (-12%), η Νηρέας (-14%), η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-18%), η Ναυτεμπορική (-20%), όπως και η Χατζηιωάννου, η Πήγασος (-23%), η Nutriart (-25%), η Τ BANK (-26%), η Forthnet (-27%), η Sprider (-30%), οι ΗΛΕΑΘ και Sato (-33%), οι Γενική, Βωβός και Creta (-35%) κ.λπ.
http://www.axiaplus.gr/Default.aspx?id= ... 108&lang=1


Κορυφή
 Προφίλ  
 

Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  
Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 1 Δημοσίευση ] 

Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες


Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 10 επισκέπτες


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Αναζήτηση για:
Μετάβαση σε:  

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Ελληνική μετάφραση από το phpbb2.gr